Мед Атлант

“Шлюб за добу”: що треба знати про швидке одруження в Івано-Франківську

“Шлюб за добу” —  послуга від Мін’юсту, яка діє в Івано-Франківську з лютого 2017 року і дає можливість зареєструвати шлюб швидко та зручно, без попередньої реєстрації та відвідувань відділів ДРАЦСу.

МІСТО спробувало більш детально розібратися, що це таке, доповнити своїм досвідом і розповісти про переваги та недоліки такого сервісу.

Відповідно до звичайної процедури від моменту подачі заяви до реєстрації сімейних стосунків має пройти щонайменше 30 днів. Прискорити її можна тільки якщо є важливі причини — у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо існує безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого. Також вагомою причиною є той факт, що хтось з наречених має відбути на службу у зону проведення АТО. Тоді шлюб реєструється у день подання відповідної заяви, або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця. Проте деякі молодята, які хотіли одружитися швидше, але не мали на те законних підстав, часто просто змушені були платити хабарі та підробляти довідки (наприклад, “підтвердити документально”, що майбутня дружина є вагітною, —  Ред).

29 липня 2016 року Кабінет Міністрів України підтримав пілотний проект “Шлюб за добу”, запропонований Мін’юстом. Закоханим більше не доводиться чекати місяць, побратися можна в день подачі всіх потрібних документів. Зараз одружитися за новою спрощеною процедурою можна вже у десятках міст України.

В Івано-Франківську урочисте відкриття пілотного проекту “Шлюб за добу” відбулося 14 лютого 2017 року. Кияни Павло Хрипко та Ірена Хованець стали першою парою, що розписалися у місті за добу. Церемонія відбулася у приміщенні міської ратуші.

 

Павло Хрипко та Ірена Хованець стали першою парою, що розписалися у місті за добу. Фото: Руслана Василюк

З того часу за скороченою процедурою реєстрації шлюбу у Франківську одружилися вже більше шестисот пар. Варто зазначити, що це не лише мешканці нашого міста та області, але і пари з інших міст України та інших держав.

Де можна одружитися за швидкою процедурою в Івано-Франківську

Організацією “шлюбу за добу” в Івано-Франківську наразі займаються дві установи:

– комунальне підприємство “Центр розвитку міста та рекреації” (вул. Галицька, 4 а, тел. (0342) 54-15-10);

– Івано-Франківська філія Комунальне підприємство “Департамент державної реєстрації” (Площа Ринок, 14, офіс 407, тел. (050) 928 61 10)

“Материнське підприємство” останнього знаходиться в Одесі. І саме там встановлювався перелік платних послуг з організації проведення державної реєстрації “шлюбу за добу”, які надаватиме філія.  За словами директорки Івано-Франківської філії КП”Департамент державної реєстрації” Тетяни Лавринович, перший “Шлюб за добу” тут було зареєстровано 30 грудня 2017 року. Станом на сьогодні послугою швидкого одруження у них скористалося 77 пар. Церемонії проводять як у своєму приміщенні, так і в ресторанах та інших локаціях, які обирають наречені.

Найбільше Тетяні Лавринович запам’яталися дві оригінальні церемонії “шлюбу за добу”. Одна з них відбулася 14 лютого 2018 року на одній з гірських вершин курорту “Буковель”. У другому випадку наречену  покликали, начебто, на каву. Та в офісі дівчину вже чекав коханий, який одразу зробив пропозицію, вони поставили підписи і стали офіційно подружжям.

“Наречена була приємно здивована, адже давно цього хотіла. А наречений чекав моменту для оригінального освідчення”, — каже Тетяна Лавринович.

Комунальне підприємство “Центр розвитку міста та рекреації” проводить церемонії у приміщенні міської ратуші.

“В приміщенні, де знаходиться інформаційно-туристичний центр (вхід в ратушу навпроти ДРАЦС) здійснюється прийом документів. Сама церемонія шлюбу відбувається на другому поверсі в центральному залі музею, де є спеціально облаштована зона. Але деякі пари не хочуть урочистих церемоній, а бажають лише провести законодавчо передбачену процедуру одруження на місці подання документів. Вартість однакова, оскільки вона встановлена за саму послугу скороченої реєстрації”, — розповідає директорка КП  “Центр розвитку міста та рекреації” Руслана Василюк. 

Після запуску проекту в Івано-Франківську міський голова Руслан Марцінків пообіцяв, що незабаром молоді пари зможуть одружитися на оглядовому майданчику ратуші. Про це він написав у соцмережі фейсбук. Руслана Василюк повідомила, що у них ще не було бажаючих провести церемонію одруження на оглядовому майданчику. Та кожна пара отримує безкоштовне запрошення на  його відвідини, щоб піднятися з фотографом та зробити чудову фотосесію на фоні захоплюючих краєвидів міста.

Руслана Василюк каже, що напевно найбільше запам’яталася церемонія однієї з пар, яка цьогоріч одружилася 14 лютого на річницю проекту.

“Несподіванкою для нареченої стало не лише те, що була спеціально облаштована зона проведення церемонії в тематиці свята, але й присутність великої кількості преси та міського голови. Наречена зізналася, що завжди мріяла стати зіркою телеекрану, тому в день одруження її мрія в деякій мірі здійснилася”.

До появи ще одного реєстратора “шлюбу за добу” в місті у КП “Центр розвитку міста та рекреації” ставляться спокійно.

“14 лютого 2017 р ми стали організатором першої церемонії в проекті «Шлюб за добу». З того часу нашими послугами вже скористалося 639 пар. Здорова конкуренція є нормальним явищем. Поява ще одного оператора даної послуги не спростила нам роботу, оскільки багато людей хочуть поєднати свої долі саме в серці Івано-Франківська – ратуші та стати частиною історії міста…”, — підкреслила Руслана Василюк.

Ціна питання

Вартість реєстрації шлюбу за добу в Івано-Франківську становить від 1 776  до понад 4 000 тисяч гривень. Для учасників АТО передбачається пільга.

Так, у лютому 2017 року виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради затвердив перелік платних послуг з організації проведення державної реєстрації “шлюбу за добу”, які надаватиме комунальне підприємство “Центр розвитку міста та рекреації”.

Для учасників АТО, які бажають скористатися послугою з організації проведення державної реєстрації шлюбу, її вартість становить 766,85 грн. (у вартість послуги входить державне мито — 0,85 грн та обряд державної реєстрації шлюбу державним реєстратором за межами відділу державної реєстрації актів цивільного стану — 766,00 грн.).

“З учасників АТО КП «Центр розвитку міста та рекреації» не бере оплату власних послуг. Таке рішення ми прийняли спільно з міським головою”,  — каже директорка КП  “Центр розвитку міста та рекреації” Руслана Василюк. 

Для усіх інших за реєстрацію шлюбу доведеться платити більше. Зокрема:

– за організацію проведення державної реєстрації шлюбу у будні дні з 09 год. до 18 год. доведеться заплатити 2 000 грн;

– за організацію проведення державної реєстрації шлюбу у будні дні з 18 год. до 21 год. — 2 600 грн;

– за організацію проведення державної реєстрації шлюбу у вихідні та святкові дні з 09 год. до 18 год. — 2 600 грн.;

– за організацію проведення державної реєстрації шлюбу у вихідні та святкові дні з 18 год. до 21 год.  —

3 000 грн.

Варто зауважити, що до цих сум необхідно додавати ще банківську комісію.

“Зазвичай пари проекту не замовляють додаткові послуги, оскільки це експрес-церемонії і люди або приймають рішення спонтанно, або обмежені в часі з різних причин. А будь-яка додаткова послуга потребує ретельної підготовки і часу. А от виїзна церемонія  — цілком реальна річ. Це додаткова послуга ДРАЦС. Вартість в будні дні 766 грн, у вихідні — 1 149 грн.“, — додає Руслана Василюк.

В Івано-Франківській філії Комунальне підприємство “Департамент державної реєстрації” вартість послуги коливається від 1776 грн. 85 коп. до 4 000 грн.

Зокрема:

– за організацію проведення державної реєстрації шлюбу у будні дні з 09 год. до 18 год.  доведеться заплатити 1 776 грн. 85 коп.  Якщо проводиться виїзна церемонія, наприклад у ресторанах у межах міста Івано-Франківська, то до цієї суми потрібно додати ще 500 гривень;

– за організацію проведення державної реєстрації шлюбу у вихідні дні з 09 год. до 18 год.  доведеться заплатити 2 776 грн. 85 коп. За виїзну церемонію теж потрібно доплатити 500 гривень;

– за організацію проведення державної реєстрації шлюбу у будні дні та вихідні з 09 год. до 18 год. за межами міста Івано-Франківська доведеться заплатити 4 000 грн. Ця сума є сталою.

“У нас переважно розписи до 17.00 год. відбуваються. Після 18.00 год. ще не було жодного, тому поки прайс-листа для вечірніх урочистостей у нас немає”, — пояснює Тетяна Лавринович, директорка Івано-Франківської філії комунального підприємства ”Департамент державної реєстрації”.

Для учасників АТО вартість послуги “шлюб за добу” в Івано-Франківській філії КП “Департамент державної реєстрації” становить 766,85 грн. (у вартість послуги входить держмито — 0,85 грн та обряд державної реєстрації шлюбу державним реєстратором за межами відділу державної реєстрації актів цивільного стану — 766,00 грн.).

Що потрібно зробити, аби укласти шлюб за прискореною процедурою?

Майбутнім нареченим, які бажають отримати свідоцтво про одруження у скорочені строки, досить виконати декілька нескладних кроків.

По-перше, звернутися до організатора державної реєстрації шлюбу з необхідними документами.

По-друге, обрати зручні для себе дату і час проведення державної реєстрації.

По-третє, укласти цивільно-правовий договір про надання послуги, заплатити за послугу і, врешті, завітати на урочисту церемонію власного весілля.

Перелік необхідних документів для одруження

Особам, які бажають зареєструвати шлюб у скорочені строки, необхідно укласти договір про надання послуг з організації проведення державної реєстрації шлюбу з одним із організаторів, подавши паспорти та інші необхідні документи:

1. Паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства (іноземець, особа без громадянства, додає документ, що підтверджує законність його (її) перебування на території України).

2. У разі якщо особи, які бажають зареєструвати шлюб, або один з них раніше перебували у шлюбі, – документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним, тощо).

3. Документи, складені іноземною мовою, подаються разом з їх перекладами українською мовою, засвідченими в установленому порядку.

4. Документи про сплату державного мита та про сплату платних послуг, що надаються відділом державної реєстрації актів цивільного стану.

*дані з сайту old.minjust.gov.ua

“Якщо хтось з наречених є іноземцем, то ми готуємо документи, передаємо їх в ДРАЦС, який готує запит у міграційну службу: чи легально він (вона) тут перебувають.  І лише за отримання позитивної відповіді розписуємо українця з іноземкою чи іноземця з українкою. Якщо наречені є громадянами України, то вони можуть розписатися у той же день”, — додає Тетяна Лавринович, директорка Івано-Франківської філії КП ”Департамент державної реєстрації”.

«Шлюб за добу» — погляд зсередини

У вересні 2017 року взяти “шлюб за добу” у Франківську можна було лише звернувшись до комунального підприємства “Центр розвитку міста та рекреації”. Тож зателефонували туди з нареченим “з наміром одружитися”. Справа виявилась непроста. Здалося, що дізнаватися про правила доведеться довше, ніж розпису чекати.  Коли на тому кінці зняли слухавку, то відповіли привітно, але стомлено. Що дало зрозуміти — таких швидких та моторних молодят, які хочуть за добу розписатися, багато. Нам запропонували визначити собі дату і напередодні прийти, щоб подати паспорти та інші необхідні документи.

Обираємо дату — 16 вересня. За кілька днів до цього приходимо з паспортами. Нам пояснюють, як все буде відбуватися. Укладаємо договір, підписуємо заяву та оплачуємо вартість їхніх послуг. Щоправда, виходить “накладка” з годинами. Ми хотіли розписатися 16 вересня о 17-й годині, але так як у ДРАЦС субота — скорочений день (а свідоцтво про шлюб видають там), то церемонія відбулася о 15-й. Це добряче змінило плани, адже бенкет у ресторані вже було замовлено на вечір. Тож довелося робити весільну фотосесію на оглядовому майданчику міської ратуші, щоб якось розважити ту частину гостей, що прийшли на церемонію розпису. Та це навіть пішло на користь, бо отримали натомість багато гарних світлин на пам’ять.

Сама церемонія тривала хвилин 15-20.  За цей час ми встигли поставити підписи, одягнути кільця, вислухати усі привітання і зробити кілька фото. Так виглядає експрес-весілля.

Документ про реєстрацію сімейного союзу ми отримали одразу, у двох екземплярах — дружині та чоловіку. Раніше ж подружжя отримувало одне свідоцтво на двох.  Штампів у паспорти ніхто не ставивив. Адже у липні 2016 року Верховна Рада України прийняла закон про введення біометричних паспортів. У зв’язку з цим відбулися і деякі інші зміни в законодавстві: з 1 жовтня 2016 року в паспортах подружжя не ставиться штамп. У ньому раніше зазначали прізвище, ім’я, по батькові та рік народження чоловіка/дружини. (Відповідно і відмітка про розірвання шлюбу також робитися не буде,  — Ред.)

Плюси та мінуси експрес-весілля

Проект “Шлюб за добу” виявився досить успішним по всій країні. Серед людей були побоювання, що таке спрощення механізму реєстрації може у рази збільшити кількість необдуманих шлюбів в Україні, а тому відсоток розлучень теж зростатиме. Проте, як зазначають представники Мін’юсту, це лише упередження і пари, які вирішили скористатися цією процедурою, роблять це обдумано, оскільки витрачають час на підготовку документів, а також платять за процедуру немаленьку суму. Наприклад, за даними головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області,  після запуску проекту в  обласному центрі Прикарпаття, лише одне подружжя, яке зареєструвало шлюб за процедурою в рамках “пілоту”, розлучилося.

Мінусом є недешева ціна такої послуги. Загалом по Україні ціни коливаються. Вони залежать від витрат організатора церемонії шлюбу. Так, у Києві можна одружитися за 5,9 тис. грн в робочі дні та суботу, а в неділю і понеділок послуга буде коштувати 8,8 тис. грн. У Львові бажаючі оформити шлюб на стадіоні “Арена-Львів” платять від 2,5 до 3, 5 тис. грн, в аеропорті сума може коливатися в межах 1,8 – 2,1 тис. грн. Варто зазначити, що у містах, які знаходяться неподалік зони АТО, ця послуга може обійтися в приблизно 150 гривень.

Беззаперечним плюсом таких одружень є швидкість реєстрації та відсутність бюрократії. Це дозволяє молодятам не потонути у передвесільних клопотах, обрати для себе комфортний час та дату реєстрації без “доплат” і “могоричів”. Обираючи послугу “Шлюб за добу”, за хвилин 10-15 молодята встигають поставити підписи, обмінятися обручками, сфотографуватися на згадку і отримати свідоцтво про шлюб у прискореному режимі. Економія часу — ось основна перевага.

Розробляючи проект “шлюб за 24 години”, автори поставили собі за мету вивести надання адміністративних послуг в Україні на якісно новий європейський рівень, перейняти позитивний світовий досвід, адаптуючи його до українських реалій.

“Кохайтеся, а про документи подбає Мін’юст!”, — головне гасло проекту “Шлюб за 24 години”.

Під час візиту до Івано-Франківська Міністр юстиції України Павло Петренко теж порекомендував прикарпатцям кохатися і брати “шлюб за добу”. Проте важливо пам’ятати, що легкість та доступність сервісу — не причина для зміни сімейного стану. Підходити до цього питання потрібно виважено та обмірковано.

Яким буде Ваше весілля — за 24 години чи із підготовкою протягом року — вибір за кожним. Головне після одруження стати більш щасливішим, ніж до нього. Щоб у Вас ніколи не виникало думок, на кшталт: “Шкода, що ще немає проекту “Розлучення за добу”.

 

 

Автор: Василина БАНТУШ

Фото: Дмитро Костюк

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...