Мед Атлант

На Івано-Франківщину приїде Патріарх

Цього року, 7 липня, минає 125 років з дня народження єпископа Української Греко-Католицької Церкви блаженного священномученика Симеона Лукача. З цієї нагоди 29 квітня до с. Старуня, що на Богородчанщині, завітає Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

В рамках підготовки до приїзду Патріарха, у вівторок, 24 квітня, у конференц-залі Івано-Франківського Архієпархіального Управління відбулась прес-конференція. З представниками засобів масової інформації прийшли поспілкуватися Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин, митр. прот. Олег Каськів, Синкел у справах духовенства та священичих родин, а також парох храму святих апостолів Петра і Павла с. Старуня о. Ярослав Середюк.

Блаженний Симеон Лукач є дуже близький по духу нам, прикарпатцям, адже він народився, зростав, навчався та служив на нашій землі, — розповів Митрополит Володимир.

Владика також зазначив, що такі люди як блаженний Симеон Лукач, владики Павло Василик та Софрон Дмитерко працювали саме для того, щоб і у радянських часах вірні могли христити дітей, могли сповідатися та жити Святими Таїнствами.
В свою чергу о. Олег Каськів розповів про те, що підготовка до відзначення цього ювілею розпочалась ще на Хресній дорозі вулицями Івано-Франківська, по закінченні якої в Архікатедральному соборі Воскресіння Христового були виставленні до загального почитання мощі бл. Симеона Лукача. В своєму слові Синкел у справах духовенства та священичих родин повідомив, що спеціально до цього ювілею в рідному селі блаженного був зведений музей.

Цей музей “Блаженного священномученика Симеона Лукача та підпільної УГКЦ” є дуже подібний до рідної хати, в якій зростав слуга Божий Симеон. Серед різноманітних експонатів там є також речі релігійного вжитку як блаженного Симеона, так й інших священнослужителів, які виконували свою місію в часи радянського режиму, — зазначив о. Олег.

У суботу, 28 квітня, в Івано-Франківську о 15:00 год. презентують фільм “Симеон Лукач”. У селі Старуня в храмі Святих апостолів Петра і Павла проведуть нічні чування, які очолить Єпарх Чернівецький Владика Йосафат Мощич. Початок о 18:00 год.

Ми мали можливість запросити знімальну групу з Києва. Журналісти деякий час з нами пожили, поспілкувалися з тими людьми, які знали Симеона Лукача. З людьми, які живуть його пам’яттю, для яких він хрестив дітей, сповідав, — зауважив отець Ярослав Середюк.

Відтак, вже в цю неділю на Прикарпаття завітає Патріарх Святослав. В рамках візиту Предстоятель УГКЦ очолить Архієрейську Божественну Літургію, а опісля відкриє музей “Блаженного священномученика Симеона Лукача та підпільної УГКЦ”.
Всіх щиро запрошуємо на ці унікальні дні відзначення ювілею нашого славного мученика із Карпат.

Читайте також: Журналістка і ведуча майстер-класів з ораторства стала героїнею проекту “Перевтілення”. ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...