Мед Атлант

У списку найбагатших нардепів є представник Франківщини. ІНФОГРАФІКА

Спецпроект “Вибори вибори” порахував, хто з народних обранців задекларував найбільше грошових активів у 2017 році.

Українські політики потирають руки. Минулого року вони зобов’язали подавати електронні декларації громадських активістів та членів наглядових рад державних підприємств.

Нині ж вони прискіпливо вивчають статки та нерухомість громадського сектору і намагаються дискредитувати їх у ЗМІ та соціальних мережах, тиражуючи маніпулятивні меседжі про захмарні зарплати та нібито незадеклароване майно активістів.

Навіщо це робиться?

Одна з основних причин – політики та чиновники хочуть перевести увагу  суспільства зі своїх статків на чужі.

Вони боляче сприйняли те, що українці дізналися про їхні мільйонні заощадження, маєтки і навіть власні церкви та святі мощі. І тепер намагаються зробити так, щоб під осуд потрапили квартири та зарплати опонентів.

Але рукописи, а в нашому випадку – електронні декларації, не горять. Тож спецпроект “Вибори вибори” спільно з громадським рухом ЧЕСНО вирішили зробити цикл матеріалів, присвячений аналізу декларацій можновладців.

Спершу ми проаналізуємо, хто з депутатів Верховної Ради є найгрошовитішим. Презентуємо топ-10 багатіїв парламенту, першу п’ятірку з яких розберемо детально.

Як рахували?

Статки депутатів підраховано як суму всіх грошових активів, вказаних у 12 розділі електронної декларації. Найчастіше це готівкові кошти або кошти на банківських рахунках.

 

Інфографіка: “Чесно”

Зауважимо, що деякі народні депутати внесли свої грошові активи, зокрема криптовалюту, у 5 розділ електронних декларацій “Цінне рухоме майно”. Для повноти картини ми включили задекларовані там обсяги криптовалют до загальних статків депутатів, незважаючи, втім, на інші активи з цього розділу.

Для валютних активів ми включили до підрахунків гривневий еквівалент станом на 31 грудня 2017 року. Задекларовані статки членів депутатських родин також включено до загальної суми.

 

Юрій Дерев’янко. Фото з Facebook.

Сходинку №6 посідає позафракційний Юрій Дерев’янко. Член антикорупційного комітету, прибічник лідера “Руху нових сил” Міхеіла Саакашвілі показав за 2017 рік 444 мільйони 912 тисяч 11,3 гривень статків.

Як і Хомутиннік, його колега по списку найбагатших, найбільше нардеп позичає третім особам – більш як 10,5 мільйонів доларів. А от зберігають кошти Дерев’янко та його дружина Анастасія Звєрєва як у готівці, так і на банківських рахунках. У самого нардепа – майже 126 мільйонів гривень. У дружини – близько 22,5 мільйонів. З його декларацією ви можете ознайомитися за цим посиланням.

Читайте також: Скільки і куди направлють запити депутати-мажоритарники Івано-Франківської області

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...