Мед Атлант

Прикарпатський нардеп Анатолій Дирів: хата – у тата, фірма – у брата?

Анатолій Дирів провів дві успішні виборчі кампанії та став народним депутатом Верховної Ради VII та VIII скликань. Непублічний, і, на перший погляд, не надто грошовитий нардеп, проте, був спійманий на кнопкодавстві та став “героєм” антикорупційних розслідувань.

Фото з фейсбук Анатолій Дирів

Анатолій Дирів двічі обирався до Верховної Ради. У 2012 році, тоді ще голова Рожнятівської районної ради, він став кандидатом від об’єднаної опозиції по одномандатному виборчому округу №86, отримавши більшу довіру, ніж співголова Всеукраїнського благодійного фонду Юрія Дерев’янка Володимир Грабовецький. Бренд “Батьківщини” у перемозі зіграв свою роль, й Анатолій Дирів став нардепом, незважаючи на закиди про відмивання “повеневих” грошей та попередження від ЦВК за порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації.

Вдруге Анатолія Диріва висунув “Народний фронт” у 2014 році. Найближчий його суперник від партії “Воля” Володимир Грабовецький відстав на 2,5%.

Анатолія Диріва впіймали на кнопкодавстві у лютому 2017 року. Він кнопкодавив під час голосування за законопроект №5247 про призначення позачергових виборів Сєвєродонецької міської ради Луганської області.

Депутат VIII скликання Анатолій Дирів у Верховній Раді є першим заступником голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, співголовою групи з міжпарламентських зв’язків із Республікою Індія та членом восьми груп із міжпарламентських зв’язків.

Нардеп є досить дисциплінованим (відвідав майже 95% сесійних засідань, за даними електронної системи реєстрації), однак абсолютно не публічним, адже з листопада 2014 року тільки двічі

виступав із місця.

За усю каденцію Анатолій Дирів подав 9 депутатських запитів. Єдиний запит щодо проблем Прикарпаття – колективне звернення нардепів до Укрзалізниці про продовження маршруту пасажирського потяга “Чернівці–Львів” до польського Перемишля.

Вісім із дев’яти запитів нардеп подав”за компанію”. “Соло” звернувся до голови СБУ щодо бездіяльності правоохоронних органів у справі зловживань керівництва Південно-Західної залізниці.

Анатолій Дирів значиться автором та співавтором понад 150-ти законопроектів, з яких менше третини стали законодавчими актами. Проте кількість законопроектів, поданих нардепом одноосібно, переважає.

Щоб з’ясувати ставлення депутатів до реформаторських ініціатив, Громадський рух “ЧЕСНО” обрав 5 законопроектів, щодо яких голосували депутати парламенту VIII скликання. Це Закон про публічні закупівлі, Закон про добровільне об’єднання територіальних громад, Закон про національну поліцію, Закон стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації і Закон про освіту. Переважна більшість депутатів-мажоритарників від Івано-Франківщини підтримала чотири з п’яти згаданих реформаторських законопроектів. Анатолій Дирів не голосував лише за Закон про публічні закупівлі.

За даними активістів “ЧЕСНО”, Анатолія Диріва впіймали на кнопкодавстві у лютому 2017 року. Він кнопкодавив під час голосування за законопроект №5247 про призначення позачергових виборів Сєвєродонецької міської ради Луганської області. Цим Анатолій Дирів порушив слово, яке давав виборцям, адже у своїй передвиборній програмі обіцяв голосувати лише особисто. А загалом, за даними аналітичного порталу “Слово і діло”, нардеп виконав третину від обіцяного на виборах (виконання обіцянок виражається підтримкою тих чи інших законопроектів). Зокрема, обіцяв оновити антикорупційне законодавство; сприяти проведенню податкових реформ; провести антикорупційну люстрацію; щорічно публікувати свою декларацію у ЗМІ.

Фото з фейсбук Анатолій Дирів

Проте кількість невиконаних обіцянок у Диріва переважає. Зокрема, він обіцяв скласти мандат у разі невиконання своїх зобов’язань; підтримати закон про кримінальну відповідальність за голосування картками інших депутатів; скасувати спеціальні пенсії та зменшити видатки на утримання органів влади. Також нардеп не виконав обіцянку про залучення інвесторів для проведення на території краю пошуково-розвідувальних робіт нафтогазових родовищ.

У процесі виконання обіцянки Анатолія Диріва збудувати школи у селах Крилос Галицького району, Станківці Долинського району та Раковець Богородчанського району, хоча їх виконання не належить до компетенції нардепа.

В Анатолія Диріва – два помічники за строковим трудовим договором на постійній основі, один за сумісництвом та 18 – на громадських засадах.

Помічник нардепа Василь Сокирко у 2015 році балотувався на міського голову Долини від партії “Блок Петра Порошенка – Солідарність”. Загалом, серед помічників Диріва на громадських засадах – ще троє, які брали участь у місцевих виборах від БПП. Зокрема, і чинний депутат обласної ради Богдан Легіневич.

Найбільший досвід роботи помічником (працює з IV скликання) має Василь Моцюк. Зокрема, він працював у нардепів блоку “За ЄдУ”, БЮТ та “Народного фронту”.

Серед помічників Диріва на громадських засадах – Володимир Борейко, імовірно, відомий український еколог та біолог, котрий перед тим був помічником нардепів від БПП та КПУ.

Також помічником нардепа на громадських засадах є Ярема Новицький – директор МПП “Таля”.

Навколо помічників Анатолія Диріва розгорнулося кілька скандалів.

Загалом, навколо помічників Анатолія Диріва розгорнулося кілька скандалів. Так, під час першої каденції нардепа у Верховній Раді було здійснено замах на життя його помічника, депутата Івано-Франківської обласної ради від партії “Свобода” Миколи Різника.

Вдруге помічники Диріва потрапили на шпальти ЗМІ у 2016 році. Так, пані Валентина Гур’янова купила квартиру вартістю 23 млн грн, яка належала сім’ї української телеведучої Маші Єфросиніної. Квартиру продала свекруха, а сама телеведуча із двома дітьми та чоловіком ризикували опинитися на вулиці.

Анатолій Дирів також засвітився у скандалі – обіцяв “дати в зуб” колезі по парламенту Сергію Лещенку за прохання до “Народного фронту” не кнопкодавити.

Фото з фейсбук Анатолій Дирів

Депутатська “амнезія”

Спілкування на підвищених тонах – не єдине, через що нардеп від Прикарпаття потрапив у поле зору журналістів. Так, Анатолій Дирів став фігурантом антикорупційних розслідувань сайту «Наші гроші», бо у 2014 році не задекларував свій бізнес.

Родина Анатолія Диріва у 2013 р. придбала новий автомобіль “HyundaiSantaFe”. Згідно із декларацією нардепа від 2016 року, вартість авто на дату набуття у власність становила майже 400 тис. грн. При цьому, згідно з деклараціями чиновника, у роки, які передували придбанню, його родина не мала жодного доходу і жодних вкладів у банках. Сам Анатолій Дирів у 2011 році задекларував 85 тис. грн, у 2012 році – 88 тис. грн, а в рік придбання автівки – 231 тис. грн і нуль на банківських рахунках, тобто, фактично мав би витратити на неї більше, ніж весь річний сімейний бюджет.

У 2016 році нардеп також не зареєстрував суттєвих статків: нежитлове приміщення, яке у його власності ще з 2008 року, та приміщення бетонно-розчинного вузла у Брошневі з 2000 року.

Щодо житла, то Дирів та його дружина користуються квартирою батька. Той у свою чергу володів ПП “Люкс”, яке займалося оптовою торгівлею м’ясопродуктами. На сьогодні підприємство ліквідоване.

Торік із державного бюджету нардеп отримав майже півмільйона гривень.

Торік із державного бюджету нардеп отримав майже півмільйона гривень. Приблизно третину становить заробітна плата, решта – компенсація за оренду готельного номера та відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень.

Дружина нардепа за 2016 рік декларує трохи більш ніж 13 тис. грн доходу у вигляді зарплати заступника директора ТОВ “Трезор-5”. Його співвласником є, імовірно, брат нардепа Дирів Олександр Борисович, помічник Ярема Новицький та мале приватне підприємство “Таля”.

У нардепа – колекція нагород, поштових марок і книг. У його дружини – ювелірних виробів. Проте ні вартості, ні дати набуття цих колекцій не зазначено.

Читайте також: Нездійснені мрії і незабутні скандали прикарпатського нардепа Юрія Тимошенка

Мільйони та скандали прикарпатського нардепа Михайла Довбенка

Аналіз статків і діяльності прикарпатського нардепа Володимира Шкварилюка

Статки нардепа (декларація за 2016 рік)

Нежитлове приміщення, 174 кв. м, БрошнівРожнятівського району, 2008 р.

Приміщення бетонно-розчинного вузла, 559 кв. м, БрошнівРожнятівського району, 2000 р.

Готельний номер, 25,8 кв. м, Київ, оренда з 2014 р.

Квартира, 78 кв. м, Брошнів-ОсадаРожнятівського району, право користування з 1996 р.

Колекції марок, книг, нагород

Заробітна плата, 160 726 грн

Компенсації вартості оренди готельного номера, 167 900 грн

Відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень, 169 871 грн

Готівкові кошти,180 000 грн

Дружина

Гараж, 20,3 кв. м, Червоноград Львівської обл., 2008 р.

Квартира, 78 кв. м, Брошнів-ОсадаРожнятівського району, право користування з 2005 р.

Ювелірні вироби

Автомобіль легковий “HyundaiSantaFe”, рік випуску і набуття права – 2013-й

Заробітна плата, 13 068 грн

Готівкові кошти,130 000 грн

Автор: Оксана Пілянська

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 15

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...