Мед Атлант

Розпалюють ворожнечу між церквою та державою: священики про демонтаж елементів костелу

Як писало “МІСТО”, минулого тижня у Франківську по вулиці Грюнвальдській священнослужителі Української православної церкви розпочали незаконний демонтаж історичних елементів будівлі. Однак, місцеві активісти зупинили  отців на півдпорозі до повної руйнації пам’яток минулого століття.

Священнослужителі намагались “одіти” на дах столітнього костелу єзуїтів, пам’ятки міської архітектури, “позолочені” куполи. Ними вони накрили рідні ковпаки, а мідні старовинні шишечки — зрізали. Попи пояснили, що мусили встановити нові ковпаки, адже старі протікали.

Після приїзду начальника відділу охорони культурної спадщини Володимира Ідака роботи призупинили. Архітектор поянив, що  згідно закону про охорону культурної спадщини, на будівлі без погодження департаменту узагалі не мали права вести будь-які роботи. Священики виправдовувались та просили не викликати правоохоронців. Мовляв, просто не знали, що роботи слід погоджувати, а всі демонтовані елементи повернуть на попереднє місце.

Натомість, декілька днів тому Івано-Франківська єпархія УПЦ КП дала офіційну відповідь стосовно “нашумілого” інциденту.

Священнослужителі впевнені, що до ремонту собору прискіпуються, намагаючись розпалити протистояння між державою та церквою, франківськими православними і греко-католиками.  При цьому лобіюються чиїсь фінансові інтереси через нав`язування свої послуг церкві.

До слова, у своєму повідомленні православні священнослужителі самі ж акцентували увагу на забудові греко-католиками історичних “Валів” у середмісті Івано-Франківська. 

УПЦ КП як в місті, так і в селах, докладає багато зусиль, щоб храм Божий був окрасою громади. Так і громада нашого Катедрального Храму робить все можливе, щоб він був архітектурною окрасою міста Івано-Франківська та духовним центром для вірян нашої Церкви всього Прикарпатського регіону, — йдеться у повідомленні.

Активістка та засновниця ГО “Франківськ, який треба берегти” Козакевич вражена такою заявою церкви.

 Це після того, як ми ще раз перепитали чи не варто викликати поліцію, щоб розібратись у крадіжці другої шишечки. Тоді, можливо, би вдалось повернути автентичний елемент і довелось виготовляти новий. Після того, як обговорювали і радили представникам церкви дієві способи гідроізоляції фундаментів, щоб комплексно рятувати будівлю від вологи та реставрацію вхідних дверей. Здавалось, ми порозумілись, а тут такий неприємний сюрприз, — каже Козавич.

До слова, священики добровільно віддали активістам  понищені мідні елементи для реставрації. За підрахунками, сума збитків і всіх реставраційних робіт складає 35 тисяч гривень.

Читайте також: “Якби не вантажівка, ви б мене не наздогнали” – священик, який влаштував погоню патрульним. ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...