Мед Атлант

Палац Потоцьких отримав шанс на друге життя. ВІДЕО

Резиденція потоцьких в Івано-Франківську зачинена та оточена високим муром, і вже понад десятиліття поволі руйнується. Проте нині фахівці взялися за пам’ятку архітектури і планують розпочати реставрацію.

Пам’ятка архітектури розташована майже у середмісті Франківська. Спочатку тут був палац, згодом військовий госпіталь, а пізніше будівля перейшла у приватні руки, тож вільного доступу на територію франківці та туристи майже ніколи не мали.

Комплекс палацу був збудований у 1672—1682 рр. і добудовувася у 1980-х. Його звів польський коронний гетьман Анджей Потоцький для себе і родини. Він використовувався спершу, як місце проживання власників Станиславова, а згодом — як військовий госпіталь. У радянські часи тут також діяв військовий госпіталь.

Проте найбільший інтерес у дослідників викликають підземелля резиденції, оповиті численними легендами.

Дуже ймовірно, що підземні ходи були скрізь під містом і з`єднювали споруди. Місто у нас є насипане, а коли робиться насип – набагато простіше викласти склепіння і зверху насипати, ніж рити підземні ходи, — пояснює директор КП “Простір інноваційних креацій “Палац” Володимир Гайдар.

Понад десятиліття палац стояв пусткою і лише торік власник маєтку передав його місту. Саме тоді більшість франківців вперше ступили на територію маєтку.

За реставрацію пам’ятки відповідає комунальне підприємство. Попереду у фахівців копітка робота з архівами та розробка плану дій для збереження унікальної пам’ятки. Під час ремонту та досліджень територію частково відгородять, щоб була змога проводити мистецькі акції.

Уже найближчим часом Палац Потоцьких прийматиме два мистецьких фестивалі. “Карпатський простір” збере своїх прихильників у травні, а  Porto Franko  —  у червні.

Детальніше у сюжеті “5 каналу”:

Читайте також: Біля пам’ятника Бандері муніципальні вартові вилили 10 літрів сурогату

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...