Мед Атлант

Астанов, якого підозрють у вбивстві болгарської студентки, не розуміє суть обвинувачення прокурора

Сьогодні, 7 травня, в Івано-Франківському міському суді розпочалося засідання у справі Ельдара Астанова, якого підозрюють у вбивстві болгарської студентки.

Нагадаємо, підготовче слухання справи відбулося з сьомого разу. Окрім цього, суд застосував до обвинуваченого запобіжний захід — тримання під вартою до 13 квітня. Минулого засідання Астанов пояснив у суді, що не уклав договір з адвокатом новим. Суддя запитав, чи не затягує обвинувачений судовий процес, бо це уже 5 місяців тягнеться.

На минулому засіданні Астанову нарешті надали державну захисницю, яка не погодилась із запобіжним заходом та просила випустити її обвинуваченого з-під варти.

Судове засідання розпочалося з оголошення про заміну секретаря суду, всі сторони погодилися. Захисник Астанова попросила змінити умови його перебування у залі суду, адже каже, що скляна кімната заважає йому чути суддів та перекладача. Однак, суд прохання адвоката відхилив, пославшись на те, що підозрюваний знаходиться поруч захисників і може чути все, що відбувається в залі.

Відтак розпочали слухання справи, прокурор Боровик зачитав обвинувачувальний акт.
У якому йшлося, що Астанова звинувачують не лише в умисному вбивстві, а також у незаконному зберіганні особливо небезпечних наркотичних речовин (Ред. – канабіс, марихуана).
Сам обвинувачений каже, що не розуміє обвинувального акту, який зачитав прокурор і загалом не розуміє в чому його підозрюють. Через це перекладач зачитала обвинувачення прокурора російською.
Суд запитав, чи погоджується Астанов з обвинуваченням, він заперечив, а також відмовився пояснювати свою позицію. Відтак встановили порядок обсяг і дослідження доказів по справі: допитають потерпілого, свідків, вивчать матеріали справи, допитають підозрюваного і перейдуть до судових дебатів.
Наступне судове засідання відбудеться 25 червня, тоді викличуть потерпілого.

Довідка: з чого все почалося

24-річна студентка з Болгарії тимчасово проживала в Івано-Франківську та навчалася на 4-му курсі стоматологічного факультету ІФНМУ. Вона 1 червня пішла з дому та не повернулася. Подруга дівчини розповіла, що востаннє Еля Зію бачили в хлопця. Напередодні, 31 травня, студентка хотіла розлучитися з своїм хлопцем з Туркменістану. Опісля – зникла. У квартирі хлопця і дівчини правоохоронці провели обшук, але Еля Зію не знайшли. У поліцію друзі повідомили лише 5 червня, бо шукали самостійно. Від 5 червня тривають розшукові заходи правоохоронців. Майже тиждень правоохоронці шукали її всюди: опитували свідків знайомих і сусідів.

12 червня стало відомо, що поліцейські знайшли тіло дівчини на Рогатинщині. Серед головних підозрюваних – хлопець-іноземець Ельдар Астанов. Відтак, у той же день під міським відділком поліції зібралися друзі і знайомі підозрюваного. В причетність хлопця до злочину не вірять, попри те, що всі докази вказують на нього.

Напередодні в місті побував брат вбитої дівчини, який розповів нашим журналістам, що в непричетність її хлопця-одногрупника не вірить.

13 червня правоохоронці зібрали журналістів на брифінг, щоб розповісти подробиці жорстокого вбивства студентки з Болгарії, тіло якої знайшли в с. Світоч на Рогатинщині.

Пряма трансляція МІСТА з брифінгу:

14 червня в Івано-Франківському міському суді обрали запобіжний захід туркмену. Суд ухвалив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів.

22 червня у суді розглянули апеляцію адвоката Тетяни Булін-Соколової , яка пропонувала змінити Ельдару Астанову запобіжний захід.

Апеляційний суд все-таки залишив без змін попереднє рішення та додав, що воно вже не підлягає оскарженню. Зазначимо, що максимальний термін покарання для Ельдара Астанова — 15 років за ґратами.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...