Мед Атлант

Два прикарпатські нардепи потрапили у ТОП обранців, виборчі округи яких отримали найбільше коштів держсубвенцій

Громадянська мережа ОПОРА вже вдруге підготувала дослідження щодо розподілу державних субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між одномандатними виборчими округами в Україні.

Аналіз даних за 2017 рік, як і в попередньому році, засвідчує  наявність політичних факторів у процесі адміністрування державних субвенцій. Показники використання грошової допомоги уряду для розвитку окремих територій демонструють великі можливості впливових депутатів–мажоритарників отримувати значні кошти для вирішення проблем власних виборчих округів. Наявність політичних мотивів під час розподілу державних коштів актуалізує проблему тіньового лобізму, конфлікту інтересів та можливих корупційних проявів. Але, як підкреслюють дослідники ОПОРИ, не менш серйозним викликом для держави є результативність бюджетних витрат у формі субвенцій.

Механізм державних субвенцій усе більше стає способом взаємодії політиків з територіальними громадами, коли велика кількість виборців охоплена численними, але не значними за фінансовими розмірами проектами. Розпорошення фінансів між напрямками сумнівної пріоритетності фактично унеможливлює досягнення довготривалого ефекту від державних субвенцій.  Зокрема, у порівнянні з попереднім роком, середній розмір державної субвенції на соціально-економічний розвиток у 2017 р. зменшився на 36%,  а перелік профінансованих проектів вражає прикладами несистемних чи навіть дріб’язкових витрат. Якщо у 2016 р. 13% профінансованих державою об’єктів складали менше 50 тис. грн, то в минулому році таких проектів вже 26%. Відсутність обґрунтованих пріоритетів  навряд відповідає принципам сталого розвитку регіонів, але повністю вкладається в логіку боротьби за симпатії виборців.

У 2016 році на 3 714 об’єктів було виділено 2 млрд 453 млн гривень. А в 2017 році сума коштів зросла у понад два рази – до 5 млрд 252 млн гривень, а кількість об’єктів у майже три з половиною – до 12 389. Що стосується поточного року, то у бюджет закладена приблизно така ж сума коштів на цей вид допомоги уряду.

Проте в 2017 році, незважаючи на загальне збільшення суми субвенцій майже у два рази, 25% округів недоотримали коштів. Зокрема, 24 округи залишилися поза увагою уряду, а ще 26 дісталось менше 10 млн грн.

А в інфографіці ОПОРА пропонує подивитись на народних обранців, які отримали найбільші суми субвенцій у 2016 та 2017 роках, а також порахувати, скільки з них залишились лідерами другий рік поспіль: Костянтин Яриніч , Валерій Писаренко, Ігор Лапін,  Олександр Шевченко,  Юрій Вознюк, Максим Бурбак, Руслан Сольвар, Юрій Тимошенко, Ігор Молоток, Павло Різаненко, Анатолій Дирів, Євгеній Геллер.

Це, на нашу думку, найбільш яскраво демонструє не лише нерівномірність розподілу субвенцій, але й відверту заангажованість процесу. Якщо порівнювати 2016 та 2017 роки, то одразу можна зазначити, що перелік депутатів, виборчі округи яких отримали найбільше коштів державних субвенцій, оновився лише на половину. Серед лідерів 2017 року є чотири парламентарі, які були у ТОПі й минулого року. Мова йде про Костянтина Яриніча з “Блоку Петра Порошенка”, Валерія Писаренка з групи “Партія “Відродження”, Юрія Тимошенка з “Народного фронту”, а також позафракційного Олександра Шевченка, – йдеться у дослідженні.

Два роки поспіль найбільше коштів субвенції на соціально-економічний розвиток отримує виборчий округ №168 (Дзержинський район міста Харків) Валерія Писаренка. У 2016 році туди було направлено 68 млн грн, а в 2017 році – уже 87 млн. Таку ж суму у 87 млн грн у 2017 році отримав і виборчий округ №99 (місто Кропивницький), який у парламенті представляє Костянтин Яриніч з “Блоку Петра Порошенка”.

Також лідерами за сумою коштів отриманих субвенцій з бюджету в 2017 році стали: виборчий округ №22 (місто Луцьк) Ігоря Лапіна з “Народного фронту” та округ №83 (частина міста Івано-Франківськ) позафракційного Олександра Шевченка – по 85 млн грн; округ №153 (Рівненська область) Юрія Вознюка з “Народного фронту” – 82 млн грн; округ №204 (Чернівецька область) лідера фракції “Народний фронт” Максима Бурбака – 79 млн грн; округ №91 (Київська область) Руслана Сольвара з “Блоку Петра Порошенка” – 71 млн; округ №88 (Івано-Франківська область) Юрія Тимошенка з “Народного фронту”.

Повний текст дослідження читайте ТУТ.

Читайте також: Що пообіцяли українські політики на 2018 рік

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...