Мед Атлант

7 євро: чи варто боятися плати за в’їзд до ЄС

Посли країн ЄС на засіданні 25 квітня затвердили пропозицію щодо створення Європейської системи інформації та онлайн-авторизації подорожей (ETIAS). У рамках цієї системи громадяни третіх країн, які мають безвізовий режим з ЄС, будуть зобов’язані сплачувати 7 євро за онлайн-авторизацію.

The Village Україна дізнається, що означає впровадження системи ETIAS для України та як це може змінити процедуру в’їзду на територію ЄС.

Для чого впроваджують систему?
Нову систему інформації та онлайн-авторизації подорожей впроваджують для того, щоб проводити попередню онлайн-перевірку громадян, які вирушають на територію ЄС.

ОНЛАЙН-РЕЄСТРАЦІЯ МАЄ ЗМЕНШИТИ ЧЕРГИ ТА ЗАТРИМКИ НА КОРДОНІ. Це також полегшить роботу прикордонників. Таким чином ЄС прагне посилити безпеку своїх кордонів, знизити нелегальну міграцію та захистити систему охорони здоров’я.

Для кого реєстрація у системі обов’язкова?
Усі громадяни третіх країн, які мають безвізовий режим з ЄС, зобов’язані здійснити онлайн-авторизацію в ETIAS до в’їзду на територію Шенгену. Україна входить до списку.

Як працюватиме система?
Усі громадяни країн з безвізового списку, які подорожують до ЄС, мають ЗАПОВНИТИ ОНЛАЙН-АНКЕТУ В СИСТЕМІ ETIAS ТА СПЛАТИТИ ЗБІР У 7 ЄВРО.

Далі інформація проходить перевірку в базах ЄС та Інтерполу для виявлення можливих підстав для відмови на в’їзд.

На цьому етапі перевірка здійснюється автоматично, якщо жодних причин для відмови не знайдено – авторизація на в’їзд має видаватися автоматично та швидко. Очікується, що автоматична перевірка триватиме декілька хвилин.

Якщо анкета викликала сумніви – її передають на додатковий розгляд співробітникам ETIAS. Ухвалення остаточного рішення (дозвіл чи відмова) має займати не більш як 96 годин з часу подання анкети або з часу надання додаткової інформації на запит ЄС.

А що робити безпосередньо на кордоні?
Перед посадкою перевізник зобов’язаний перевірити наявність у пасажира авторизації на в’їзд. Важливо: отримання авторизації не є автоматичним дозволом на в’їзд до зони Шенгену. Остаточне рішення все ж ухвалює прикордонник: він має право запитати про мету, фінансування поїздки та зворотні квитки.

Що потрібно вказати в анкеті?
Останній проект впровадження системи ETIAS передбачає, що громадяни мають вказати:

дані про особу;

контактні дані;

місце проживання;

паспортні дані;

освіта, рід занять;

першу країну в’їзду до Шенгенської зони;

наявність судимості\депортації\перебування в зонах конфліктів упродовж останніх 10 років.

Що вказувати не треба?
Місце роботи та фінансове забезпечення поїздки.

Який термін дії авторизації?
Авторизація на проїзд буде дійсна протягом 3 років або до моменту закінчення дії паспорта, зареєстрованого в анкеті.

Хто може не сплачувати збір у 7 євро?
Громадяни, яким до 18 і понад 70 років.

Які підстави для відмови на в’їзд до Шенгенської зони?
Якщо особа несе ризик для безпеки, ризик нелегальної міграції чи поширення епідемічних хвороб. Крім того, якщо особа здійснила онлайн-авторизацію з документом, що значиться у базах даних як втрачений, пошкоджений, викрадений чи недійсний.

Що відбувається після відмови?
На електронну пошту надходить лист, де вказані всі підстави для відмови. Особа має право подати апеляцію в ETIAS.

Коли система запрацює?
На сьогодні рішення про впровадження системи онлайн-авторизації спрямоване на розгляд Європейського парламенту в першому читанні. Після цього остаточне рішення про роботу системи має ухвалити Рада ЄС.

Очікується, що ETIAS запрацює з 2021 року. До того часу зберігається нинішня система перетину кордону.

Передусім онлайн-авторизація буде необхідною для тих, хто подорожує повітряним та морським транспортом. Після трьох років роботи системи ETIAS онлайн-авторизація стане обов’язковою і для тих, хто користується наземним транспортом (автобуси, поїзди, машини).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...