Мед Атлант

Івано-Франківськ ділився досвідом з 20 містами України

У рамках проекту USAID “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)”, який впроваджує Асоціація міст України, в Івано-Франківську відбувся дводенний навчальний семінар на тему “Досвід Івано-Франківська у реалізації стратегії розвитку міста” у межах загальнонаціональної програми обмінних візитів для посадових осіб органів місцевого самоврядування “Маршрути успіхів”. До Івано-Франківська з’їхалися представники понад 20 міст із 16 областей України задля запозичення успішних практик.

Захід відкрили міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків і виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, які наголосили на важливості обміну досвідом між представниками органів місцевого врядування з усієї України, пише “Галичина”.

Руслан Марцінків звернув увагу на те, що Івано-Франківськ намагається йти в ногу з часом. Серед досягнень міський голова назвав роботу ЦНАПу.

Наш ЦНАП є одним із кращих в Україні й теж може продемонструвати чимало цікавого для сусідів. На офіційному сайті міста кожен охочий має можливість відстежити рух громадського транспорту та комунальної техніки. Є сайт служби оперативного реагування, який інформує громаду про ті чи інші аварійні ситуації, відключення, поточні ремонти мереж тощо. Пишаємось нашими парками та скверами, чимало проектів ЖКГ запозичили в європейських містах. Також тісно співпрацюємо з областю та ОТГ, щоб відстояти право кожного на розвиток  місцевого самоврядування. В ІФНТУНГ працює наукове містечко “Нова енергія”, яке місто створило разом з вишем. Тут можна подивитись на новітні досягнення в сфері енергетики, — розповів Руслан Марцінків.

Міський голова підкреслив, що обмінні візити дуже корисні, адже для успішного розвитку важливо не лише ділитися своїми здобутками, а й черпати цікаві ідеї в інших.

Ми раді ділитись своїми успіхами з іншими містами, аналогічно — й запозичувати цінні практики деінде. Тому цей проект, який впроваджує Асоціація міст України, дуже важливий і потрібний, — підсумував Руслан Марцінків.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, який модерував захід, підкреслив, що з огляду на тенденції розвитку місцевого самоврядування його представники повинні бути в тренді, належним чином реагувати на запити і пропозиції громади. Адже нині значно вищі вимоги до керівництва громади, порівняно з тим, як це було, скажімо, 10—15 років тому. “Маршрути успіхів” найперше дають можливість вивчати найкращі практики, переймати досвід та імплементувати його у громадах, підкреслив Ю.Стефанчук.

Про організацію роботи зі стратегічного планування міста Івано-Франківська, залучення інвестицій та розвиток бізнесу розповів присутнім заступник івано-франківського міського голови Богдан Білик. Своєю чергою, директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак ознайомив учасників навчального візиту з розвитком інфраструктури міста. А про Івано-Франківськ як місто відкритої влади та сучасного управління поінформував начальник відділу програмного та комп’ютерного забезпечення Андрій Чайківський.

Також учасники заходу оглянули парк ім. Тараса Шевченка — головний туристично-культурний осередок міста, про який розповіла їм директорка КП “Центр розвитку міста та рекреації” Руслана Василюк. З функціонуванням Центру надання адміністративних послуг м. Івано-Франківська, використанням електронних сервісів задля доступності послуг та розвитку територіальних громад гостей ознайомив керівник ЦНАПу Богдан Питель. Завершальним акордом навчального візиту став огляд інфраструктурних об’єктів міста в супроводі заступника начальника управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Володимира Устинського.

Аджамський сільський голова Тетяна Зайченко з Кіровоградщини, яка приїхала в Івано-Франківськ задля ознайомлення з найкращими практиками міста, звернула увагу на те, що такі обмінні візити є просто необхідними для представників ОМС, оскільки вони мають нагоду побачити, як працює те чи інше нововведення, вивчити його особливості, а відтак, адаптувавши, впровадити в своїх громадах.

Завдяки тому, що Аджамка другий рік належить до АМУ, маємо можливість відвідувати інші громади, запозичувати в них передовий досвід і використовувати на практиці в своїй громаді, — зазначила Тетяна Зайченко.

Учасники “Маршруту успіху” мали нагоду побачити Івано-Франківськ як місто доброякісної освіти, медицини та різноформатного культурного середовища. Також ознайомилися з роботою Центральної міської клінічної лікарні, інноваційними підходами наукового містечка “Нова енергія”, що є сучасною освітньою платформою для дослідження та вивчення новітніх технологій і наукових розробок.

Читайте такожФранківські жінки протягом місяця зможуть отримати консультації в поліклініках та консультаціях міста без електронної черги

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...