Мед Атлант

Сезон кліщів у розпалі: чим небезпечні паразити і як уберегтися франківцям

Травень це пік активності кліщів. Саме в цей період вони розмножуються і небезпечного пасажира можуть підчепити і франківці прогулюючись містом, парком чи лісом.

Як уникнути ураження, що потрібно робити при укусі комахи, інформують на сайті МВК.

В цей час діти і дорослі відпочивають на відкритому повітрі, популярним є відпочинок в соснових лісах навколо міста, в паркових зонах відпочинку міста, скверах. Якщо в парку умови зараження мінімальні, завдяки нагляду комунальних служб міста за станом довкілля, то при відпочинку в лісі вірогідність зараження зростає в десятки разів.

Сезон активності іксодових кліщів вже розпочався. Звичайно в природі активність кліщів спостерігається з березня по листопад. протягом року має два підвищення активності кліщів це  квітень-травень та серпень-вересень.

Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка та інші.

В Україні постійно реєструються збільшення захворювання на хворобу Лайма. Не оминула ця проблема і територію Івано-Франківської області, м.Івано-Франківська та Тлумацького району.

Так, в 2010 році було зареєстровано  3 випадки  хвороби Лайма. В 2011 році зареєстровано 6 випадків. В 2017 році зареєстровано 16 випадків. Більшість хвороб, якими заражають кліщі починається грипоподібно (лихоманка, слабкість,  нездужання). Інкубаційним період (прихований) становить 14 діб. При кліщовому енцефаліті різко підвищується температура ( до 40º ), з’являються сильний біль голови, нудота, блювота, порушення сну, оніміння м’язів шиї. Лише при хворобі Лайма є специфічний симптом – у 70%  випадків  на місці укусу  утворюється так звана мігруюча еритема  ( червона пляма, яка згодом збільшується в діаметрі).

Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який нападає прямо з землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час укусу кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Таким чином, щоб не пережити на собі свавілля спричинене кліщами слід дуже добре екіпіруватися перед мандрівкою.

Для прогулянки на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.

        Якщо Ви відпочиваєте на природі, звільніть місце для привалів від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 метрів. Тому що запах живої істоти кліщі відчувають на відстані до 10 метрів. Присмоктування відбувається непомітно через впорскування кліщем знеболювальних речовин, відчуття свербіжу з’являється не раніше ніж через 6 годин. Живляться кліщі кров»ю людей і тварин. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб.

Повернувшись додому, відразу зніміть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Якщо разом з вами на природі був ваш пес його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впускати до помешкання. Використовуйте для захисту від кліщів  спеціальні ефективні засоби, найчастіше це аерозолі, креми, які відлякують кліщів.

Якщо Ви виявили кліща на шкірі негайно зверніться до найближчого  територіального медичного закладу де нададуть Вам першу медичну допомогу.

Читайте також: На Прикарпатті сезон хрущів: чим небезпечні травневі жуки

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...