Мед Атлант

Керівника одного з українських інформагенств викрили у пропаганді РФ

Працівники Служби Безпеки України викрили керівника “РИА Новости Украина” – Кирила Вишинського, в антиукраїнські діяльності.

Про це на брифінгу повідомив заступник Голови СБУ Віктор Кононенко, інформують в прес-службі СБУ.

Правоохоронці з’ясували, що у 2014 році Вишинський був призначений керівником інформаційного агенства за вказівкою генерального директора МИА “Россия сегодня” Дмитра Кисельова.

Вишинський заснував низку юридичних осіб, у тому числі ТОВ “Інтерселект”, яке діє під брендом “РИА Новости Украина”.

Така форма побудови була застосована, насамперед, для приховування російських джерел фінансування ресурсу та зв’язку вказаної структури з московським офісом МИА “Россия сегодня”, ‒ наголосив Віктор Кононенко.

Спецслужби зафіксували, що навесні 2014 року Вишинський виїхав до АР Крим, де за завданням керівництва брав участь у пропагандистських акціях на підтримку анексії півострова. За це  у травні 2014 року Вишинського закритим указом президента РФ нагородили медаллю “За заслуги перед Отечеством”.

Після повернення до Києва Вишинський залучив журналістів для виготовлення матеріалів на користь терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”.

Багато хто вважає, що антиукраїнська пропаганда створюється виключно в Росії або на тимчасово окупованих територіях. Але як бачимо велика кількість пропагандистського контенту оприлюднюється з самої України, – підкреслив заступник Голови СБУ.

Для прикриття своєї діяльності керівництво МИА “Россия сегодня” використало схему, через укладання договору про співпрацю між ТОВ “Інтерселект” та компанією, що знаходиться у столиці Сербії Белграді.

Як уточнив Кононенко, щомісяця вказана фірма з ознаками фіктивності переказувала майже 53 тисячі євро, які мають російське походження, на рахунки українських підприємств, контрольованих Вишинським.

Наявні у матеріалах справи дані бухгалтерської звітності свідчать, що гроші використовувалися на потреби “РИА Новости Украина”, кошторис якого затверджувався безпосередньо в центральній редакції “Россия сегодня”.

Співробітники Служби Безпеки спільно з Прокуратурою АР Крим провели п’ять обшуків в офісах, які використовуються зазначеним медіа-ресурсом та місцях проживання окремих його функціонерів. Правоохоронці вилучили документацію, яка повністю підтверджує матеріали досудового слідства щодо організації представниками російського міжнародного інформаційного агентства МИА “Россия сегодня” з використанням мережі підконтрольних їм медіа-ресурсів в Україні підривних інформаційних акцій в межах проведення гібридної війни проти нашої держави. Слідчі дії тривають.

Після завершення процесуальних дій буде прийнято рішення щодо правового статусу Вишинського К.В., ‒ повідомив начальник управління нагляду за кримінальним провадженням Прокуратури АРК Крим Ігор Поночевний.

Віктор Кононенко звернув увагу на миттєву реакцію російських посадовців та ЗМІ на процесуальні дії Служби.

Це свідчить про те, що ми попали в “ціль”, ‒ процитував він Голову СБУ Василя Грицака.

Читайте також: На Франківщині СБУ виявила понад 10 тонн спирту

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...