Мед Атлант

Спорт живе перемогами

2017-й уже став історією, й нині вже можна оглянутися на нього. Завжди цікаво згадати найцікавіше, що відбулося за рік і залишиться в пам’яті надовго – це ми й спробуємо зробити.

“Прикарпаття” дарує емоції

У 2017 році “Прикарпаття” подарувало своїм уболівальникам незабутню перемогу над львівськими “Карпатами”

У командних видах спорту вже другий рік поспіль основна увага прикута до Івано-Франківська. “Тепловик”, який врешті одержав історично відому назву “Прикарпаття”, продовжує виступи у групі “А” Другої ліги. І 2017-го року вболівальники отримали нові враження.

Центральна подія сезону сталася 20 вересня. “Прикарпаття” подарувало своїм уболівальникам справжнє західноукраїнське дербі. Про матч Кубка України зі львівськими “Карпатами” ще довго говорили в усій країні. Сьогодні ми не будемо розбирати історії про безлади, які фанати влаштовували на стадіоні, а згадаємо прохід Володимира Боришкевича, неймовірний дальній удар Василя Дербаха і подякуємо команді за відчайдушну гру. Радісне ревіння стадіону “Рух” було чути по всьому місту. Франківські шанувальники футболу запам’ятають цю перемогу надовго.

Зараз у чемпіонаті України триває зимова перерва. “Прикарпаття” закінчило осінню частину сезону на другому місці Другої “А” ліги. 12 перемог, дві нічиї, три поразки. 2016-го року в цей час команда була на одинадцятому місці (з 17 команд), а з 18 матчів перемогла лише у шести. Прогрес очевидний. Тож удачі в подальших турах!

Пристрасті за стадіоном

Спортсмени й активісти відстояли стадіон на Шухевичів. Принаймні поки що

Вже другий рік поспіль в Івано-Франківську відбуваються скандали довкола спортивної інфраструктури. У 2016 році увага була прикута до колишнього спорткомплексу “Олімп”. А 2017-го справжні пристрасті розгорілися довкола стадіону “Юність”.

У кінці листопада стало відомо про плани обласної влади збудувати великий легкоатлетичний багатофункціональний спортивний манеж із паркінгом на 500 машин на території Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи по вулиці Шухевичів. Як виявилося пізніше, місцем будівництва обрали не якийсь пустир, а стадіон, який належить тій же ДЮСШ, відомий в народі як “яма”.

Ці наміри наштовхнулися на опір спортивної громадськості й активістів міста та викликали скандал на сесії обласної ради. У залі заблокували трибуну, там навіть виникла штовханина між активістами і правоохоронцями. Спортсмени вимагали не чіпати стадіон, а для манежу знайти в місті іншу ділянку. Почалися словесні баталії у пресі та соціальних мережах, в облраді відбулось додаткове обговорення. Наразі міська влада Івано-Франківська нібито запропонувала альтернативні ділянки для будівництва, “вписалась” у питання навіть Коломия.

У цій ситуації можна пригадати, що про будівництво спорткомплексу в Івано-Франківську говорять вже десятиліттями. І навіть у значно кращі часи для області й України загалом ще жодному губернатору чи міському голові не вдавалось реалізувати цю ідею. Натомість 30 років у місті триває реконструкція стадіону “Рух”, а в мікрорайоні “Пасічна” вже сьомий рік стоїть багатоповерхова примара “сучасного обласного перинатального центру”. Тож чи не перетвориться і спорткомплекс на черговий довгобуд із закопаними в нього бюджетними мільйонами?

Півмарафон встановлює рекорди

Півмарафон збирає у Франківську рекордну кількість любителів спорту. Фото Frankivsk Half Marathon

Уже вчетверте в місті відбувся Frankivsk Half Marathon. Стартували цього разу з площі Івана Франка, бігали середмістям, міським парком ім. Т. Шевченка. На міське озеро не вибігали через його реконструкцію.

Вже традиційно, крім самого півмарафону (21 км), учасники бігли на дистанції 10,5 кілометрів, відбулися забіги для дітей – 100, 500 та 1000 метрів. Завершилися змагання командними естафетами та благодійним забігом на 2 км, завдяки якому зібрали понад 5 тисяч гривень для Мальтійської служби допомоги.

Дощова погода не завадила встановити новий рекорд. У марафоні взяли участь близько тисячі бігунів із 63 міст України та 10 країн світу: США, Великої Британії, Польщі, Німеччини, Франції, Данії, Болгарії, Казахстану, Ізраїлю та Молдови.

Подія вже стала однією з візиток Івано-Франківська і щороку доводить, що спортивні заходи можуть спрямувати до міста чимало гостей і, відповідно, додаткові кошти. Вже відома дата п’ятого свята бігу – неділя, 23 вересня 2018 року.

Тріумфи, які дають надію

У 35 років франківський боксер Віктор Поляков здобув омріяний чемпіонський пояс WBA

Спортсмени Івано-Франківська у 2017 році здобували чимало перемог, які дозволяють їм з оптимізмом дивитися вперед. Пригадаємо деякі з них.

Франківчанка Людмила Лузан вже є беззаперечним “першим номером” у національній збірній України з веслування на байдарках і каное. Лідер українського каное серед молоді нині підкорює світові п’єдестали на дорослому рівні та серйозно заявляє про себе як кандидата на участь у літній Олімпіаді 2020 року в Токіо. Головні досягнення дівчини у 2017 році: бронза на етапах Кубка світу в Португалії та Угорщині, чемпіонка Європи серед молоді до 23 років, чемпіонка України серед молоді та дорослих, третє місце в підсумковому заліку Кубка світу 2017 року.

Вольові досягнення робить Василь Петрунів, член паралімпійської збірної України з настільного тенісу. У 2017 році він досяг неймовірних успіхів на міжнародній арені: переможець міжнародного турніру Slovenia Open, срібний призер командного чемпіонату світу в Словаччині, командного чемпіонату Європи в Словенії та міжнародного турніру Germany Open. Наш спортсмен мріє потрапити на Паралімпіаду 2020 року в Токіо, і якщо він втримає цю високу планку, то має всі шанси на здійснення мрії.

Член національної збірної України з вільної боротьби серед жінок Ілона Семків у травні в Хорватії стала срібним призером чемпіонату Європи у ваговій категорії до 48 кг. За це досягнення вона отримала стипендію Президента України. За роки своєї кар’єри Ілона вже зібрала вражаючу колекцію нагород. Вона є триразовою чемпіонкою Європи серед кадетів, призеркою Європи і світу серед юніорів і зараз успішно продовжує свою кар’єру на дорослому рівні.

Член національної збірної України з таеквон-до Віталій Соловей у жовтні в Ірландії став чемпіоном світу з таеквон-до серед юніорів у вазі до 56 кг. Він був найкращим серед 46 учасників, які змагались у його ваговій категорії. Юний спортсмен – син уславленого спортивного подружжя Віталія і Катерини Солов’їв і вже має у своєму доробку звання чемпіона Європи 2016 року та чемпіона світу 2015 року.

У липні Івано-Франківськ отримав свого боксера-чемпіона серед професіоналів. Віктор Поляков, який працює тренером обласної ДЮСШ, в Римі здолав місцевого боксера Джованні де Кароліса і став інтернаціональним чемпіоном WBA у другій середній вазі. Полякова вже називають «франківським Роккі», адже він став чемпіоном у 35 років, тоді, коли більшість боксерів вже завершують спортивну кар’єру. Достойне досягнення, яке доводить, що терпіння і праця зрештою дають результат.

Автор: Микола ВОЛКОВ

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 14

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...