Мед Атлант

СТЕК запевнив, що погроз не було і мешканці будинку не дотримуються закону

МІСТО писало, що  жителям будинку, які хочуть виробити індивідуальне опалення, погрожують працівники СТЕКу. У товаристві запевняють, що  ніхто  з їх працівників не  погрожує франківцям, а все відбувається згідно норм законів.

Про це стурбовані франківки розповіли сьогодні, 14 травня, на прийомі громадян у міського голови.СТЕК відмовляється підключити індивідуальне опалення квартирантам на вулиці Вовчинецька 25. Тож, жительки були змушені звернутися до суду. Наразі триває судова тяганина, а тим часом, кажуть франківки, працівники комунального підприємства їм погрожують.

У  прес-службі СТЕКу вирішили відповісти щодо таких скарг мешканців будинку. Кажуть, що з людьми працює Служба стягнення заборгованості. Крім того, відключення споживачів від мереж централізованого опалення можливе виключно за умови відключення будинку в цілому, а не його окремих квартир чи під’їздів. У СТЕКу  запевняють, що власники певних квартир по вул. Вовчинецькій, 25 всупереч вимогам чинного законодавства здійснили самовільне відключення.

Далі з тексту повідомлення від СТЕКу (без змін):

З боржниками ТОВ “СТЕК”, які проживають по вул. Вовчинецька, 25 працює Служба стягнення заборгованості, представники якої намагаються переконати людей вирішити спор у досудовому порядку. Вони чинять виключно у межах чинного законодавства, тобто ні про яке цькування і мови бути не може.
Далі пропонуємо розглянути конкретний випадок з мешканцями вул. Вовчинецька, 25. Усі відносини між товариством та споживачем регулюються Законом України “Про житлово-комунальні послуги”, Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (далі – Правила).
Пунктом 25 Правил наголошено, що відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.
Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 № 4 затверджено Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання (надалі – Порядок).
Порядком передбачено наступну процедуру відключення від мереж централізованого опалення:
1) власник житлового будинку повинен звернутися до міжвідомчої комісії (далі – Комісія) з письмовою заявою про його відключення від мереж централізованого опалення і постачання гарячої води. До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку з прийнятим рішенням про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення, яке підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку;
2) Комісія засідає, розглядає дане питання і оформляє рішення протоколом;
3) у разі позитивного вирішення питання Комісія надає заявнику перелік організацій, до яких слід звернутися для отримання технічних умов для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання і відокремлення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води;
4) відключення приміщень від мереж централізованого опалення і постачання гарячої води виконується монтажною організацією, яка реалізує проект, за участю представника власника житлового будинку або уповноваженої ним особи, представника виконавця послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води та власника, наймача (орендаря) квартири (нежитлового приміщення) або уповноваженої ними особи. Роботи з відключення будинку від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання виконуються у міжопалювальний період;
5) по закінченню робіт складається акт про відключення будинку від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, який обов’язково подається заявником на протязі 10 днів до Комісії на затвердження. Після затвердження акта на черговому засіданні Комісії сторони переглядають умови договору про надання послуг з централізованого теплопостачання.
Звертаємо увагу, що вищевказаним нормативно-правовим актом встановлено порядок, за яким відключення споживачів від мереж централізованого опалення можливе виключно за умови відключення будинку в цілому, а не його окремих квартир чи під’їздів.
З врахуванням наведеного та відповідно до Порядку підставою для припинення нарахування плати за надання послуг з централізованого опалення є оформлений належним чином та затверджений Комісією акт про відключення будинку від мереж центрального опалення.
Наведена позиція підтверджується листом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 13 березня 2013 року № 8/10-769-13. Так, у вказаному листі зазначається, що згідно з чинним Порядком, відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання окремих приміщень житлового будинку, у тому числі квартир, не передбачено. При цьому у вказаному листі Мінрегіонбуд України вказує на те, що надання технічних умов теплопостачальними організаціями (виконавцями послуг) на підставі рішень дозволів Міжвідомчої комісії на відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання окремих квартир, під’їздів чи секцій будинку, прийнятих після 14 грудня 2007 року, не допускається чинним Порядком.
Виходячи з положень ч. 1 і 2 ст. 368 Цивільного кодексу України та листа Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України від 17.05.2016 №7/9-5816 (копія додається), системи опалення та гарячого водопостачання будинку є спільною власністю всіх власників приміщень у багатоквартирному будинку, а це свідчить про те, що власник окремого приміщення не має права самовільно змінювати ці системи та здійснювати відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання.
Звертаємо Вашу увагу, що власники певних квартир по вул. Вовчинецькій, 25 всупереч вимогам чинного законодавства здійснили самовільне відключення від мереж централізованого опалення. Отже, вчинення дій, заборонених чинним законодавством не може бути правовою підставою для правомірної дії, а саме припинення нарахування плати за послугу з централізованого опалення.
Водночас товариство зобов’язане дотримуватися вимог чинного законодавства, а тому стоїть на позиції вирішення питання відключення від мереж централізованого опалення виключно у спосіб, передбачений чинним законодавством.
З огляду на вищенаведене повідомляємо, що товариство стоїть на позиції суворого дотримання вимог законодавства, в тому числі і норм Порядку. Саме тому, ТОВ СТЕК не вбачає правових підстав для припинення нарахування плати за послугу з централізованого опалення певних квартир по вул. Вовчинецькій, 25.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...