Мед Атлант

Трасування: чому на вулицю Лесі України повертають старовинні кам’яні бордюри. ФОТО

Ремонтні роботи на вулиці Лесі Українки та площі Міцкевича в Івано-Франківську перебувають, практично, на фінішній прямій. Комунальники вже завершили влаштування бетонної основи та наразі працюють над встановленням бруківки.

Крім того, на вулиці Лесі Українки в дорожнє полотно у деяких місцях повертають старовинні кам’яні бордюри. Для чого це робиться і хто був автором такого задуму, МІСТО поцікавилося у  Марії Козакевич. Громадська діячка, організатор корисних для міста проектів, засновниця ініціативи “ФранківськЯкийТребаБерегти” розповіла, що саме вони проводили тривалі та інтенсивні перемовини з департаментом житлової, комунальної політики та благоустрою на тему повернення частини старих бордюрів і їм вдалося порозумітися.

Це перемога! Це приклад поєднання сучасних вимог часу (безбар’єрність) і шана до історії старовинної вулиці (в даному випадку до бордюрів, які пережили 2 світові війни!). Це приклад хорошої комунікації і порозуміння громади міста і департаменту комунального господарства. Ці бордюри бачили наші прадіди і побачать наші внуки. І це круто! Це частинка Франківська, яку зберегли, – каже Марія Козакевич.

Співзасновник ініціативи “ФранківськЯкийТребаБерегти” Юрій Козакевич пояснює, що протягом реконструкції вулиці бордюри будуть протрасовані в дорожньому полотні.

Трасування – це такий вид археологічних робіт, коли контури фундаментів унікальних старовинних будівель залишають видимими на поверхні у просторі і часі. По аналогії з трасуванням фундаментів визначних старовинних будівель – трасуванню підлягають контури унікальних вулиць, які можуть зникнути під натиском нових історичних епох. Проекти з трасування покликані показати приклад відповідального і дбайливого ставлення до історії теперішньому поколінню і залишити знання нащадкам про те як було колись і як жили покоління людей до нас. такі знання і такий досвід забезпечують історичну плинність, постійність і неперервність. все разом – це цінні частинки історичної пам’яті народу, – пояснює Юрій Козакевич.

За його словами, трасування – це наочний і зрозумілий приклад мудрого збереження архітектурних історичних артефактів (в даному випадку рукотворних столітніх кам’яних бордюрів) і їх поєднання з сучасними гранітними і цементними плитками і бруківкою.

В першу чергу буде протрасовано контур навколо будівлі медичного університету (колишня дирекція залізниць), яка була знизу оперізана тротуаром зі старовинним бордюром, який візуально підкріплював монументальність і цілісність споруди. Для трасування буде використано близько 20 бордюрів. Вони будуть встановлені з інтервалом. Виступ над дорожнім полотном 2 см, що не порушить принцип доступності простору,  – каже Юрій Козакевич.

Та додає, що в звязку з тим, що трасування не було заплановано з самого початку реконструкції вулиці, лінія трасування має певні відхилення від первинного контуру тротуарів.

Читайте також: Містянам та туристам пропонують купити “франківські двері”. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...