Мед Атлант

П`яний водій, який протягнув патрульного декілька метрів, не хоче платити моральну шкоду. ФОТО

В Івано-Франківському апеляційному суді розглядають  скаргу водія, якого суд першої інстанції визнав  винним у нанесенні тілесних ушкоджень інспектору патрульної поліції. Адже  керманич  утікав, вчинив ДТП і був напідпитку. Проте подав скаргу, бо не хоче платити патрульному моральне  відшкодування у сумі 30 тис грн.

Нагадаємо, подія сталася вночі  23 серпня 2016 року. Відомо,  що водій BMW 5 Юрій Зварич зупинився на пішохідному переході по вулиці Січових Стрільців. Коли поліціанти увімкнули червоні проблискові маячки і через гучномовець попросили водія BMW зупинитися без порушень ПДР, той натиснув на газ і почав утікати, не виконуючи вимог про зупинку. На вулиці Південний Бульвар утікач звернув у бік міського озера, а потім зупинився. Коли патрульний підійшов до BMW, щоб перевірити документи водія, він почав рух, різко збільшуючи швидкість і тримаючи патрульного за формений одяг. Кількадесят метрів поліціант намагався зупинити водія, але той тиснув педаль газу. Згодом правоохоронець упав на землю, а водій продовжив тікати на вулицю Мазепи. На Крихівецькій порушника вже переслідували кілька екіпажів патрульної поліції. Вже за територією Івано-Франківська водій-утікач не впорався з керуванням та на великій швидкості врізався у дерево. За кермом був уродженець Калуського району, його госпіталізували. Патрульний, який намагався затримати водія, також звернувся за допомогою до медиків. Ті констатували у нього закритий перелом руки, забій м’яких частин голови і тіла та струс головного мозку. Шпиталізований водій у лікарні прийшов до свідомості. Алкотестер показав 2,98 проміле алкоголю в його крові. Внаслідок ДТП чоловік отримав переломи ніг, розсічення брови та забої. За фактом умисного заподіяння патрульному тілесних ушкоджень внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Фото:  УПП в Івано-Франківській області

Що правда, це  не перше  порушення Зварича. Адже за  декілька  днів  до ці-ї  події, 18 серпня 2016 року,  на водія склали адмінпротокол за ст. 130 (керування у стані алкогольного сп’яніння), автомобіль BMW тоді евакуювали на арештмайданчик.

Навесні у  суді першої інстанції водій свою вину визнав, але  просив застосувати до нього закон “Про Амністію 2016 року”. Пояснив, що має на утриманні малолітню дитину. Цивільний позов патрульного визнав на 2000 тисячі гривень. Таки у суді додав,  що  через знайомого передав патрульному 1000 доларів США.

Патрульний у суді заявив, що про передані кошти нічого не знає, а за час лікування не звертався до водія за допомогою. Відтак, Владислав Гарбар внаслідок травми носив гіпс. Патрульний просив відшкодувати моральну шкоду у 60 тисяч гривень. Каже, що мав проблеми з хребтом. Тепер  повинен проходити   щорічну реабілітацію.

Тоді суд першої  інстанції визнав водія винним у насильстві щодо працівника правоохоронних органів та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк один рік шість місяців. Проте на підставі п. в. ст. 1 Закону України “Про амністію у 2016 році” постановив звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі,  а цивільний позов задовольнив частково: відшкодувати “копу” 30 тисяч гривень моральної шкоди.

Сьогодні,  21  травня,  справу  слухає колегія суддів у складі Повзла, Гандзюка та Шкрібляка. Перед судом захисниця водія просила залучити довідку на ім`я Зварича. Йдеться про інвалідність ІІ групи, яку той отримав через цей інцидент. Тому адвокат Людмила Кузів просить зменшити моральне відшкодування до 2000 тис грн. Адвокат вказує на те, що водій зізнався, має на отриманні малолітню дитину, а ще сам хворіє і має лікуватися. Посвідчення про  інвалідність ІІ групи сторона захисту надала колегії суддів. Захисниця Клузів додала, що Зварич не працює і живе за  рахунок пільгової пенсії. Обвинувачений у суді сказав, що підтримує свого захисника.

Я проходжу лікування через переломи ніг, масажі повинні проводитися щорічно, – каже водій Юрі Зварич.

На фото Юрій Зварич та Владислав Гарбар

Обвинувачений додав, що купує ліки за  власний рахунок, а не за рахунок держави. Тому не зможе  виплатити інспектору моральну шкоду  у сумі  30 тис грн.

Суддя запитав чи  дійсно водій існує за 1400 грн  (Ред. – за пенсію), але при  цьому має автомобіль, який заправляє, і яким їздить. Водій додав, що вже машини немає. Більше того, додала адвокатка, що після цієї події її підзахисний має проблеми з ногами, тому не керує, та й машини вже немає  (Ред. – де машина – невідомо, водій не пояснив. Також  не пояснив і те,  де кошти за автомобіль, якщо його продав).

Прокурор заперечив щодо апеляційної скарги. Каже, суд першої інстанції досконало дослідив цю  справу. Пояснює, що Зваричу і так суд зменшив розмір морального відшкодування.

Я прошу вирок залишити без змін і апеляційну скаргу не задовольняти, – додав прокурор.

Патрульний також заперечив, аби задовольняти скаргу. Каже,  довго не працював. Більше того, хворів, втратив фізичну форму, а ще проходив  довготривале лікування і реабілітацію.

Це насильство щодо мене. Зварич їхав п`яним, утікав, вчинив ДТП. Прошу апеляційну скаргу  не задовольняти, – наголосив патрульний Владислав Гарбар.

Суддя запитав, який стан здоров`я у патрульного наразі. Інспектор пояснив, що його перевели в апарат, а до того був командиром роти.

Вийшовши з нарадчої кімнати колегія судді поставила, апеляційну скаргу залишити без задоволення. Тепер  вона може бути оскаржена в касаційному порядку у  вказаний  термін.

Читайте також: На Франківщині військовий вирішив конфлікт за допомогою гранати. 9 осіб поранено. ОНОВЛЕНО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...