Мед Атлант

У франківських патрульних з`явилися “алкоокуляри”, які імітують стан сп`яніння. ФОТО/ВІДЕО

“Алкоокуляри” випробували патрульні на  тверезих водіях,  проводячи акцію на вулицях Івано-Франківська. Керманичі вражені  зміною навколишнього середовища та обіцяли не  сідати за кермо у   стані сп`яніння.

Сьогодні, 24 травня, Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області проводить акцію “Тверезий водій”. Захід розпочали в рамках Тижня з безпеки дорожнього руху.

Для цього патрульні спільно з журналістами “МІСТО” виїхали на вулиці міста та, щоб провести експеримент. Інспектори підходили до  водіїв на парковці, або зупиняли водіїв-порушників. Опісля пояснювали суть акції або причину зупинки. Захід  полягає у тому, аби водій одягнув спеціальні окуляри  та пройшов запропонований лабіринт на аркуші паперу.

Додамо, в патрульним спеціальні окуляри передали вчора. Тому поліцейські вирішили провести акцію наступного дня. “Алкоокуляри” залишаться в Управлінні. Там проводять тренінг під назвою “Випробуй у безпеці”. Його організатори – Всеукраїнське об’єднання автошкіл за сприяння Головного сервісного центру МВС. “Цей захід – профілактика керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння”, – розповідає один із авторів ідеї Ілля Щербина . Там такий пристрій є показовою нормою для водіїв-новачків.

Треба, щоб водій тверезими очима поглянув, як то бути п’яному і не сідав за кермо у стані сп’яніння, – інспектор відділу зв’язків з громадськістю УПП в Івано-Франківській області Богдан Настич.

До  речі, шкільні офіцери поліції показуватимуть “алкоокуляри” школярам та студентам,  з якими працюють. Тим чамим пояснюватимуть, що вживати алкоголь і  сідати за кермо – погано. Інспектор Таміла Кульпа каже, що багато підлітків в окулярах не розуміли, що з ними. Здавалося, що падають, у когось паморочилося у голові.

Саме такою акцією хочуть застерегти водіїв від порушень і врятувати життя інших осіб на дорозі.

Далі переходимо до самого експерименту.

Патрульні пройшли тест з чотирма водіями. Всі вони неохоче сприйняли, коли до  їх автівки  підійшли  інспектори. Мабуть, боялися отримати  штраф через порушення. Але  так як  порушення  були незначні і завершувалися усним попередженням, то патрульні залучали керманичів до акції. Останні погоджувалися, але не розуміли,  що на них  чекає.

Богдан Настич пояснював:

Ви можете тверезими очима поглянути на світ через “алкоокуляри”.

Водії усміхалися, дивлячись на спеціальні  окуляри, які  схожі на лижні.

Перший водій, одягнувши окуляри, одразу зауважив:

Ого. Це, мабуть, сильний стан сп’яніння.

Опісля водій  проходив лабіринт і писав на папері: “Я ніколи не сяду за кермо у нетверезому стані!”.

Другий водій сказав, що все розпливається навколо. Наголосив,   що писати взагалі важко.

Третьою тестову перевірку пройшла жінка-водій та жартівливо зазначила:

Ухх, розмито все, але  навіть в стані сп’яніння можна пройти лабіринт.

Рухаючись  вулицями міста, патрульні зупинили четвертого водія. Він зупинився на зупинці для громадського транспорту. Водія патрульні перевірили по базі. За цей рік керманич не потрапляв у поле  зору правоохоронців. Тому  з ним поліціанти обійшлися усним попередженням  та  запропонували  одягти  окуляри. Водій поділився враженнями:

Ого. А чого воно так? Чекайте, бо то трохи тяжко. Але  якщо трохи випити, то нереально писати,  думаю.

Усі водій, які пройшли  тест, казали, що ніколи не сідали п’яними за кермо. Також пообіцяли інспекторам так не робити. Мовляв, простіше залишити машину, ніж рік без неї бути.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...