Мед Атлант

Наталя Микула розповіла, як цьогоріч зараховують першачків у франківські школи. ВІДЕО

Чим відрізняється цьогорічний вступ маленьких франківців до першого класу від попередніх років? Який саме пакет документів потрібен зараз?

Про це в ефірі UA: Карпати розповіла заступниця директора департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Наталія Микула.

Дійсно, цьогорічна кампанія відрізняється від попередніх років. Передусім тим, що у вересні прийнятий новий закон “Про освіту”. Ми маємо певне “провалля” у нормативно-правовій базі щодо зарахування дітей до 1-го класу. Бо прийнятий закон, але 21 грудня 2017 року діючий Наказ Міністерства освіти і науки України “Про порядок зарахування дітей до першого класу” був відмінений і втратив чинність. І до 8 травня не було жодного нормативно-правового документу, який би регламентував цей порядок. Тобто,  січень-лютий-березень-квітень і до 8 травня, коли набрав чинності новий Наказ про зарахування дітей, аж тоді по-суті почалася вступна кампанія. Якщо вирахувати вихідні дні травня, то це 15 робочих днів, щоб виконати Наказ МОН. Ми прекрасно розуміємо, що це зробити у повній мірі – як батькам, як керівникам закладів освіти – не є можливим, – розповідає Наталя Микула.

Та додає, що у самому законі “Про освіту” є дві статті, які, власне, регламентують вступ. Це 13 стаття, яка передбачає закріплення території за певним закладом освіти. Тобто вже чітко визначається, що до цього закладу саме такі вулиці і будинки належать. У 55 статті обумовлено, що батьки мають право вибору навчального закладу, освітньої програми і форми навчання. І одразу постає питання: територія чи право вибору?

Батьківська громада читає різні повідомлення у ЗМІ і ставить запитання до керівництва Департаменту освіти: як бути у цій ситуації? Бо вступна кампанія розпочалася у жовтні-листопаді. І дуже багато батьків свої заяви до зарахування в певний заклад подали ще у 2017 році. І ніхто не очікував, що 8 травня зміняться “правила гри”, – каже Микула.

Пакет документів, який передбачається зараз:

  1. Заява на зарахування дитини;
  2. Довідка, яка підтверджує місце проживання.

У Наказі вказано, що це має бути документ. Чи це є паспорт одного з батьків, де зазначена прописка, чи це є довідка з ЖЕКу чи з домової книги, чи це є копія угоди про те, що хтось винаймає житло і проживає за цією адресою. Вже батьки обирають, який документ вони можуть представити у заклад освіти, щоб підтвердити місце проживання: вулицю, номер будинку, квартиру. Щоб визначити територію зарахування до тієї чи іншої школи, – зазначила заступниця директора департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради.

Чи мають батьки право обирати школу? Закон каже, що мають. Якщо у школі є вільні місця. Та сьогодні школи Івано-Франківська не можуть похвалитися великою кількістю вільних місць.

За часів Незалежності шкіл не будувалося. І зараз брак місць відчувається. Особливо є потреба будівництва школи у районі Каскад, бо там розміщені школи-тисячники. І, безперечно, мікрорайон Пасічна. Є доручення міського голови щодо вивчення цього питання, вже виділені земельні ділянки і вже готуються документи для будівництва цих шкіл.  Ми тішимося, що у нас є більше дітей. Але проектна спроможність шкіл вже не витримує такої кількості учнів. Є переповнені класи, але ми мусимо охопити всіх дітей загальною середньою освітою.

Читайте також: Наталя Микула про сертифікати у ювелірний для освітян: Батьківський комітет створив цю ситуацію, а поливають брудом вчителів

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...