Мед Атлант

65% фахівців в Україні прагнуть змінити свою професію

Серед українців поширилась прикра тенденція: 65% кваліфікованих фахівців, які працюють за спеціальністю, хочуть змінити професію. Інші 35% узагалі ніколи не працювали за спеціальністю, яка вказана в дипломі, а 15% хоч і мали такий досвід, однак змінили роботу. Тобто, майже половина випускників не знаходять собі місця в професії, яку опанували у вузі.

Неможливо гідно заробляти. Чия провина? Студентів, які прийшли до університету подавати документи на омріяну спеціальність в рожевих окулярах? Роботодавця, який не оцінює роботу працівника належною копійкою? Держави, яка безперервно грає роль батьків, які кажуть дитині,що цього року Миколайко буде бідним? Пише видання “Вільний голос”

Ще один факт – багато випускників насправді виявляються непридатними до роботи. Скільки б дипломів ви не мали, роботодавця насправді цікавить лише одне – що ви вмієте на практиці. Ринок праці показує, що більшість вакансій – у комерційному секторі. Там насамперед потрібні менеджери з продажу, асистенти, програмісти, фінансисти, бухгалтери та економісти.

Тим не менше, фронтмен гурту “Скрябін” Кузьма хоча й співав, що втікав з інституту (“Місця щасливих людей”), диплом здобув не музиканта, а стоматолога. Лідер гурту “Океан Ельзи” – фізик, “ТІК” – учитель, а Олег Скрипка – радіотехнік. А яких лиш професій нема у представників вищих ешелонів влади!

Ось що кажуть з цього приводу нинішні студенти. 

Тетяна: “Спеціальність у мене “Програміст, системний адміністратор”. Звичайно, знайду роботу, до того ж дуже перспективну і потрібну – ІТ-технології потужно розвиваються”.

Антон: “Моя спеціальність “Філолог” дуже специфічна. Маю цільове направлення, після навчання працюватиму в селі”.
Анастасія, майбутня журналістка: “Ще не впевнена, чи буду працювати за фахом. Однак, факультет, на якому навчаюсь, дає мені знання у різних сферах. Тому без роботи не залишусь”.

Урешті, всім студентам після навчання доведеться влаштовувати своє майбутнє. І саме результат їхніх знань і умінь визначатиме вектор подальшого руху, а не наявність диплома, який лежить на полиці.

Наталя СОЛОВКА, студентка факультету журналістики ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...