Мед Атлант

Їхня проблема стає нашою: у мерії занепокоєні тим, що Борщівник Сосновського з приміських сіл насувається на місто

29 травня під час оперативної наради у франківському міськвиконкомі директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою повідомив, що нові Правила благоустрою вже вступили в силу.

Згідно з ними, підприємства, які косять траву, мають косити не лише свої, а й суміжні території. Але це вимагає перегляду тарифів.

І треба переглянути графіки косіння, бо три рази – це дуже мало, – каже Михайло Смушак.

Заступник міського голови Олексій Кайда додав, що зараз почав активно розростатись Борщівник Сосновського.

Ми заклали кошти на ліквідацію Борщівника у місті. Але у приміських селах є цілі плантації. І це проблема, бо вони буду сіятись і рости в місті, – відповів Смушак.

Олексій Кайда зазначив, що необхідно перевірити ці території, складати приписи. “Бо їхня проблема стає нашою”, – підкреслив Кайда.

ДовідковоБорщівник Сосновського — реліктова та добре пристосована до виживання але чужа для України рослина, що походить із Кавказу, де місцеві жителі використовували для овочевих супів та борщів молоде листя до появи квітконоса, звідки його назва.

Містить фотоактивні сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні. У молодому листі ці речовини можуть розкладатися при термічній обробці.

Зростає до 3—5 метрів в висоту, товщина стебла — до 10 сантиметрів. Основними місцями його поширення є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища і покинуті поля. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1—3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні. Для них характерна гіперемія (почервоніння), водянисті пухирі. Опіки з’являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, що б могло попередити подальший контакт з рослиною, а через 1—2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

Читайте також: Борщівник Сосновського загрожує прикарпатцям

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...