Мед Атлант

Порошенко урочисто відкрив новий корпус Прикарпатського центру репродукції і нагородив його директора. ФОТО

Сьогодні, 31 травня, Президент України Петро Порошенко перебуває на Франківщині. У місті за участю гаранта відбулося відкриття нового корпусу Прикарпатського центру репродукції людини.

Свою промову перед лікарями Петро Порошенко розпочав з подяки, зазначивши, що колектив центру є одним із найкращих в Україні.

Гарант наголосив на важливості медичної реформи і сказав, що хоч вона і зазнає багато критики, проте, як було, не могло залишатися. Порошенко зазначив, що всі реформи наразі є колосальними змінами, а на міжнародній арені Україна перша на порядку денному.

Згадав про одне з найбільших досягнень уряду – безвіз і український паспорт, який входить у 30 найпривабливіших паспортів світу.

По завершенню промови президент нагородив директора центру Ігоря Головчака державною нагородою та подарував сертифікат на обладнання для проведення лапароскопічних операцій.

Відтак, президент, голова ОДА та директор центру перерізали стрічку і зайшли оглянути обладнання.
 

У новій клініці на перших двох поверхах розміщене відділення репродуктних технологій. Приміщення оснащене новітніми вентиляційними системами та модульною автономною котельнею, яка дозволяє зекономити до 60% тепла. Кажуть, обладнання високого рівня. У серці закладу, ембріологічній кімнаті, є дорогі репродуктивні апарати, також у закладі розміщене третє в Україні кріосховище. В коридорах розміщені портрети діток, яким допомогли народитися лікарі центру.

На базі центру функціонуватиме сучасний навчальний центр. До нього у вересні має завітати з лекціями провідний французький лікар-гінеколог Ріваз Бочорішвілі. Директор закладу Ігор Головчак наголошує, що спеціаліст такого рівня приїздить лише в кращі клініки Європи.

Директор Центру Ігор Головчак розповів, що обладнання лікарні є найновішим, з 2017 року, воно дозволить проводити операції на рівні європейських медичних центрів. Загалом на це було витрачено 29 млн грн.

Тут надаватимуть допомогу парам, які не можуть самостійно зачати дитину.

Будівництво нового корпусу центру репродукції розпочалося ще в 2011 році, тоді клініка, яка приймала щороку все більше пацієнтів потребувала розбудови. Проте через рік будівництво зупинилося на етапі другого поверху і 4 роки не продовжувалось.

Протягом усього цього часу керівництво лікарні зверталося в МОЗ, щоб держава дофінансувала будівництво, проте щоразу отримували відписки і прохання почекати. Лише минулого року з’явилася можливість потрапили в перелік інвестиційних проектів, які фінансуються з Міністерства економічного розвитку.

На добудову нового корпусу центру і забезпечення його новітнім обладнанням витратили 70 мільйонів гривень. В новому корпусі розмістилося відділення допоміжних репродуктивних технологій, дві сучасні операційні й післяопераційний блок з відеоспостереженням, лекційний зал для навчання інтернів та проведення освітніх семінарів. Загалом новий корпус відповідає всім європейським стандартам з потрібними умовами для операційних, приміщень, де відбуваються репродуктивні процедури, новітньою системою опалення.

У рік центр репродукції приймає близько 20 тисяч амбулаторних пацієнтів, проводять 1,5 тисяч операцій. 600-700 пар щороку звертається сюди за допомогою в зачатті дитини репродуктивними методами. Власне в новому розмістили найновіше європейське обладнання саме для репродуктивних технологій. Крім того, у Центрі репродукції діє державна репродуктивна програма.

Нагадаємо, попередньо глава держави побував на відкритті нової лінії виробництва на цементношиферному заводі в Ямниці, а також на лінійці в Ямниці Президент підписав указ про особливий статус української мови. 

Після цього Порошенко вирушить на Карпатський Форум регіонального розвитку, що відбудеться в Яремче. Сьогодні тут прогнозовано мають зібратися перші особи держави й керівництво області.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...