Мед Атлант

Через спроби дискредитації у міськраді скликали нараду щодо будівництва мосту в Пасічну

Сьогодні, 11 червня, в залі засідань Івано-Франківського міськвиконкому проходить прес-конференція щодо стану будівництва нового мосту в Пасічну.

Зустрілися з журналістами начальник Управління капітального будівництва Роман Галіпчак та директор “Мостобудівельного загону 112” Сергій Порожнюк.

Про мету зустрічі розповів міський голова Івано-Франківська.

Ми бачимо, що є багато питань. Також я стурбований дискредитаційними дзвінками, які подають неправдиву інформацію про будівництво мосту. У нас є телефонний запис так званого “опитування”, протягом якого людям розповідають, що міст удвічі збільшив вартість, що його будує фірма “регіоналів” та багато інших неправдивих тез. Тож ми вирішили зібрати журналістів, щоб пояснити всі моменти. Якщо ми навчимося і збудуємо цей міст, то зможемо будувати інші. Бо у Франківську треба ще мінімум два мости, – каже Руслан Марцінків.

Зараз міст активно будується. Це буде суцільна металева конструкція довжиною 322 метри. Конструкцію влаштовуватимуть шляхом насування від опори до опори. Наразі тривають роботи з підняття опор. У серпні підрядник готується до робіт з металевою конструкцією.

Проект виставлявся на тендер з вартістю 212 млн. грн. В процесі торгів підрядник – “Мостобудівельний загін-112” – запропонував найнижчу ціну – 120 млн. грн. Відповідно за таку суму він зобов’язаний його побудувати. Це не враховуючи 2 і 3 черги будівництва (розв’язка на Надрічній та під’їзні шляхи на Хіміків).

Були труднощі. Глиняний грунт, важка техніка. Багато часу зайняла сама підготовка. Вартість будівництва мосту не змінилась – 120 мільйонів гривень. Ні про яке подорожчання мови не йде. Хоча ціни на матеріали зросли, але ми рухаємося у межах передбаченого бюджету. Просто виривають цифри з контексту і вводять людей в оману. Але у суму 120 мільйонів не входять під’їзди до моста – це вже друга і третя черга будівництва, – каже начальник Управління капітального будівництва Роман Галіпчак.

Загальна маса металевої конструкції – 1670 тонн. Міст зробили легшим, ніж планувалось на стадії проектування. Що стосується ширини моста, то на сьогодні вона становить 9,5 метрів – дві смуги руху. За словами Галіпчака, робити ширшим його немає куди – через забудову вулиці Хіміків. Крім того, частина земель у власності угринівської територіальної громади. Схожа ситуація і з вулицею Надрічною, проект реалізується виключно на землях комунальної власності. Та й 4-смугова розв’язка в рази збільшить вартість проекту.  Станом на сьогодні будівництво фінансується виключно коштом міського бюджету.

А зробити ефект “пляшки” на мості – це його зайвий раз перевантажити. В перспективі ж варто думати про третій міст, в сторону Загвіздя. Також є проект великого мосту на Ямницю, але цим не хоче ніхто займатися, вартість того мосту складе мільярд гривень, – зазначив Галіпчак.

За словами директора “Мостобудівельного загону 112” Сергія  Порожнюка, попередньо міст планують здати до кінця 2019 року.

Треба виконати ще дві черги – під’їзд з боку Хіміків і розв’язка, – каже Подорожнюк.

Міський голова зауважив, що це попередні терміни. Але не виключаються зміни.

Якщо, для прикладу, долар буде по 40, то ясно, що це вплине на процес будівництва, – додає Руслан Марцінків.

Також представник підрядника сьогодні спростував причетність його фірми до партії регіонів. Сергій Подорожнюк зазначив, що засновники фірми – відкрита інформація, з якою може ознайомитись кожен охочий.

Читайте також: “Новий міст через Бистрицю підходить для райцентру, а не Франківська”, — Михайло Панчишин

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...