Мед Атлант

“Досить нас годувати обіцянками”: делятинці приїхали до чиновників і вимагають ремонту дороги

Чиновники зранку, 11  червня, зібрали нараду  щодо ремонту дорогі в області. Розповідають про плани і звітують за  минулі роки. До Франківська приїхали пікетувальники з Надвірнянщини і Косівщини, які від 1 червня перекривають дорогу через її поганий стан.

Додамо, що  нарада розпочалася за участю голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука. Чиновники кажуть, що за три роки на ремонт доріг області витратили 3,3 мільярди гривень.Голова ОДА нагадав, що раніше зробили дорогу на Львів, зараз будується дорога до Чернівців спільно з владою Тернополя.

Як писало МІСТО, у 2018 році область отримала 278 млн грн на ремонт доріг місцевого значення. Але цієї суми недостатньо, адже багато доріг місцевого значення в дуже жахливому стані. Чиновники зібрали перелік таких доріг з кожного району та міст обласного підпорядкування. Відтак, потрібно відремонтувати 385 км доріг на 1,216 млрд. Тобто, коштів не вистачає, бо  цьогоріч йдеться про 278 млн грн. Ці кошти знаходяться у Державному дорожньому фонді і поступатимуть протягом року. Наразі немає всієї суми, якою можна було б розпоряджатися.

На засідання “завітали” представники громад з Косівщини (Ред. – перекриття у Стопчатові) і Надвірнянщини (Ред.   – перекриття у Делятині). Люди вражені, що одинадцятий день влада їх не чує і нічого не робить.
Представник протестувальників зачитав звернення, у ньому йдеться про те, що люди вимагають капітального ремонту всієї дороги Яблунів – Делятин.
Кожна влада приходить, обіцяє і бреше. Ви тримаєте людей два тижні під сонцем і дощем. Досить нас годувати обіцянками. Ми вам просто не віримо, – каже представник протестувальників військовий капелан Микола Мединський.
 Як відомо, тендер на ремонт цієї дороги ще в 2017 році виграла компанія “ПБС”. Проте коштів, які виділені, вистачить лише на ремонт певної ділянки дороги.
Голова ОДА пояснив, що в області є 278 млн грн  на всі дороги Прикарпаття. З них 78 млн грн були спрямовані на експлуатацію доріг, а 40 млн грн – борг за минулий рік. Залишається 160 млн грн на всі дороги Франківщини. Проте на дорогу Делятин – Яблунів потрібно 240 млн грн. Гончарук каже, що виділено поки 40 млн грн делятинцям. Але щоб зробити остаточно весь перший етап ремонту (Ред. – без верхнього шару асфальту), потрібно 110 млн грн. Для пошуку цих 70 млн грн, яких не вистачає до суми 110 млн грн, Гончарук попросив юристів перевірити звідки ж можна взяти гроші і надати йому всю інформацію.
Люди не хочуть чути чиновників: вимагають ремонту сьогодні. Владу називають брехливою і такою,  що лише краде гроші.
Крім делятинців до чиновників прийшли мешканці Рожнятівщини, Калущини і Верховинщини. Кажуть, що у них гірші дороги ніж у Делятині і теж потребують ремонту.

Гончарук сказав, що хоче провести нараду з ініціативною групою протестувальників, фірмою “ПБС” та юристами.

Нагадаємо, перекриття дороги в Делятині  триває від 1 червня. Люди блокують трасу, бо хочуть ремонту. Крім того, щодо ремонту доріг виступили і мешканці сіл поблизу Болехова  та дали час владі до кінця червня.​Також на дорозі від Зеленого Яру до Красного, що в Рожнятівському районі, понад півсотні мешканців провели попереджувальну акцію з вимогою відремонтувати частину автомобільної дороги загального користування місцевого значення (О090602 Калуш – Осмолода).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...