Мед Атлант

На площі Шептицького відкрили аудіо-візуальну інсталяцію. ФОТО

В Івано-Франківську з 13 по 17 червня розпочався черговий масштабний Porto Franko. В рамках фестивалю на площі Шептицького відкрили аудіо-візуальної інсталяції STIMMEN.

Ліричний квартет для чотирьох гелікоптерів та чотири-канальної аудіо системи став відображенням пам’яті німецького композитора Карлхайнца Штокхаузена. Інсталяція – варіація на культовий твір композитора “Helicopter Schtreichquartett”.

Унікальний він тим, що стоїть у витоків електронної музики, надихнув багато митців свого часу, – розповідає композитор, арт-директор фестивалю Ілля Розумейко.

Монумент для Карлгайнца Штокгаузена модулює ідеалістичні мрії епохи розквіту європейського поставангарду в реалії пострадянської української дійсності.

Переосмислення  твору Штокхаузена як одного із знакових та водночас прощальних “жестів” безкомпромісного сучасного мистецтва XX сторіччя.

Замість чотирьох гелікоптерів, що літають з музикантами за складною партитурою – чотири напіврозкладених скелети військових радянських повітряних машин. Замість динамічної поліфонії струнного квартету та шуму гвинтів – фрагменти препарованого голосу самого Штокгаузена. Замість високотехнологічності – поетика смерті та повільного руйнування.

Ця акція – унікальне поєднання науки, техніки, мистецтва. Виконавчий директор фестивалю Володимир Гайдар сказав, що головна мете фестивалю – поєднати непоєднуване.

До прикладу, гелікоптерів на площі немає бути, але сьогодні вони з‘явилися, та й ще звучать. Тож, відкривайте для себе порт Франківськ по-новому, – закликав присутніх директор.

Організатори розповіли, що побачили своєрідне “кладовище” гелікоптерів на міському летовищі й вирішили вдихнути в них нове життя.

Вони символізують три епохи: бароко, радянську і епоху XXI століття, – пояснив Роман Григорів, один із засновників фестивалю.

Локації фестивалю зранку запрацювали в усіх куточках міста. Зокрема у Палаці Потоцьких відкрився дитячий арт-простір, також уже можна переглянути інсталяцію в гелікоптері “Мі-8”, що поруч драматичного театру. Завтра о 21:30 на стадіоні “Рух” відбудеться урочисте відкриття Porto Franko. Глядачам представлять футуристичну оперу “Аерофонія”.

Програму фестивалю читайте за посиланням.

Читайте також: Неймовірно. Організатори грандіозного фесту показали, що чекає франківців на відкритті. ВІДЕО

Оцифрований Франківськ: у Палаці Потоцьких транслюють унікальне відео старого міста. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...