Мед Атлант

На Пасічній франківці борються із забудовником за клаптик зеленої зони. ФОТО

Сьогодні, 18 червня, поблизу школи №24, що на вулиці Хіміків в Івано-Франківську, на зустріч із народним обранцем Андрієм Строїчем та представниками будівельної компанії “Вертикаль” зібралась громада жителів прилеглих будинків.

Франківці проти будівництва біля школи двох десятиповерхівок.  Протестувальники зібрались в актовій залі школи, аби відстояти останній клаптик зелені у цьому мікрорайоні.

Минулого тижня ми дізналась, що зона між Хіміків, 21 та школою буде забудовуватися. Буде кремезна будівля на 4 під’їзди. Найбільше нас хвилює, що не буде скверу, про який ми мріяли. Дорога буде знищена. Частина школи і вже існуючого майданчика теж буде знищена, – каже представниця громади пані Тетяна і підкреслює. – Ми очікуємо від цієї зустрічі, що зелену зону нам залишать.

На зустрічі присутні й троє представників забудівельної компанії. Кажуть, готові до діалогу та компромісу.

Представники БК” Вертикаль” зачитали присутнім рішення сесій та виконавчого комітету міської ради, що надає право будівництво на спірній території. Також усі документи, плани компанії були узгоджені із архітектурним відділом. Підкреслюють, мають на руках усі необхідні дозволи. Майбутні житлові споруди займатимуть площу в 0,48 га.

Зустріч громади із забудовникам зініціював депутат даного округу від міської ради – Андрій Строїч. У громади виникли питання й до обранця: а як він запобіг даній забудові?

Акт на право власності ще від 2012 року. Це є виключно компетенцією виконавчого комітету. Він надає дозволили.
З понеділка до мене почали масово звертатись мешканці, тож було зорганізрвано таку зустріч, – каже Строїч.

Мешканці прилеглих будинків акцентують, що до сьогодні не було проведено жодних громадських слухань, а також хочуть на власні очі побачити план та документи на будівництво.

Ми не допустимо жодну вашу машину до будівельного майданчику, – вигукують представники громади та кажуть, що забудовники прийшли зовсім не готовими до слухань.

Мешканців хвилює й те, як вплине будівництво на електропостачання і водовідведення цілого району, адже місцева підстанція не витримує. Забудовники відповідають, що мають на руках усі технічні умови, без гарантії збереження продуктивності – їх не отримати.

До слова, власником земельної ділянки є СБУ. Частину квартир, а це близько 10-13%, забудовник надасть у користування служби.

У 2014 році мешканці цю ділянку вже відвоювали в “Івано-Франківськбуду”. Тоді було зібрано понад сотню підписів. Громада підкреслює, що й цього разу не дасть забудувати територію. Забудовники погоджуються розглянути компроміс – відступити від школи. Однак, громада невдоволено відстоює: “нема куди! “.

До слова, на сайті будівельної компанії вже розпочався продаж майбутніх квартир. Ціна – 10 600 грн кв/м. Громада захотіла дізнатись, скільки квартир уже продано. Однак забудовники відмовились відповідати на задане питання. Мовляв, це комерційна таємниця.

Забудовники запропонували зробити такі громадські слухання регулярними, аби узгодити всі питання. Тим часом, громада створила петицію до влади Івано-Франківська, щоб скасувати дозвіл на будівництво, а натомість  облаштувати сквер. На цьому обіцяють не зупинятися. Якщо це не дасть результату – звернуться до суду.

На даній ділянці землі вони хочуть бачити сквер, а не житловий комплекс. Мешканці також нарікають, що через забудову для них перекриють дорогу, тож доведеться добиратись додому розбитим і перекритим шляхом.

Територія, яку мають намір забудувати

Люди кажуть, будівництво розгорнеться заблизько до навчального закладу та проїжджої частини, без дотримання межових норм.

Проблема в тому, що хочуть забрати нашу прибудинкову територію, майданчик для дітей і дорогу під забудову. Поблизу майданчика для дітей більше немає. Для нас не буде проїзду, де дітям гуляє. При цьому, у нашому будинку – це більшість молодих сімей, – каже мешканка прилеглого до школи будинку Наталія Карабін.

 

 

Читайте такожМешканці будинку, що на Коновальця, виступили проти будівництва житла для атовців

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...