Мед Атлант

Франківський кардіолог серед номінантів на отримання “медичного Оскара”

Поважна рада Відзнаки за професіоналізм та милосердя “Орден Святого Пантелеймона” визначила номінантів на отримання нагороди у 2018 році.

Як пише Курс, рішенням комісії визначено 20 претендентів, які продовжать боротьбу за Відзнаку за професіоналізм та милосердя “Орден Святого Пантелеймона” у п’ятьох категоріях:

  • “Найкращий лікар”;
  • “Найкращий медичний працівник”;
  • “Новатор охорони здоров’я”;
  • “За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я”;
  • “Взірець служіння суспільству”;

Серед номінованих – професор ІФНМУ, заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії наук технологічної кібернетики України, член Асоціації кардіологів України Нестор Середюк. 

Нестор Середюк родом із села Старуня Богородчанського району. Про те, що хоче стати лише лікарем, знав з самого дитинства, хоча в родині не було жодного медика. У 1960 році Нестор Середюк закінчив із відзнакою Івано-Франківське медичне училище, а в 1966 році – Івано-Франківський державний медичний інститут. Професор відомий як талановитий, багатогранний учений, автор понад 600 наукових праць, серед яких понад 30 монографій, підручників, навчальних посібників, статей в авторитетних виданнях України, Європи та США. У 2016 році Нестор Середюк відсвяткував 75-річний ювілей.

Повний перелік номінантів:

1) Бігуняк Володимир Васильович (Тернопільська обл.)
2) Охматенко Геннадій Олександрович (Запорізька обл.)
3) Соловей Любомир Ярославович (Львівська обл.)
4) Середюк Нестор Миколайович (Івано-Франківська обл.)
5) Омельченко Христина Миколаївна (Львівська обл.)
6) Пегета Олена Миколаївна (м. Київ)
7) Дячко Зоя Федорівна (Вінницька обл.)
8) Тимошенко Наталія Леонідівна (Донецька обл.)
9) Буяльський Олександр Станіславович (Дніпропеторовська обл.)
10) Іоффе Ігор Володимирович (Луганська обл.)
11) Юрочко Федір Богданович (Львівська обл.)
12) Бойко Валерій Володимирович (Харківська обл.)
13) Руденко Костянтин Володимирович (м. Київ)
14) Панграцці Арнальдо (Львівська обл.)
15) Лисак Віктор Петрович (Полтавська обл.)
16) Верба Андрій В’ячеславович (Вінницька обл.)
17) Федоренко Сергій Мирославович (Львівська обл.)
18) Вернигор Дмитро Олександрович (м.Київ)
19) Трепко Владислав Віталійович (Чернівецька обл.)
20) Тарабріна Н. М. (Кіровоградська обл.)

Довідково:

Відзнака за професіоналізм та милосердя “Орден Святого Пантелеймона” є громадською, має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я, яка позитивно впливає на свідомість й духовний розвиток українського народу та держави в цілому, спрямована на збереження та зміцнення здоров’я жителів України, виховує толерантне ставлення один до одного та надихає на нові можливості.

У 2009 р. Міністерство охорони здоров’я запровадило в Україні заохочувальну відзнаку “Хрест Пантелеймона Цілителя”, яка вручалася тим, хто має видатні особисті заслуги та сприяє розвитку галузі охорони здоров’я та медичної науки, в благодійній, гуманістичній та громадській діяльності, а також за інші здобутки на ниві охорони фізичного та духовного здоров’я населення. Відзнака була погоджена та благословена Предстоятелями трьох найбільших християнських церков України.

З часу заснування Відзнаки було нагороджено понад двадцять видатних вчених, лікарів, громадських та благодійних діячів, представників духовенства, серед яких такі визначні особистості, як М. М. Амосов (посмертно), О. О. Шалімов (посмертно), О. М. Лук’янова, Ю. І. Кундієв, Л. А. Пиріг, В. Ю. Мартинюк, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Володимир, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Любомир (Гузар) та ін.

Дотримуючись основоположних засад заснування Державної нагороди у 2009 р. та продовжуючи традицію нагородження, з метою відновлення в суспільстві засад милосердя, гуманізму, любові до ближнього та недужого, з 2017 р. започатковується громадська Відзнака за професіоналізм та милосердя “Орден Святого Пантелеймона”.

Читайте також: Франківського лікаря нагородили медаллю “За врятоване життя”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...