Мед Атлант

Франківські ковалі пропонують дешевшу альтернативу для стометрівки, ніж новорічні арки за три мільйони

Як писало МІСТО, КП “Івано-Франківськміськсвітло” вирішило викупити світлодіодну арку, яка на новорічні свята прикрашала “стометрівку”.

У квітні цього року оголосили тендер на закупівлю світлодіодної арки із 46 променів. Його виграло ПП “Ялинка України”, яке запропонувало встановити ілюмінацію за 2,5 млн грн.

Однак до підписання договору не дійшло. Другий учасник тендеру ТОВ “Люм’єр Україна”, що запропонував поставити арку за 2,9 млн грн, оскаржив результати торгів до АМКУ.

26 червня “Івано-Франківськміськсвітло” оголосило черговий, вже третій тендер, на 3 млн. грн. Перші два були заблоковані Антимонопольним комітетом через звернення конкурента торнополян на торгах, фірму “Люм’єр Україна”, яка поскаржилася, що умови закупівлі виписані під конкретного учасника.

До речі, цього разу у тендерній документації зазначили, що половина арок мають бути прикрашені кулями, а половина – сніжинками, і саме такими прикрасами були оздоблені тернопільські світлодіодні арки на “стометрівці”. Інші вимоги до товару теж підігнали під ілюмінацію від ПП “Ялинка України”.

Ковалі і громадські активісти ініціативи “Франківськ, який треба берегти” закликають керівництво Івано-Франківська підтримати ковальський цех міста й не лобіювати тернопільську компанію, яка продає арки з ілюмінацією. Місцеві майстри кажуть, що зроблять дешевше, безпечніше і краще.  

Лист до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, його заступника Олексія Кайди, директора департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайла Смушака і директора департаменту містобудування, архітектури і культурної спадщини Ореста Кошика написали місцеві ковалі, пише  Курс.

Ми, представники ремісничої спільноти ковалів та фахівців з металообробки Івано-Франківська, звертаємося до вас з проханням замовити розробку та виготовлення новорічних металічних арок в ремісничо-ковальських фірмах рідного міста. Розміщення такого замовлення з боку влади Івано-Франківська саме поміж місцевих ремісників, а також із залученням спеціалістів Івано-Франківського професійного політехнічного ліцею та ВПТУ №23 сприятиме підтримці і розвиту ковальської галузі та буде прикладом патріотизму та турботи про малий локальний бізнес, який є одним з джерел наповнення місцевого бюджету.

Лист на сьогодні підписали місцеві ковалі Сергій Полуботько, Михайло Клочко та Михайло Зарицький. Один із натхненників цього звернення, співзасновник ініціативи “Франківськ, який треба берегти” Юрій Козакевич, пояснив у коментарі КУРСу, що йдеться не про грубий лобізм місцевих виробників.

Ми не просимо некоректно виписувати умови тендеру під наших майстрів, – каже Юрій Козакевич. – Ми лише нагадуємо міській владі, що у нас є унікальне ковальське середовище, якого фактично нема в жодному іншому місті України. Це середовище дуже багато зробило для Франківська, щорічний Фестиваль ковалів став уже родзинкою міста, невід’ємною частиною його бренду. Ковалі багато зробили, щоб наше місто шанували і любили. Але це середовище переживає зараз дуже важкі часи. То чому б його не підтримати? Якщо в бюджеті є три мільйони на ці арки, чому кошти мають йти за межі міста, кудись у Тернопіль, якщо у нас є такі майстри? На фестивалі кожен чиновник користається нагодою виступити, зребити селфі, то чого б не зробити щось суттєве для підтримки наших ремісників, чого місто рветься купити тернопільський брухт?

Юрій Козакевич повідомив, що, за розрахунками франківських ковалів, виготовлення подібних новорічних арок обійшлося б до 2 млн грн. Це, власне, за металоконструкції. Ще невеликку суму потрібно на світлодіодні гірлянди. Ковалі запевняють, що зроблять не тільки дешевше, а й якісніше.

Питання ж навіть не в ціні, а в здоровому протекціонізмі свого міського ремісницького середовища. Чому б не сісти з своїми ковалями і не сказати: от у нас є гроші на новорічні арки, ви готові за них позмагатися на чесних умовах? Натомість ці гроші скидають кудись набік. Якось це не дуже патріотично стосовно нашого міста, – каже Козакевич.

Нагадаємо, минулого року  дороговартісну святкову окрасу вирішило подарувати місту ПП  “Ялинки України”, в якого міськрада спочатку планувала її придбати.

Додамо,  що цього року підприємство “Ялинки України” на День міста франківцям встановило безкоштовний світловий 3D фонтан. Засновник і власник фірми “Ялинка України” Петро Ординанс наголошує, що подарував його франківцям на День міста. Фонтан  тішив іванофранківців тиждень. Далі повернувся до власника. Проте, якщо містянам сподобається, то міська влада задумається, аби його перекупити.

Нагадаємо, КП “Івано-Франківськміськсвітло” 2016 року оголосило тендер на закупівлю штучної ялинки з очікуваною вартістю 590 тисяч гривень. Найменшу цінову пропозицію на тендер – 380 тис. грн – подало ТОВ “Люм’єр Україна”. Проте тендерний комітет КП “Івано-Франківськміськсвітло” відхилив цю пропозицію і визнав переможцем тендеру ПП “Ялинка України”, яке запропонувало новорічну красуню за 562 тис. грн.Однак Антимонопольний комітет скасував результати тендеру і ялинку взяли в оренду у цього ж ПП “Ялинка України”, а згодом її викупили.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...