Мед Атлант

Обурені франківці, у будинку яких обвалився балкон з пенсіонеркою, вимагають пояснень і хочуть переселитися. ФОТО

Сьогодні, 10 липня, в мерії з хвилини на хвилину розпочнеться нарада через неприємний інцидент  з обвалом балкону, у результаті якого у лікарні померла пенсіонерка. Перед засіданням у міську раду прийшли обурені франківці. Вони хочуть, аби винні відповіли.

Нараду має провести заступник міського голови Микола Вітенко з директором міського департаменту архітектури Орестом Кошиком і керівником КП “Балтія-сервіс” Максимом Сирликом, компанія якого є балансоутримувачем будинку на вулиці Січових Стрільців, 11, де трапилась трагедія. МІСТО нагадує, що 87-річна пенсіонерка загинула, внаслідок обвалу балкону минулого тижня.

Засідання не пропустили й десяток мешканців аварійного будинку. Вони обурені ситуацією, наголошуть: “Хтось мусить за це все відповісти!”, інформує кореспондент МІСТА з місця події.

Нарада розпочалася близько 12:00. Микола Вітенко запросив максимальну кількість спеціалістів: юристів, комунальників, представників держархбудконтролю, аби узгодити подальший алгоритм дій. Заступник Марцінківа закликає мешканців до конструктивного діалогу.

Жителі будинку хочуть дозвіл від забудовника, щоб отримати нове житло і переселитись з аварійного будинку.

Мешканці впевнені, що людей слід ізолювати і виселити,  щоб не було більше жертв.

Будинку 100 років, зрозумійте. Без оцінки комісій зрозуміло, що стіни та балкони вже “рухнули”. У січні обвалилась сходова клітка. Ми ходимо по аварійних сходах. У мене є документи, що балкон ще з 2003 року аварійний, а ми мусимо по ньому ходити, бо це наша сходова клітка, – каже обурена мешканка.

Вітенко відповів, що жильцям слід разом написати спільне звернення до влади, де вказати всі побажання.

Співвласниця будинку, яка має офіс на другому поверсі, не згідна із запропонованим жильцями сценарієм. Жінка наголошує, що не бачила ніяких задокументованих висновків, де йдеться про аварійність будинку.

Заступник мера наголошує, що в будь-якому випадку будуть підтримувати людей. Однак спершу слід дочекатись висновків щодо аварійності будинку, а потім діяти.

Балансоутримувач будинку на претензії мешканців відповідає, що компанія хотіла проводити ремонтні роботи ще кілька місяців тому. Втім, жителі виступили проти.

Ми хотіли провести аварійні роботи в підвалі, висушити його. Підвал мокрий. Хотіли це виправити це ще 3 місяці тому, але мешканці були проти. Це запобігло б подальшій руйнації будівлі, – каже керівник КП “Балтія-сервіс” Максим Сирлик.

Жителі пояснюють, що змушені ходити обваленим балконом, який фактично є їхньою сходовою кліткою.

Арматура в балконі вся перегнила. Вона і вбила пенсіонерку. Але ми все одно мусимо ходити балконом, – каже жителька будинку.

Вітенко каже, що поки достеменно не вирішено як діяти далі, слід провести ремонт аварійних східців або балкону, забезпечивши безпечний доступ до квартир. Якщо відремонтують сходи – ізолювати стрічками балкон.

Чиновник радить вже завтра разом з управителем та міською архітектурою провести превентивні заходи, аби вжити необхідних заходів і робіт, щоб мешканці хоча б тимчасово були в безпеці. Жильці підтримали ідею й домовились чекати чиновників завтра о 12:00.

Читайте також: Франківка проти ковалів: підприємець називає перевірку міськради незаконною

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...