Мед Атлант

Сергій Адамович про історію Івано-Франківська, яку творимо ми з вами

Ми навіть не відчуваємо, що є творцями історії, – певен історик, професор Сергій Адамович. – Поряд відбуваються яскраві події, про які згадуватимуть століттями.

З початку доби незалежної України в Івано-Франківську теж трапилося немало важливих подій, що відповідали загальноукраїнським тенденціям та пов’язані з певними локаціями міста.

  1. Меморіальний комплекс “Демянів Лаз”

Початок незалежності в Івано-Франківську, як і загалом в Україні, супроводжувався національним відродженням. Для франківців центром відновлення історичної пам’яті стало урочище біля Івано-Франківська, місце перепоховання останків жертв комуністичного режиму. Створений тут музейний комплекс розповідає про “червоні” репресії на Прикарпатті в 1939-1941 роках. Це місце масових розстрілів засуджених з в’язниці НКВД. Розстріли найактивніше проводили в кінці червня перед відступом радянських військ 1941 року. Під час розкопок активісти змогли ідентифікувати останки 524 осіб.

У 1970 році після передачі на “Радіо Свобода” про події 1941 року місцевий ландшафт заполонила важка будівельна техніка, щоб завадити майбутнім спробам пошуків. Попри це, в 1989 році провели розкопки, які організувало місцеве відділення “Меморіалу”. У 1998 році недалеко від поховань відкрили меморіальний комплекс “Дем’янів Лаз”. 

  1. Памятник Іванові Франку

90-ті роки ХХ століття стали часом соціально-економічної кризи, десоціалізації українців та розгулу злочинності. Так, 14 липня 1995 року вперше в Івано-Франківську бандитські розбірки завершилися пострілами кілера. Від руки найманого вбивці загинув найвідоміший місцевий кримінальний авторитет на прізвисько Сюся – Олег (Алік) Чорненький. Кілер смертельно поранив його двома пострілами з пістолета, коли Чорненький о 10 ранку вийшов з автівки на традиційному місці своїх зустрічей із друзями – на автостоянці біля готелю “Україна” (тепер – готель “Надія”) поруч із пам’ятником Іванові Франку.

Через місяць після вбивства Сюсі на площі перед готелем з’явився великий монумент, який було накрито білим полотном. Однієї ночі двоє п’яних франківців залізли під це покривало, щоб поцікавитися, чиє ж ім’я написане на пам’ятникові. “Я тобі казав, що то – Франко, а ти – Сюся, Сюся”, – дорікав потім один із них, коли обидва вилізли з-під покривала. Імовірно, це вигадана історія, яка виникла через дивовижні збіги у часі та місці, один із багатьох міських анекдотів. До речі, цей пам’ятник ще довго в народі називали “Зв’язаний Сюся” (через складені за спиною руки). 

  1. Фонтан на Вічевому майдані

Кінець 90-х – початок 2000-х у країні супроводжувався економічною стабілізацією. Відповідно, відбудовувалося і місто. Так, почалося спорудження нової версії центрального фонтана на Вічевому майдані.

На той час Франківськ став прикладом для інших міст України в форматі реконструкції центральної частини, – пригадує Сергій Адамович. Проект розробляв місцевий архітектор Орест Кос. Міському бюджету фонтан, який відкрили у 2004-му, обійшовся майже у 3 млн грн. Це був найбільш дороговартісний об’єкт. Тоді подейкували, що на цьому проекті відмили чимало грошей.

  1. Центральний корпус ПНУ ім. В. Стефаника

Уславився Івано-Франківськ і під час Помаранчевої революції. 24 вересня 2004 року кандидат у президенти України Віктор Янукович прибув до Івано-Франківська, зокрема, завітав до ПНУ ім. В. Стефаника. Коли він вийшов з автобуса, один зі студентів жбурнув у Януковича куряче яйце. Прем’єр упав.

Вважається, що ця подія була заздалегідь змодельована спецслужбами – аби дискредитувати населення Західної України перед електоратом східних областей.

Щоправда, планувалося, що в Януковича кидатимуть чимось важчим, однак щось пішло не за планом. Підконтрольні ЗМІ навіть рознесли інформацію про попадання в прем’єра “важким тупим предметом”. А в обласній лікарні заздалегідь підготували відділення для прийому важливого пацієнта. 

  1. Будівля СБУ

Свідченням ненависті франківців до режиму Януковича стали події 18 лютого 2014 року в Івано-Франківську. Тоді мітингувальники, розпалені початком розстрілів на Майдані, після вечірнього віче пішли на вулицю Сахарова пікетувати управління прикарпатських правоохоронців. Після спроби штурму і тривалих переговорів із головним міліціонером області Феликом правоохоронці та “Беркут” покинули приміщення управління МВС, а люди пішли брати штурмом сусіднє приміщення – управління СБУ в Івано-Франківській області.

Перед будівлею запалили шини. Закидували коктейлями Молотова, бруківкою, камінням та вибуховими пакетами, повибивали двері та вікна. Близько сотні людей увірвалися всередину та почали виносити звідти різні речі, які скидали у вогнище перед приміщенням СБУ. Також протестувальники винесли портрет Януковича та спалили на сходах управління.

Автор: Наталя МОСТОВА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 17.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...