Мед Атлант

Відключення від аналогу: “Галичина” і “РАІ” продовжили ліцензію на цифрове мовлення

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула і погодила проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України”. Відповідно до цього документу визначено, що відключення аналогового телерадіомовлення заплановано до 31 серпня 2018 року. 

Відключення відбуватиметься у два етапи. 31 липня розпочинається перший етап – відключення аналогового телебачення у Київській та Кіровоградській областях. А з 31 серпня відключатимуть всі решта області, за виключенням зони ООС і районів, що межують з Кримом, – зазначає представник Нацради в Івано-Франківській області Ігор Маслов.

У нас в області зареєстровано 15 телекомпаній. З них 5 мають ліцензії на кабельне мовлення (ТРК “Вежа”, “КМТ” (Калуське міське телебачення), “Канал-402”, ТРК “Галстрім” та “CiTiVi”) і тільки дві мають ліцензії на цифровий ефір – це ОТБ “Галичина” і ТРК “РАІ”.

Генеральний директор ОТБ “Галичина” зазначає, що жодне відключення від аналогу “не страшне”:

Продовження терміну дії ліцензії на цифрове (багатоканальне) мовлення важливе для телеканалу не лише з точки зору доступу до глядача, а й з огляду стратегії розвитку у зв’язку анонсованим і цього разу, здається-таки це відбудеться, відключенням аналогового мовлення.” – повідомив Ігор Дебенко.

Однак місцевим регіональним мовникам, які не мають цифрових ліцензій, і суспільному телемовнику також, дозволено до кінця року здійснювати трансляцію в аналоговій формі.

Вчора, 18 липня, було засідання Кабміну, на якому погодили пропозиції Національної ради. Постанова ще не опублікована, та ми вже можемо стверджувати, що місцеві та регіональні телестудії, які не мають на даний момент ліцензії на “цифру”, залишаться певний час в аналоговому мовленні. Точно буде відомо через тиждень. – Розповів МІСТУ Ігор Маслов.

Що може чекати місцевих телемовників?

Фахівці припускають, що після відключення від аналогу окремі районні телемовники можуть перейти в кабельну мережу, взяти участь в конкурсах на цифрове ефірне мовлення, або стати корпунктом іншої телекомпанії, оскільки перехід на цифру не є обов’язковим, а бажанням і можливістю компаній працювати далі в ефірі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...