Мед Атлант

Смачна приманка для туристів: у Копачинцях відкрили першу на Франківщині ферму равликів. ФОТО/ВІДЕО

“Покутський равлик”. Ферма з такою назвою розташована у селі Копачинці Городенківського району. 22 липня її офіційно відкрили  як першу в Івано-Франківській області ферму з вирощування равликів.

З Івано-Франківська до села Олієво-Королівка Городенківського району щогодини відправляється автобус. Їхати треба 60 кілометрів. Звідти до Копачинців ще майже 14 кілометрів. У неділю сюди організували спеціальний виїзд, але журналістка МІСТА вирішила поїхати власним транспортом. Швидко стало зрозуміло, що це була не найкраща ідея. Через незадовільний стан дороги їхати було досить важко, місцями здавалось, що дороги немає, як такої – є  лише напрямок. Та бажання таки побачити ту ферму було сильнішим і вже за півтори години автомобіль звернув на Копачинці. Місцеві люб’язно підказали, куди треба рухатись. Один чоловік навіть зголосився показати дорогу. І вже через 10 хвилин для нас розпочалась екскурсія полем для випасу равлика.

Проводив її співвласник та директор ферми “Покутський равлик” Іван Паламарчук.

Я представляю п’ять сімей, які вирішили тут вирощувати равликів. Наша ферма – перша в області. Запущена вона була ще в червні, сьогодні офіційно відкриваємо її для загалу. Виростити і зібрати равлика плануємо на жовтень, хочемо екпортувати його у країни Європи. Також популяризуватимемо культуру споживання равлика на Прикарпатті. Бачимо в цьому і перспективу туристичного розвитку нашої місцевості. Тому будемо проводити на фермі екскурсії з дегустацією,  – розповів Паламарчук.

За його словами, спочатку равлики були в інкубаторі, потім у теплиці. Тепер їх випустили випасатись. Виростають вони до 3-4 см. Равлик – нічна тваринка. Адже у цю пору доби більше вологості, яка йому необхідна. Тому вдень ховається під спеціальними дерев’яними щитами. Щовечора щити зволожує спеціальна система поливу і равлики виповзають, щоб поїсти трави і корму.

 

Всі равлики – гермафродити, тому для розмноження не потрібно вишукувати “хлопчика” і “дівчинку”. Цикл розвитку, наприклад, середземноморського равлика – від березня до жовтня. За цей час равлик росте, досягає зрілості. А ми створюємо відповідні для цього умови. На полі для випасу посіяна трава “перко” – це гібрид озимої свиріпи і китайської капусти, який дає багато зеленої маси. Також підгодовуємо равликів спеціальним комбікормом, – каже  Іван Паламарчук.

 

Він зазначив: коли в селі дізнались про новий бізнес, то відразу занепокоїлись, чи не їстиме дивний равлик овочеві запаси селян. Втім, з часом люди збагнули, що підприємці  зацікавлені, аби равлики не розгубились селом:

Вони не такі підступні, щоб втікати. За нашими спостереженнями: якщо поставити равлика в якесь місце, то він візьме напрям і шукатиме те, що йому зараз найбільше потрібно: прихисток, їжу тощо. Тому по периметру поля для випасу ми розклали суміш солідолу з сіллю. Равлики її бояться і не переповзають за межі ферми.

Іван Паламарчук каже, що теоретично можна наловити собі в полі будь-яких равликів і зробити “ферму”. Але не варто чекати з неї вигоди:

Ви просто будете радіти тому, що стали “фермером”. Наловите однорічного або трирічного равлика, який вам або закопається в землю, або ви просто втратите час. В принципі, в Україні можна збирати для себе виноградного равлика. Для прикладу, у багатьох країнах Західної Європи це робити заборонено, бо він почав масово зникати. Тому й почали розвиватися спеціальні ферми для вирощування.

У Франції, Італії та Іспанії равликів вважають найкращим м’ясом для споживання. Воно містить вітаміни: A, B1, B2; мікро- й макроелементи: залізо, цинк, магній, калій, фосфор. Уживаючи равликів, ви зміцнюєте нервову систему, здійснюєте профілактику хвороб шлунка й посилюєте лібідо. Так-так, ці молюски — потужний афродизіак! Вони також багаті на кальцій, тому рекомендовані вагітним жінкам, дітям і людям з проблемами опорно-рухового апарату.

Калорійність — 90 ккал на 100 г. У продукті немає холестерину, але багато амінокислот. Він просто засвоюється й не дозволяє жирам відкладатися. Тож для дієтичного харчування — те що треба!

Порція равликів за вмістом білку може замінити добрий шмат м’яса. Але у ньому є дуже мало жирів, а ті які є – корисні,  –  додає Іван Паламарчук. – Зараз розводимо три види їстівних равликів. Перший – Поматія, той, який ми часто зустрічаємо в себе на городах, у народі його ще називають виноградним равликом, середземноморський Helix aspersa Maxima і третій вид – дрібніший равлик  – Helix aspersa Muller.

Свої слова співвласник та директор ферми “Покутський равлик” вирішив підтвердити дегустацією для гостей. На фермі  можуть зготувати для вас равликів у трьох різних соусах: гарбузовому, гірчичному та “по-Бургундськи” – з часником.  Порція з трьох равликів коштуватиме 100 гривень, з шести равликів – 180 гривень. До них вам подадуть келих вина і кілька хлібних грінок. Ціна екскурсії по фермі–  20 гривень з людини, але треба збиратися у групу щонайменше з 5 осіб.

У приготуванні равликів теж є свої особливості.  Сьогодні можна знайти найрізноманітніші рецепти — супи, запечені, смажені або фаршировані молюски. Але спочатку їх треба підготувати:

  • помити черепашки,
  • скласти у відро, щільно закрити кришкою,
  • наступного дня помити знову, сполоснути посудину,
  • повторювати протягом 2-3 днів,
  • щоб равлики очистилися від раніше з’їденого, їх у ці дні не можна годувати.

Як розповідає дружина одного зі співзасновників ферми Марія Михалевич, вони варять равликів у бульйоні і додають соус у кожну черепашку. Також відварене м’ясо равликів підсмажують – додаючи приправи за смаком.

Поки равлик зростатиме на 10 арах (сотках) землі. Пізніше територію для його вирощування планують збільшити до півгектара.  Найбільший ризик для власників ферми ранні приморозки. Адже вже нульова температура є згубною для равликів. Тож дуже важливо встигнути зібрати їх до настання холодної осінньої погоди.

Перший врожай очікують до 200 тисяч равликів. Частина їх піде на розмноження, а частина на екпорт та в їжу для туристів. А вже наступного року сподіваються отримати ще й ікру равликів.

Завдяки Дністровському каньйону, який пролягає вздовж усієї течії Дністра, Городенківський район має великі можливості для відпочинку – пляжний відпочинок, рибалка, сплав по ріці, це підсилюється великою кількістю пам’яток – водоспадами, печерами, стародавніми замками, архітектурними пам’ятками. Тепер Городенківщина отримала ще одну – “смачну” приманку для туристів. Щоправда, на охочих поласувати равликами чекатиме нелегке завдання – дістатися до ферми.

У “Покутському равлику” обіцяють вести облік людей, які до них приїжджатимуть на екскурсії. Щоб показати, що така атракція може привабити туристів. Але всі отримані на фермі позитивні емоції гості можуть “розгубити” на нездалій дорозі. Можливо, до цього дослухаються представники влади і дорога до Копачинців таки перестане бути “напрямком”. 

Автор: Василина БАНТУШ

Читайте також: Власниця ферми з екзотичними птахами розповіла про своє господарство. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...