Мед Атлант

Франківська міськрада звернулась до Кабміну з вимогою розширити перелік отримувачів житлової субсидії

Як писало МІСТО,  у міськраді пояснили, хто з франківців може не розраховувати на субсидії.

Уряд ухвалив низку змін до постанов, які впливають на порядок призначення субсидій та на розмір цього виду допомоги.

У зв’язку з цим 31 липня на 21-ій черговій сесії франківської міської ради депутати підтримали звернення від громади міста до Кабінету міністрів України з вимогою внести зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій.

Дані нововведення торкнуться пенсіонерів, які є найбільшими її отримувачами. Субсидії для них – це єдина можливість хоч якось вижити і не накопичувати борги за комунальні послуги. До прийняття постанови житлову субсидію від держави отримували 46019 домогосподарств міста Івано-Франківська. Втім, тепер ця цифра може зменшитися вдвічі, через що в місті вже зростає соціальна напруга, – йдеться у документі. –  На сьогоднішній день отримують субсидію 15927 домогосподарств. В 2017 році таких одержувачів було 35853 домогосподарства. Новий порядок нарахування субсидій вже спричинив хвилю невдоволення громадян. Почастішали скарги щодо відмови у наданні субсидії, оскільки в складі домогосподарств є зареєстровані особи, які фактично не проживають (перебувають за кордоном) та не допомагають своїм рідним; збільшується кількість розлучень, тощо.

Тож Івано-Франківська міська рада вимагає від Кабінету Міністрів України розширити перелік осіб, яким має призначатися житлова субсидія та внести зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій:

1. надати право на призначення субсидії домогосподарствам в складі, яких є непрацюючі особи;

2. не обмежувати право на призначення субсидії нормою у 120 квадратних метрів для квартир і 200 квадратних метрів для будинків, а призначати житлові субсидії відповідно до соціальних житлових нормативів з урахуванням кількості зареєстрованих осіб;

3. надати право комісіям, виходячи з обставин, виключати зі складу домогосподарств зареєстрованих осіб, але які фактично не проживають та перебувають за кордоном;

4. доповнити перелік непрацездатних непрацюючих осіб, які проживають самі і яким житлову субсидію може бути призначено на понаднормову площу житла по рішенню комісії: особами, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника та особами, які отримують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства.

Читайте також: Майже 60%: в Івано-Франківській області 265 400 сімей отримали субсидії

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...