Мед Атлант

Ціна на пальне зросте з серпня

Дві великі мережі АЗС підняли ціни на автозаправках на 50 копійок. За ними підтягнуться й інші, вважають експерти.

У перші дні серпня заправити повний бак автомобіля на 48 літрів бензином А95+ стало на 9,5 гривні дорожче, ніж місяць тому. Це перше подорожчання за літо. Справа в тому, що з лютого курс гривні до долара зміцнювався. Тільки в травні ціни на бензин трохи зросли після санкцій США проти Ірану, проте вже в червні почали знижуватися. Весь липень ціни на пальне залишалися стабільними. 1 серпня бензин і дизпаливо в мережах АЗС ОККО і WOG подорожчали на 50 коп./л. Про це йдеться в повідомленні enkorr з посиланням на дані консалтингової групи А-95. Експерти очікують, що скоро і інші автозаправки підкоригують ціни на стелах.

Як змінюватися ціни на бензин в серпні, дізнавався сайт “Сегодня”.


Чому подорожчав бензин

Ціни на нафтопродукти – бензин, дизпаливо – залежать від їх вартості в Білорусі, Росії та Литві. Більше половини імпорту палива в Україну припадає на ці три країни.

Великий вплив на ціну надає курс валют. Мережі АЗС купують паливо за долари або євро, але прибуток отримують в гривні. Коли національна валюта падає, то наступна закупівля нафтопродуктів обходиться компаніям дорожче, через що доводиться піднімати ціни.

До того ж, щомісяця на вартість палива впливає і акциз, оскільки він нараховується в євро, тобто залежить від стабільності гривні.

Подорожчання було очікуваним. Є дві причини. 80% пального завозиться, і гривня почала знецінюватися. Тільки через просідання гривні ціни можна піднімати вже на 40-50 копійок. А якщо врахувати, що останніми тижнями подорожчали нафтопродукти на кордоні на 2% , то це ще 20 копійок. Тобто економічно обґрунтованим є підвищення цін палива десь 60-70 копійок вже сьогодні, – говорить директор спеціальних проектів Науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

Однак ціни можна було притримати, вважає експерт. Наприклад, зменшивши розмір знижки для лояльних клієнтів. Але мабуть, мережі АЗС готуються до того, що гривня і далі падатиме. Прогнози щодо курсу у експертів невтішні: у вересні очікують курсу 27-28 грн/долар, а взимку і зовсім 30-32 грн/долар.


Що буде із цінами в серпні

Найближчими днями на підвищення цін у великих АЗС відреагують і інші мережі, вважають експерти.

Кожна мережа АЗС моніторить конкурентів навколо себе. Драйвером зростання цін є компанії з преміум-сегментом, і сьогодні вони першими це зробили. Тому ми очікуємо, що завтра-післязавтра по регіонах, можливо, не на 50 копійок, але на якийсь відсоток буде подорожчання”, – говорить Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії UPECO.

Чи підніматимуть інші АЗС ціни – це залежатиме від того, наскільки міцно вони тримаються, наскільки вони конкурентні, вважає Рябцев. Якщо міцно, вони можуть десь близько тижня утримувати ціни на нижньому рівні, щоб збільшити обсяги реалізації, але якщо запасу міцності немає, то вони слідуватимуть за ринком, також підвищуючи ціни.

У серпні ми очікуємо продовження повзучої девальвації гривні і поступового підвищення вартості сирої нафти на світовому ринку через зростання попиту. Якщо вартість нафти підвищиться до 78 дол/барель, а курс долара становитиме 27,5 гривні, то ціни на паливо в Україні можуть підвищитися на 4-5% за підсумками місяця. Насамперед, це відбувається через скорочення нафтопереробки в Україні, як наслідок завозяться готові імпортні нафтопродукти з високою доданою вартістю, – розповів Вадим Бардась, інвестаналітик European Analytical Centre.

Якщо нафта дорожчає на 1%, то вартість бензину зростає на 10 копійок за літр через два тижні. Приблизно за 11-13 днів бензин з-за кордону або з заводу надходить на заправку.

А якщо долар дорожчає на одну гривню, це призводить до підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 копійок за літр через два тижні, зазначає Геннадій Рябцев.

Згідно з прогнозом Мінекономрозвитку на 2019-2021 роки, за підсумками 2018 року очікується зниження курсу гривні з 28,1 грн/дол. до 28,5 грн/дол. (плюс-мінус 1 грн) з подальшим ослабленням її до 29,4 грн/дол. (плюс-мінус 2 грн) на кінець 2019 року. За розрахунками МЕРТ, гривня девальвує до 30,7 грн/дол. (плюс-мінус 2 грн) до кінця 2021 року.

Читайте також: Держпродспоживслужба просить прикарпатців не купляти масло на стихійних ринках

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...