Мед Атлант

Подружжя митців з Коломиї представило дизайнерські пальта за технологією гуцульського ліжника. ФОТО

Дизайнерські пальта за технологією гуцульського ліжника: в Косові відкрилась виставка тканого одягу.

Експозиція сучасного вбрання виставлена для огляду в залах Косівського музею народного мистецтва і побуту Гуцульщини.

 Виставку під назвою “Наспіване трембітою” презентували автори – професорка Львівської національної академії Зеновія Шульга спільно з Оксаною Литвин та Ярославом Сахро, подружжям митців з Коломиї.

Творча пара представила колекцію авторського одягу з ліжникової нитки.

Ліжниками гуцули називають домоткані ковдри з овечої вовни. Одним з центрів сучасного ліжникарства є село Яворів на Косівщині. Саме яворівський ліжник колись надихнув подружжя дизайнерів застосувати це ремесло для створення одягу. Оксана та Ярослав займаються цим вже понад 20 років.

Виготовляють пальта, куртки, костюми, дитяче вбрання. В оздобленні використовують як авторські, так і традиційні народні мотиви.

Такий одяг відзначається вишуканістю і, у той же час, екологічністю, адже митці використовують натуральну овечу вовну.

Навіть забарвлюють пряжу переважно природніми рослинними фарбниками, як це робили наші пращури.

Поряд з колекцією вбрання творчого подружжя, на виставці представлені авторські костюми Зеновії Шульги.

Мисткиня – відома авторка тканого одягу в етно-стилі, а також дослідниця народного текстилю, засновниця ряду мистецьких проектів, присвячених популяризації цієї теми.

Тож, виставка у Косові відкрилася в рамках одного з таких заходів: ХХІ Міжнародного пленеру художнього текстилю “Самоідентифікація в сучасному діалозі культур” (Україна-Молдова). Співорганізатор пленеру – генеральний директор “ARTELIT” Ельвіра Чемортан-Волошин.

У день відкриття виставки 1 серпня у Музеї також відбулася конференція “Генеза сучасності – самоідентифікація в культурі» для учасників пленеру. Гостей міста привітали голова Косівської РДА Віталій Кічеряк та голова районної ради Павло Ванджурак. Доповідачі з України, Молдови, Польщі, Швейцарії та інших країн представили свої наукові напрацювання в галузі дослідження народного текстилю.

Читайте також: Від акварельних фарб – до паростків пшениці: у Франківську презентували виставку ікон. ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...