Мед Атлант

Гірські ріки – замість каналізації: курортні Верховину і Ворохту заливає фекаліями. ВІДЕО

Гірські річки перетворюються на стічні канави, їх заливають фекалії.

На Прикарпатті, у курортному селищі Верховина, всі каналізаційні стоки спускають у річку – тут уже понад двадцять п’ять років не працюють очисні споруди.

Селище у підніжжя Говерли – Ворохта, також потопає у відходах. Подібна проблема в кожному курортному селі чи містечку на Прикарпатті. Системи очистки немає, або зведені півстоліття тому вони не справляються із нечистотами. Таке господарювання може стати початком екологічної катастрофи, йдеться у сюжеті ICTV “Факти”.

Каналізаційні стоки у курортному селищі Ворохта – розташовані просто посеред житлового району.

12 років тому у Ворохті побували нові очисні споруди. Їхня вартість півтора мільйона гривень, утім тоді станцію встановили з порушенням вимог та технологій. На 12-ти кілометрове селище протягнули лише 800 метрів каналізації, стоки очищали хімічними речовинами.

У Ворохті очисні не працюють взагалі – на дверях давно висить замок. Машини, які чистять приватні каналізації – усе скидають прямісінько в річку.

Чорний Черемош – головна річка Верховинського району. Він також потерпає від безгосподарності, бо очисні у Верховині не працюють чверть віку. Каналізаційний колектор вивели прямісінько у русло.

Нові очисні на стадії будівництва вже третій рік. Та з усього об’єкта стоять лише опори. Вони мали б утримувати каналізаційні труби, які збирають стоки з багатоповерхівок. Натомість ці нечистоти також вивели у річку.

Оновити інфраструктуру Верховини чи Ворохти місцевим коштом неможливо. Але шукати гроші тут не поспішають. Завдяки порогам та перевалам гірська вода поки збагачується киснем і очищується самостійно. Так триватиме недовго. З таким господарюванням за кілька років ці річки можуть перетворитися на каналізаційний колектор.

Читайте також: У Франківську не вистачає робочих рук, щоб обслуговувати каналізацію

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...