Мед Атлант

Закритий режим і суд присяжних: справу ґвалтівника, який на Прикарпатті вбив 9-річну дівчинку, слухають спочатку

Сьогодні, 15 серпня, у Коломийському міськрайонному суді почали слухати спочатку справу, яка у 2015 році сколихнула всю країну. Йдеться про трагедію, яка трапилася на Косівщині. У селі Рожнів зловмисник згвалтував і вбив 9-річну дівчинку.

Нагадаємо, Мар’яна Захарук 7 червня 2015 року пішла до магазину за продуктами і не повернулася. Знайшли дівчинку через півтори доби мертвою. Кривдника неповнолітньої також знайшли. Справу розглядали майже три роки і, зрештою, винного засудили до довічного позбавлення волі. Проте апеляційний суд цьогоріч скасував вирок і справу слухають спочатку.

На фото Мар’яна Захарук

Обвинувачений – Роман Ящевський. Це раніше судимий житель села Рожнів Косівського району. Він напав на дівчинку у селі, поблизу ринку. Відповідно до матеріалів досудового розслідування, обвинувачений схопив дівчинку ззаду за шию і, закривши рот рукою, затягнув у чагарник. Слідством встановлено, що дитина померла від удушення, намагаючись звільнитися від нападника. Після вчинення вбивства з особливою жорстокістю, обвинувачений намагався приховати сліди вчинення злочину, прикривши тіло дитини гілками та травою, утік з місця вчинення злочину.

Додамо, що після тривалого слухання справи у суді 1 березня 2018 року вироком Косівського районного суду Романа Ящевського засуджено до довічного позбавлення волі. Проте Апеляційний суд Івано-Франківської області скасував вирок Косівського районного суду і призначив новий розгляд справи.

Сюжет ТСН за 2015 рік

Тому сьогодні, 15 серпня, у Коломийському міськрайонному суді відбулося підготовче засідання у цій справі. Обвинувальний акт до суду надійшов про вчинення кримінальних правопорушень передбачених частини третьої статті 15 (замах на злочин), частини четвертої статті 152 (зґвалтування, що спричинило особливо тяжкі наслідки, а також зґвалтування малолітньої чи малолітнього), пунктів другого, четвертого, десятого частини другої статті 115 (умисне вбивство)Кримінального кодексу України.

Кримінальне провадження у вказаній справі розглядає колегія суддів: головуючий суддя – П’ятковський, судді – Веселов та Бирич.

Під час засідання обвинувачений подав клопотання про відвід суддів. Йдеться про заяву, яка написана ним від руки. Щодо того, чому так вирішив, до кінця не пояснив. Також і в заяві немає чітких аргументів.

Окрім цього, захисник обвинуваченого Романа Ящевського просив, аби справу слухали у закритому режимі. Потерпіла сторона не заперечувала.

Також Ящевський на підготовчому судовому засіданні заявив клопотання про розгляд справи відносно нього судом присяжних (Ред. – читайте довідково нижче).

Під час судового засідання прокурор просив продовжити обвинуваченому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Адже без продовження запобіжного заходу обвинувачений 24 серпня міг би вийти на волю. Це підтверджує ухвала, адже запобіжний захід Ящевському обрали на два місяці після скасування вироку щодо довічного ув’язнення.

Заслухавши усі сторони колегія суддів вирушила у нарадчу кімнату. Вийшовши, колегія суддів запобіжний захід продовжила до 14 жовтня 2018 року. Тому обвинувачений і далі перебуватиме в установі виконання покарань № 12 м. Івано-Франківськ

Клопотання щодо відводу колегії, судді залишили без задовлення, так як не було на те підстав. Закритий режим колегія погодила і суд присяжних також. Наступне засідання відбудеться 8 жовтня 2018 року. Час: 13:30.

Довідково про суд присяжних:

Присяжні під час провадження виступають як судді, і всі питання, пов’язані з судовим розглядом, судді та присяжні вирішують спільно (наприклад, у дослідженні доказів, голосуванні). Виняток із цього правила становить питання, передбачене ч. З ст. 331 КПК (продовження тримання обвинуваченого під вартою до спливу двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру чи з дня застосування судом до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою), яке вирішує головуючий.

Суд присяжних дозволяє уникнути однобічності при розгляді справи та винесенні рішення. Крім того, у присяжних відсутнє упереджене ставлення до обвинуваченого,вони в першу чергу керуються совістю і своїм баченням реалій суспільного життя, а не усталеними рамками законів –це дає кожному обвинуваченому обґрунтовану надію, що всі обставини будуть взяті присяжними до уваги і сприйняті на рівні емоцій, а не з формальної точки зору.

Поряд з тим, розгляд справ судами присяжних ускладнює організацію судових засідань, позаяк зібрати велику кількість людей у судове засідання проблематично. Справи, які розглядаються судами присяжних, не прості. Цілком справедливо вони передбачають велику кількість учасників і забезпечення своєчасної явки свідків, потерпілих, підсудних, експертів, спеціалістів та інших осіб являється нелегкою справою, тому, що переважна частина наших громадян у пошуках роботи виїжджає за межі постійного місця проживання. Ці обставини лише призводять до збільшення кількості відкладення справ, затягування їх розгляду, викликають незадоволення та недовіру учасників до правосуддя загалом.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...