Мед Атлант

Комуналка у Чехії: вони також косять траву

Нещодавно побачив з вікна квартири, як прибиральниця вранці замітає прибудинкову територію, збирає на шуфельку пилюку і за кілька метрів позаду себе викидає її у траву на газоні. Сказати, що я був шокований, – дуже м’яко висловитися. Я зафіксував цей процес на відео і поширив його в соцмережах. Варто зазначити, що балансоутримувачем мого будинку, який, власне, і надає послугу «прибирання прибудинкової території», є КП «МІУК». Саме його керівник Мирон Джус не так давно заявляв, що їм не соромно за підвищені тарифи. Проте саме це комунальне підприємство 29 травня на оперативній нараді міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків назвав популярним в народі словосполученням –«шарашкіною конторою». Якщо бути точним, то мер сказав так: «Або наводите порядок, або ліквідовуємо ту вашу «шарашкіну контору»». Зауважимо, що так він відреагував на нескошену траву біля будинків, які обслуговує «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія».

Того ж дня на офіційній сторінці Руслана Марцінківа у Фейсбуці з’явився допис, що «раніше було кілька ЖЕКів – і нічого, справлялись. Тепер – купа підрядників, а результату нуль!». З огляду на те, що ЖЕО в Івано-Франківську були ліквідовані в контексті «реформування комунальної галузі», а натомість створено ЄРЦ, які пізніше трансформувалися в МІУК, заява цікава.

Прибиральники на власних авто

Днями спілкувалися у Скайпі зі знайомою Ольгою Зіваловою, яка вже 20 років мешкає в Чехії. Говорили про всілякі справи – давно ж не бачилися, – і зачепили тему прибирання. Я показав їй відео. Побачене її шокувало. Ольга каже, у них за таке прибиральницю того ж дня звільнили б з роботи. А далі настала черга дивуватися мені.

Прибиральники до них приїздять на власному авто, оснащеному всім необхідним інвентарем. Іноді навіть із дизель-генераторами, щоби мати електроенергію для прибирання якимись електричними приладами. Про таке, аби ходити по людях з відром чи каністрою (що часто трапляється у нас) і просити води, аби помити під’їзд, там ніхто не чув. І чути не хоче. Люди платять за обслуговування немалі гроші і вимагають відповідної якості. Відтак ніхто собі не дозволяє надавати послуги недобросовісно. Все, що має виконувати підрядник, передбачено договором. І будь-яке відхилення від умов карається судом, викликом поліції, зміною фірми, яка послугу надає.

За всі послуги, як і українці, чехи платять різним компаніям – окремо за електрику, воду, газ, тепло, «квартплату». Хоча вони не мають поняття «квартплата», як у нас, але йдеться про послуги з утримання будинків і прибудинкових територій. Та у них і немає муніципальних компаній чи якогось одного управлінця, котрий би займався наданням цих послуг. Все роблять приватні фірми, яких багато.

Ольга Зівалова живе у Празі. Місто розбите на кілька великих районів, які, у свою чергу, поділені на десятки дрібніших. Мешканці (одного чи кількох будинків або й цілого мікрорайону) об’єднані в кооператив – Товариство власників житла, чеською «дружство». Вони обирають управлінця, з яким підписують угоду. Він обслуговує будинок, займається пошуком підрядників на кожен вид послуг, ремонтом, модифікацією і т. д. Це стосується виключно місць загального користування, прибудинкової території. Квартири мешканці ремонтують за свої кошти.

Люди платять за обслуговування немалі гроші і вимагають відповідної якості. Відтак ніхто собі не дозволяє надавати послуги недобросовісно

Суму сплати за послугу управлінцю визначають на загальних зборах і вносять аванс – на місяць наперед. Плату розраховують пропорційно до площі житла. В кінці року підбивають баланс. Якщо треба, доплачують. Так само розраховуються і за інші послуги – воду, газ, електрику. В кінці року, відповідно до показників, внесений аванс упорядковують – доплачують в разі недостачі, а якщо ж вдалося зекономити, споживачам повертають різницю.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мінімальна зарплата в Чехії – 12 200 крон (470 євро), за комунальні послуги сім’я віддає в середньому практично усю мінімальну зарплату. Немає пільг і субсидій. Невеликі пільги мають інваліди. Люди працюють на кількох роботах, утримують меншу квартиру. Однак за ці гроші вони отримують високу якість послуг.

Дрібний ремонт у під’їздах, як-то заміна лампочок, фарбування, усунення інших незначних недоліків, здійснюється в межах сплаченого авансу. При цьому працівників не треба чекати днями, все виконується оперативно впродовж наступного після звернення дня. Так само швидко і безкоштовно можуть замінити лічильник, якщо мешканці підозрюють, що він некоректно працює, що може бути помітно з надто різкого зростання показників споживання.

Оплата послуг

Як згадано вище, комунальні послуги у Чехії недешеві. Звісно, не забуваймо, що це Прага, столиця країни, але все ж. Зараз Ольга мешкає у житлі не дуже типовому – приватному комплексі, де і споживання, відповідно, інше, ніж у багатоквартирному будинку. Ось як вони платили, коли із сім’єю з чотирьох осіб жили у звичайній трикімнатній квартирі. Аванс за електроенергію – 2000 крон (77 євро)/місяць. Аванс за газ – 2000 крон (77 євро)/місяць. Аванс за воду – 2000 крон (77 євро)/місяць. Інтернет – 500 крон (20 євро)/місяць. Кабельне телебачення – 500 крон (20 євро)/місяць. Товариство власників житла + ремонтний фонд – 1500 крон (58 євро)/місяць. Вивіз сміття (платиться місту) – 500 крон (20 євро) з 1 людини за рік. Податок на нерухомість – 1200 крон за рік (з розрахунку 2 крони/1 м кв. (0,08 євро/1 м кв.). Мінімальна заробітна плата тоді становила 8000 крон (308 євро).

Платіж Товариству власників житла включає в себе адміністративні послуги, технічне обслуговування спільних частин дому (коридори, стояки, вікна в коридорах, сходи, територія, яка прилягає до будинку і т. д.), ведення бухгалтерії. Що стосується електроенергії, води, тепла і газу – в кожної квартири укладений окремий договір з постачальником, який встановлює розмір авансу, виходячи зі своєї статистики (залежно від метражу і кількості осіб, що проживають у квартирі), а на основі першого року споживання визначає розмір авансу на наступний рік, тобто, ділить суму спожитої за рік енергії/води, газу на 12 місяців і отримує розмір авансу на наступний рік, і так щороку.

Трава

Повернімося до трави. У Празі, виявляється, також косять траву. Але там її не залишають після покосу на газонах або ж на доріжках, на які ту траву викидає вітром чи силою косарки. Зазвичай, каже Ольга, таку роботу виконують четверо працівників. Один косить, другий за ним згрібає траву на купки, третій збирає траву в пакети, які четвертий скидає на автомобіль, що повільно просувається за бригадою косарів. За лічені хвилини про те, що на місці косили траву, свідчить лише коротко підстрижений газон.Благоустроємтериторій(зеленихнасаджень, газонів, майданчиків і т. д.) займаєтьсямісто, боцейоговласність, власники квартир за ценічого не платять.

       Один косить, другий за ним згрібає траву на купки, третій збирає траву в пакети, які четвертий скидає на автомобіль

Навіть залучають до прибирання безхатченків, яким надають місце для ночівлі і їжу за їхню працю.

А ще, каже Ольга, двічі на рік влаштовують колективне прибирання галявин і парків у мікрорайонах. Участь добровільна, але приходять всі і дійсно прибирають. Тому, може, і не смітять. Але є там гуртожиток, де живуть українці, росіяни і румуни. От вони свинять, а прибирати не приходять.

Сміття

Поки у нас лише говорять про сортування сміття і спорудження заводу з його переробки, чехи давно викидають свої відходи до різних контейнерів. У кожному мікрорайоні встановлені майданчики з різними контейнерами для паперу, скла, пластику та біологічних (харчових) відходів. Відходи, які псуються, забирають раз на тиждень, інші – раз на три тижні. Плата одна за всі види сміття. Окремо також укожному мікрорайоні є збірні пункти, куди споживач привозить будівельне сміття, старі меблі чи побутову техніку, біологічні відходи (наприклад, гілля після обрізки дерев чи кущів у власному саду, опале листя), де усе це забирають на утилізацію безкоштовно. Єдина умова – працівник, який приймає відходи, мусить переконатися, що споживач проживає в тому районі, до якого приписаний збірний пункт. Якщо дані в паспорті збігаються – викидаєш сміття безкоштовно, в іншому разі – їдеш до свого пункту. І боронь Боже викинути пластик до паперу чи скло до харчів. Самі ж сусіди викличуть міську поліцію, яка випише порушнику серйозний штраф.

Ремонти доріг

Дорогами займається виключно муніципалітет. Місто щороку схвалює бюджет,формують графіки, які публікують у щотижневику, що його розсилають безкоштовно по мікрорайонах, також інформують на сайті. Люди знають, коли, де і що будуть робити в місті: ремонтувати дорогу, підрізати дерева, стригти газони, – яка вулиця буде перекрита, на скільки часу. Мешканців попереджають, аби не паркували там автомобілі на час виконання робіт. І люди не ставлять машин, інакше їх забере евакуаторі доведеться платити штраф. Працюють швидко, відремонтувавши одну дорогу, переходять на іншу, ніхто не затягує роботу на тижні чи місяці. Навіть намагаються все виконати швидше.

Є у Празі також Інспекція з благоустрою, яка займається виключно відповідними питаннями: деревами, газонами, впорядкуванням територій.

Собаки

У Празі багато власників собак, кожен з яких щороку зобов’язаний зробити спеціальний внесок за свого чотирилапого улюбленця. Сума немала: 3000 крон – 120 євро. На кожному кроці в місті встановлені спеціальні сміттєві бачки, висять мішечки і лопатки з картону для збору собачих екскрементів. Це входить у плату. Якщо десь щось залишається, то все одно прибирають, бо за це сплачено. Скрізь чисто, хоча прибиральників не видно. Міський патруль має право перевірити, чи проведено розрахунок. Патрульні за допомогою приладів для зчитування контролюють оплату – оскільки собаки зареєстровані, мають номерок на ошийнику, вживлені чіпи, то інформацію отримати просто. Якщо виявиться, що за собаку не платили, змусять внести кошти, крім того, випишуть штраф на місці, що становить близько 1000 крон – 40 євро.

Поки у нас лише говорять про сортування сміття і спорудження заводу з його переробки, чехи давно викидають свої відходи до різних контейнерів

Нам часто кажуть, що ціни на комуналку в нас не такі високі, як у Європі. Але й якість послуг і ставлення працівників до виконання обов’язків не такі! Навряд чи чехи терпіли б усілякі «шарашкині контори». Вони просто найняли б інших виконавців. Хоча якби та прибиральниця, що викидала пилюку на газон, мала змогу приїздити на роботу власним (бодай службовим) авто і з інвентарем, купленим за кошти фірми, у статутному фонді якої понад сто мільйонів гривень бюджетних коштів, може, і замітала б подвір’я краще? Цікаво, чому ЖЕКи, які «нічого, справлялись», не наповнили статутними мільйонами, а ліквідували як «збиткових банкрутів»? Але це вже, напевно, тема для іншої розмови.

Автор: Володимир ГАРМАТЮК

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 18.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...