Мед Атлант

На горищі Добротівської гімназії знайшли таємну літературу, яка пролежала там понад 70 років (ФОТО)

Під час ремонтних робіт у Добротівській гімназії Ланчинської ОТ на Надвірнянщині знайдено старі книги, які передадуть до місцевого музею.

Про це повідомив керівник Добротівської гімназії, член Всеукраїнської спілки краєзнавців, лауреат премії І.Вагилевича Іван Янко.

“Завершується перекриття «старого» корпусу Добротівської гімназії і черга кріплення бляшаного листа підійшла до північної сторони. Попри пильну роботу майстрів, я попросив зірвати лист старої бляхи на відстані 2-3 м. від північно-західного кута школи. За інформацією, якою я володів, там мали знаходитися певні історичні джерела з історії нашої школи”, – йдеться у повідомленні.

У конструктивній будові школи, по кутах, є недоступні місця – «пазухи». До них дісталися важко, можна хіба що зняти бляху. Така нагода випала 17 серпня 2018 року: прорізавши бляху, знайшли те, що пролежало 74 роки. Це книги на українській, польській та німецькій мовах, газети, духовна література, література по пасічництву, догляду за худобою і всяке багато чого іншого, очевидно, із бібліотеки тодішнього директора школи Никифора Микитюка, зауважує пан Янко. Стан знайденого приближений до задовільного, частково книги поїли миші, на них припав порох, понищила пліснява. В майже доброму стані синьо-жовтий прапор, виготовлений у вигляді штандарту, обшитий облямівкою та двома ковтасами в нижній частині.

Усе знайдене передадуть в місцевий музей у Добротові.

Читайте також історію американського мандрівника, який підкорив Говерлу та побував в Івано-Франківську.

є

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...