Мед Атлант

Міністр освіти розповіла про поділ повноважень між місцевою владою та Міністерством

Міністр освіти Лілія Гриневич розповіда про розподіл повноважень між місцевою владою та Міністерством та про готовність школярів до 1 вересня.

За словами Лілії Гриневич (інтерв’ю на сайті Української правди), ситуція в областях склалася по-різному. Станом на 15 серпня виділені державою кошти на необхідні закуплі використали  орієнтовно на 44,1% по всіх областях. Міністр заспокоює, що ці гроші можна використати лише за призначенням.

Лілія Гриневич зазначила, що за забезпечення належних умов навчально-виховного процесу відповідають органи місцевого самоврядування.

Адже в результаті фінансової децентралізації вони отримали і отримують в свою дохідну частину податки, які тепер не потрапляють до держбюджету. Слід враховувати, у нашій країні громади мають дуже різну дохідну частину. Великі міста з розвиненою інфраструктурою, бізнесом, мешканцями, які платять податки, мають більше доходів, ніж гірська ОТГ, наприклад”, – підкреслила Міністр в інтерв’ю.

Розподіл обов’язків між місцевою владою та Міністерством освіти, як зауважила Міністр, чітко прописане в законі “Про освіту”:

Міністерство освіти розробляє загальну нормативну правову базу: встановлені на центральному рівні правила – стандарт освіти. З погляду фінансів міністерство розподіляє освітню субвенцію, яка йде виключно на одну статтю – оплата праці педагогічних працівників. Оплата праці всіх інших працівників закладу освіти покладається на місцеву владу.Місцева влада повністю відповідає за створення умов роботи школи: комунальні послуги, ремонт, навчальне обладнання.Органи місцевого самоврядування не повинні покладати на вчителів відповідальність за свої зобов’язання”.

Зазначимо, що мер Івано-Франківська Руслан Марцінків на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що Івано-Франківськ жодних коштів не отримав.

 25 мільйонів гривень, які виділені на закупівлю інтерактивних дощок для нової української школи – це кошти міського бюджету.
Навіщо робити реформу, якщо не можна її профінансувати? Дощок нема, підручників теж. Тобто викладачі з новими знаннями будуть викладати в старих умовах. До того ж, наступного року на нас чекає нестабільність в країні через вибори. Звісно, ми прийняли правильне рішення, коли вирішили купувати інтерактивні дошки замість телевізорів. Адже це сучасна школа, якій потрібні сучасні рішення. Коли держава не в змозі розібратися зі своїми реформами, треба вирішувати щось на місцях. Адже діти страждати не повинні”, – заявив Руслан Марцінків.

 

Читайте також: Для франківських першокласників немає підручників

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...