Мед Атлант

Капремонт тротуарів з облаштуванням велодоріжки на парній стороні вулиці Галицької виходить на фінішну пряму

Капітальний ремонт тротуарів з облаштуванням велодоріжки на парній стороні вулиці Галицької в Івано-Франківську розпочали в жовтні 2017 року. Проектом тут було передбачено 2,8 км нових доріжок, протяжністю від перехрестя з вулицею Військових Ветеранів і до Калуського шосе.

Роботи  із  реконструкції  тротуару та влаштування велодоріжки ведуться на замовлення Департамету житлової, комунальної політики та благоустрою. Наразі, вони добігають кінця і невдовзі мешканці мікрорайону “Пасічна” зможуть без перешкод дістатися велосипедом до центру міста.

23 жовтня 2017 року було укладено угоду на суму 18 мільйонів 75 тисяч 121 гривня на виконання робіт по реконструкції тротуару з облаштуванням велодоріжки на парній стороні вулиці Галицької. Оскільки це був кінець року, то було зроблено дуже мало. Основні роботи почалися вже в цьому році, – розповів МІСТУ директор Департамету житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак.

Головний комунальник Івано-Франківська наголошує, що йдеться не виключно про будівництво велодоріжки, а про облаштування тротуару з велодоріжкою.

Там був дуже старий асфальт, ями, багато незручностей у доступності: відсутність понижень, пандусів, старі пеньки від дерев, багато запаркованих автомобілів. Тротуари були некомфортними для пішоходів. Тому ми взялися за цей об’єкт і плануємо його завершити до кінця року. Окрім тих ділянок, де йде забудова. Вони будуть дороблені пізніше, – каже Михайло Смушак.

Мощення тротуару виконується підрядником згідно проекту:  червона смуга для руху роверистів, сіра –для піших прогулянок та чорна смуга – буферна зона. Ширина велодоріжки становить 1,5-2 м. Є місця спільного простору, де змішані сіра і червона плитка. Там зможуть ходити пішоходи і їздитимуть велосипедисти. оскільки ширина тротуару не дозволяє зробити повноцінну доріжку для любителів двоколісників.  Також проектом враховано потреби маломобільних груп населення завдяки облаштованим пониженням до рівня дороги. А задля ще більш комфортного й безпечного пересування мешканців  встановлено стовпчики, десяток лавиць та два десятки велостійок. Також передбачено нові урни.

Тротуари, які ми проектуємо зараз, відрідрізняються тим, що максимально опрацьовується питання доступності. Правильні пандуси, з’їзди, підняття тощо. Також обов’язково передбачаємо озеленення і відновлюємо алейні ряди, які свого часу були зруйновані. Наприклад, з липами і акаціями, – додає директор Департамету житлової, комунальної політики та благоустрою.

По обидві сторони Галицької – від вулиці Добролюбова до Горбачевського – вже висадили акації, ще планують висадити понад 20 лип.

Фото: UCG. urban consulting group

На вулиці Шкільній в рамках капремонту облаштували піднятий перехід. А на перетині вулиць Галицької, Північного бульвару та Василіянок “замкнулося”  голландське перехрестя. Наразі, перетин цього вузла є зручним та безпечним. Ще одне таке перехрестя буде облаштовано на перетині вулиць Галицька – Тролейбусна-Пасічна.

Фото ілюстративне

Комунальники додають, що практично по всій лінії тротуару максимально збережені старі бордюри. Їх викопують і встановлюють на новому рівні.

Якщо є можливість зберегти щось хороше старе, то ми це робимо обов’язково. На жаль, ті бордюри, які робляться зараз не можуть конкурувати із старими і добротними кам’яними. Не важливо, хто їх виробник. Але вони не є настільки якісними. Тому нові бордюри ставимо лише там, де їх не було взагалі, – акцентує Михайло Смушак.

До слова, велоактивісти підрахували, що вулицею Галицькою за годину проїжджають понад 200 велосипедистів.

Читайте також: Перетворення Івано-Франківська на велостолицю України: як місто стає дружнім до любителів двоколісників

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...