Мед Атлант

БК “Говерла”: на роздоріжжі перспектив

Останні кілька років сміливо можна назвати найдраматичнішими в історії івано-франківського баскетбольного клубу “Говерла”. Фінансовий крах у 2015-му, виліт із Суперліги, боргові скандали. Преса не втомлювалася “ховати” клуб наприкінці кожного сезону. Та незважаючи на тиск і нестабільне фінансування, “Говерла” не просто трималася на плаву, але й здобувала нагороди. Тепер на горизонті перед клубом з’явилася можливість повернення у Суперлігу. З іншого боку – нова стратегія розвитку та ставка на молодь. “Говерла” опинилася на роздоріжжі власних перспектив.

За крок до чергового успіху

Сезон 2017-2018 років “Говерла” провела у Вищій лізі України. Це другий (після Суперліги) за значенням баскетбольний турнір у країні. Регулярна частина чемпіонату була успішною – всього три поразки за сезон дозволяли вважати івано-франківську команду одним із претендентів на золото.

Труднощі у “ведмедів” почалися в раунді плей-оф. Спершу півфінальна серія із миколаївським “Ніко-Баскет”, в якій “Говерла” програла перші дві гри. Щоправда, після цього франківці завдали миколаївцям три поразки поспіль. Потім – програний фінал із одеським “Динамо”. Розгром у першій домашній грі став холодним душем і для команди, і для вболівальників. У другому матчі в Івано-Франківську “Говерлі” таки вдалося нав’язати боротьбу супернику, проте фортуна була на боці одеситів.

Згадуючи про той фінал, головний тренер команди Павло Піскарьов каже, що в роздягальні налаштовував гравців на справжню битву.

В роздягальні говорив їм, що ми мусимо виходити і битися, бо граємо вдома. Не важливо, як завершиться гра, але маємо боротися за кожен клаптик поля, – розповідає головний тренер “ведмедів”.

Серед причин поразки пан Піскарьов називає важкий графік та травми у гравців.

Випав ключовий гравець, який давав нам найбільше очок. Важкий розклад, ротація. Команда не змогла налаштуватися, відповідно, може, опустилися руки, – каже він.

Оцінюючи цей сезон, не можна забувати і про те, що починала його “Говерла” уже традиційно із фінансовими труднощами

Та оцінюючи цей сезон, не можна забувати і про те, що починала його “Говерла” уже традиційно із фінансовими труднощами. Минулого року спонсором клубу була компанія “Оскар Агро”. Проте її справи пішли на спад і вона була змушена припинити підтримку івано-франківського баскетболу. Тоді на допомогу “Говерлі” прийшли Івано-Франківська облдержадміністрація та керівництво Федерації баскетболу України.

Ми залишилися біля розбитого корита при тому, що спочатку планували повернутися у Суперлігу, – розповідає президент БК “Говерла” Андрій Дроздов. –  Левову частку допомоги, яка дозволила зберегти команду, надало керівництво області (Івано-Франківська ОДА, – ред.). Це приблизно 80%. У цьому сезоні нам потрібно було зберегти команду, а ми дійшли до фіналу! Якби не форс-мажорні обставини з кількома гравцями, то взяли б у Івано-Франківську і золоті медалі.

Допомагала і Федерація баскетболу. Як пояснюють у клубі, десь власними коштами, а десь – і спонсорськими.

Не залишилося осторонь і місто.

Ми розуміємо, що в них (Івано-Франківської міської ради, – ред.) в пріоритеті фінансування футбольного клубу – команда вийшла в Першу лігу, це зовсім інші гроші. Але ми вдячні і за ту суму, яка нам була виділена, – зауважує пан Дроздов.

Суперліга на горизонті

Завершивши сезон, практично всі гравці “Говерли” роз’їхалися – контракти з ними були підписані лише на рік. У клубі уже планували підготовку до наступних змагань у Вищій лізі. Про майбутню прописку “Говерли” чітко говорили і у Федерації баскетболу. На питання Андрія Дроздова про бачення майбутнього івано-франківської команди президент ФБУ Михайло Бродський відповідав: “Ми бачимо вас у Вищій лізі”.

У нас хороша юнацька команда, вона показує високі результати у різних турнірах навіть зі старшими суперниками. На її базі ми планували створити основну команду, додати місцевих професійних гравців – як-от Калашнікова чи Шестуха, якби вони погодились. І якщо не в Вищу, то заявитися хоча б у Першу лігу. Далі – розробити п’ятирічний план і за цейтермінпоступововивестиїхспочатку у Вищу, а потім і в Суперлігу, –каже президент БК “Говерла” Андрій Дроздов.

Ситуація змінилася в останній тиждень травня. Президент “Говерли” пан Дроздов отримав неочікуваний дзвінок із Федерації: “Ми вам допоможемо, знайшлиспонсорів. Плануємозалучити вас до Суперліги”.

Про яких саме спонсорів йшлося, в “Говерлі” поки не знають. Проте в клубі оцінюють усі ризики підвищення у класі.

За ці два роки усе, що обіцяли нам обласна влада і Федерація баскетболу, виконувалось. Але Суперліга – це не 100 тисяч, і не 200, і не 500, які десь можна взяти. Тут мінімальний бюджет команди – 6 млн гривень! (Бюджет клубу у Вищій лізі складає 1,5 млн гривень, – ред.), – зауважує Андрій Дроздов.

При цьому в “Говерлі” запевняють – і відповідна інфраструктура, і професійна команда тренерів та працівників клубу для Суперліги є. Тим паче, кажуть у стані “ведмедів”, інші члени елітного дивізіону новину про повернення туди івано-франківської команди сприйняли з ентузіазмом.

Ну як відмовитися від Суперліги?! Ну як?! Але Суперліга – це не з тими гравцями, які в нас були у Вищій лізі. Так, ми можемо взяти цих баскетболістів, вони недорогі, і з ними зайняти останнє-передостаннє місце. Від такого ніякого кайфу нема!” – додає президент “Говерли.

Суперліга – це не 100 тисяч, і не 200, і не 500, які десь можна взяти. Тут мінімальний бюджет команди – 6 млн гривень!

Проте в головного тренера “Говерли” Павла Піскарьова виявилося дещо інше бачення майбутнього команди. Він воліє робити ставку на молодь. А та до Суперліги не готова.

Є ще одна проблема. Ми зустрілися з тренером, в якоготрохиіншіплани. В нас є молодігравці. Всі – йоговихованці. І хоча вони показуютьнепоганірезультати, рівеньїхніхвиступівпоки не влаштовує тренера. Як і мене, в принципі, –кажеАндрій Дроздов. – Треба шукати тренера. А який тренер, якщо не він? Аджецейоговихованці!.

Сам же ПавлоПіскарьовпоки не впевнений у своємумайбутньому. Тренер запевняє – уструктурі клубу залишиться у будь-якомувипадку. Проте на питання, чиобійматиме пост тренера “суперлігової” команди, відповісти не може. Каже,ситуація проясниться протягоммісяця.

Поки я не знаю, які є можливості, варіанти. Це ж треба будувати повністю нову команду, систему. Потрібні гравці зовсім іншого рівня, – пояснює Павло Піскарьов.

Розставляючи пріоритети

У керівництві “Говерли” недарма вирішили робити ставку на молодь. За роки перебування клубу у Суперлізі він практично не приділяв уваги розвитку дитячо-юнацького баскетболу. Комплексно вирішувати це недопрацювання взялися після 2015-го року. Особливо процес активізувався наприкінці 2017-го, коли було створено баскетбольну академію “Говерли”. Очолила її Інна Дроздова. За нетривалий період діяльності академії вдалося добитися значних успіхів. На навчання прийняли 60 вихованців різних вікових категорій. В активі юних “ведмедів” золоті, срібні та бронзові нагороди на всеукраїнських, обласних та міських змаганнях, а також баскетбольних турнірах 3х3.

Окрім цього, троє вихованців академії грали в складі основної команди у Вищій лізі. Слово “академія” в “Говерлі” відповідає своєму значенню: окрім, власне, баскетболу, вихованці проходять відповідну фізичну та психологічну підготовку, відвідують заняття з англійської мови та йоги. Також із юними баскетболістами працюють професійні реабілітологи.

Ще однією особливістю академії є політика залучення до тренувального процесу баскетболістів їхніх батьків. Зокрема, в турнірі BasketballFamily 2018 взяли участь 20 сімейних команд.

Ми хочемо пройти поступовий шлях, розвиваючи дитячий баскетбол. Наша найбільша помилка за весь час – ми раніше не приділяли уваги дітям, – каже Андрій Дроздов.

Бажання працювати з молоддю не втомлюється підтверджувати і головний тренер команди Павло Піскарьов.

Я приходив на пост тренера за умови, що ми розвиватимемо дитячий баскетбол. Діти – це наше майбутнє. Потрібно вибудувати таку піраміду, щоб наші вихованці за кілька років, незалежно від того, в якій лізі ми гратимемо, складали хоча б половину відосновної команди, – вважає він.

Зараз найкращий варіант, щоб наші діти грали в Першій лізі. Ми для цього і створювали академію. Без сумніву, за будь-якого розвитку подій наша юнацька команда буде заявлена у Першу лігу, – додає пан Піскарьов.

Підбиваючи підсумки

Чи гратиме “Говерла” у Суперлізі, буде відомо до 1 липня – це останній день подачі заявок до ФБУ від професійних клубів. Поки що зі впевненістю можна сказати одне – хоч би де виступала івано-франківська команда, мешканці міста все одно її підтримуватимуть.

Ми граємо для міста. Ми презентуємо місто. У нас найкраще місто в Україні. І про це кажу не лише я, але й ті команди, які сюди приїжджають, – підсумовує Андрій Дроздов.

Автор: Роман СТЕЛЬМАХ

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 18.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...