Мед Атлант

Вдихни життя: як прикарпатські волонтери вирішили змінити світ

Програмісти, лікарі, підприємці, парашутисти, фотографи, держслужбовці, танцюристи, вчителі, телеведучі, дизайнери – кого тут тільки немає. Адже прагнення допомагати іншим – це стан душі. Небайдужі прикарпатські волонтери за півроку вже здійснили чимало добрих справ, на які їм вдалося назбирати більш як півмільйона гривень. А нещодавно ця спільнота створила свій благодійний фонд “Вдихни життя” – тепер їм стане значно легше рятувати нужденних.

Відчуття лише виграшні

Все почалося з трансформаційного тренінгу з лідерства. У перерві одна з учасниць розповіла про знайому, в якої маленька дитина не чує. Сім’я зібрала гроші на слуховий апарат вартістю близько 800 тисяч гривень, але не мала коштів на саму операцію, бо й так уже булавтягнута у кредити. Бракувало 50 тисяч гривень.

Учасники тренінгу вирішили допомогти.

Вони були настільки натхненні і впевнені в тому, що все вдасться, щовже через чотири години назбирали необхідну суму, навіть трохибільше. Телефонували і писали всім, кого знали. І люди відгукувалися. Через кілька днів дитині зробили операцію. Було просто неймовірно потім дивитися відео, де хлопчик уперше в житті почув свою маму. Дуже емоційно.

Люди відгукувалися. Через кілька днів дитині зробили операцію. Було просто неймовірно потім дивитися відео, де хлопчик уперше в житті почув свою маму

Коли робиш таку справу, відчуття винятково виграшні, – ділиться один із волонтерів Роман Прокопишин. – Є нагальний запит, реальна допомога і потім чудовий результат. Я розумію, що маю купу ресурсів, задіявши які, можу допомогти людям.

Ще півроку тому цей 29-річний івано-франківський програміст скептично ставився до волонтерів, які займаються благодійними проектами. Роман тоді навіть не припускав, що вже незабаром ця справа стане його великим натхненням у житті.

Вже через місяць команда вирішила ініціювати більш масштабний проект. Хотілося допомогти одразу багатьом людям. Так виник проект “Вдихни життя в маленьке дитя”. Мета полягала в тому, аби купити апарат штучної вентиляції легень для реанімаційного відділення Коломийської дитячої лікарні. У закладійого давно потребували, бо старий постійно ламався і не був розрахований на малесеньких дітей вагою до 10 кг.

Необхідний апарат коштував 478 тисяч гривень. Гроші шукали, де тільки могли: знов-таки, телефонували знайомим і незнайомим, ходили до керівників різноманітних підприємств, співпрацювали з українською діаспорою в США, влаштовували флеш-моби, презентували концерт і навіть продавали пряники.

Суму зібрали майже за три місяці. Наразі апарат уже врятував не одне маленьке життя. До речі, якраз за кілька днів до його презентації в лікарні остаточно поламалося старе обладнання. Дивний збіг.

Ну як їм не повірити?

Недавно волонтери вирішили створити свій благодійний фонд – так значно простіше проводити грошові операції і комунікувати з потенційними доброчинцями, зрештою, презентувати себе. Назву вигадали буквально за кілька хвилин – “Вдихни життя”. Структура навіть має різні відділи: юридичний, фінансовий, презентаційний тощо.

Спільнота однодумців налічує понад сотню активних членів по всьому Прикарпаттю і навіть за межами області. Тут зібралися люди різного віку – від 18 років і аж до 60. У всіх різні професії та життєві вподобання, але одна річ гуртує – бажання допомагати. “Ми просто вирішили почати змінювати світ, – усміхається Олександр Ковтун, коломийський підприємець, один із засновників фонду. – Кожен по частинці. Хтось більше, хтось менше – це не має значення”.

Є люди, таких відсотків десять, які щомісяця звикли віддавати на благодійність десятину від заробітку. Вони самі приносять кошти до волонтерів

Волонтер каже, що гроші, як правило, доводиться ретельно вишукувати: в депутатів, бізнесменів, керівників корпорацій… Здебільшого відгукуються. На потенційних благодійників активісти виходять через спільних знайомих, яких шукають правдами-неправдами. Іноді телефонують напряму в приймальню директора, домовляються про зустріч і приходять туди одразу з десяток волонтерів із сяючими і натхненними поглядами. Ну як їм не повірити? А є люди, таких відсотків десять, які щомісяця звикли віддавати на благодійність десятину від заробітку. Вони самі приносять кошти до волонтерів, оскільки вже добре знають активістів і довіряють – сарафанне радіо у цій справі чудово спрацьовує.

Було би бажання

Наразі команда “Вдихни життя” займається кількома проектами. Найперше, опікуються хлопчиком із ДЦП, якого покинула мама і поїхала за кордон. Хворий підліток виявився непотрібним нікому, крім купки добрих активістів. Поки хлопчик мешкає в Залучанському дитячому будинку-інтернаті, а горе-маму швидше за все позбавлять батьківських прав. Волонтери відправляли малого в Трускавець на реабілітацію. І планують це організувати ще не раз, адже хлопчина має легку форму ДЦП (просто дуже запущену), а отже, є всі шанси, що в подальшому він зможе сам себе обслуговувати, однак для цього треба пройти комплексну реабілітацію.

Також активісти збирають кошти, аби знову допомогти Коломийській дитячій лікарні. В хірургічному відділенні дуже потрібен апарат, який допоможе моментальному відновленню після оперативного втручання. Вартує він близько півмільйона гривень.

Окрім цього, волонтери “Вдихни життя” хочуть обладнати дитячу кімнату для дівчаток-сиріт при жіночому монастирі, що в Коломиї.

А Роман Прокопишин зараз працює над проектом для малозабезпечених і багатодітних сімей. Разом із однодумцями планує збиратизастарілу, але щесправнутехніку і передавати людям, котріїїдійснопотребують. Проект покищо в розробці, тому хлопецьще не хочейого анонсовувати.

Роман Прокопишин зараз працює над проектом для малозабезпечених і багатодітних сімей. Разом із однодумцями планує збиратизастарілу, але щесправнутехніку і передавати людям, котріїїдійснопотребують

Як я все встигаю? У нас, айтішників, усе просто: ми не спимо, – жартуєпрограміст. – Насправді час завждизнаходиться. Було би бажання.

Автор: Наталя МОСТОВА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 18.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...