Мед Атлант

Паркувальна реформа: що і коли зміниться

Фотозйомка та відеозапис правопорушень, 17 конкретних випадків евакуації авто, автоматизована система контролю оплати паркування та «листи щастя». Це далеко не всі нововведення паркувальної реформи, які вступлять в дію вже у вересні. Проте схоже, що ані поліція, ані міська рада ще не знають, як їх впроваджувати, хоча часу залишилося не так багато.

Інспектори з паркування

28 вересня вступить у дію закон про реформування сфери паркування, який передбачає цілу низку змін. Крім врегулювання правил паркування, зупинки, стоянки, оплати, закон також удосконалює механізм притягнення до адміністративної відповідальності власників автівок. Згідно з ним, обов’язковою стає автоматизована система контролю оплати паркування. Таким чином зводиться до мінімуму людський фактор у цій сфері. Якщо ж власники парковок не встановлять термінали для оплати в радіусі 100 метрів від майданчика, їм загрожує від 680 до 850 гривень штрафу.

Будуть діяти три режими притягнення до адміністративної відповідальності. Перший – старий. Як і раніше, буде контакт поліцейського і порушника, перевірка документів та складання постанови про притягнення до відповідальності прямо на місці вчинення порушення.

Другий – автоматичний режим. Він передбачає фіксацію неправильної зупинки, парковки в недозволеному місці чи несплати за паркування. Це записуватимуть стаціонарні камери, встановлені на шляхопроводах, стовпах тощо. Інформація з них надходитиме до спеціальних центрів обробки. За результатами візуальної перевірки та за допомогою електронного цифрового підпису поліцейські будуть так само складати постанову. Однак спершу стягуються штрафні бали, яких вистачає на три порушення.

Третій – режим фотозйомки або відеозапису. Порушення фіксуватимуть через спеціальну програму. Там автоматично відображатиметься місце, час, дата і GPS-координати автомобіля. На лобовому склі авто залишатимуть повідомлення або копію постанови, а оригінал відправлятьза адресою власника машини. Фіксувати правопорушення у такому режимі мають право поліцейські та уповноважені інспектори з паркування – посадові особи виконавчих органів місцевих рад. Вимоги щодо освітнього та кваліфікаційного рівня таких інспекторів встановлюватиме місцева влада, яка й відповідатиме за якість їхньої роботи.

Будуть діяти три режими притягнення до адміністративної відповідальності

Зараз евакуація можлива у разі, якщо автомобіль «суттєво перешкоджає дорожньому руху». Проте закон затверджує 17 конкретних випадків евакуації. Зокрема, коли машина стоїть на мостах чи естакадах; своїм розташуванням авто блокує рух інших машин або створює перешкоду для руху пішоходів; блокує проїзд по двох або більше смугах руху; стоїть на виділеній смузі для руху громадського транспорту та велодоріжках; перешкоджає роботі комунального транспорту – снігозбиральної техніки тощо.

Крім поліцейських, право проводити евакуацію отримають також інспектори з паркування. Все це обов’язково фіксуватиметься на фото чи відео. Тарифи за евакуацію затверджені Міністерством внутрішніх справ, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством фінансів та не передбачають змін. Згідно з ними, вартість евакуації авто до двох тонн разом із ПДВ становить 720 грн. Зберігання за добу – 144 грн.

«Листи щастя»

Перша спроба запровадити відеофіксацію була у 2006 році. Тоді це призвело до судових позовів та ігнорування постанов. Зрештою, така практика не прижилася. Тепер у разі відмови порушника від отримання постанови вона все одно почне діяти у день повернення поштового відправлення з відміткою про невручення.

Так звані «листи щастя» приходитимуть власникам машини незалежно від того, хто нею керував на момент вчинення порушення. Щоб уникнути непорозумінь, у реєстрі власників транспортних засобів МВС буде створене окреме поле «належний користувач». Тому якщо ви власник, але автівкою користується інша особа, то потрібно буде звернутися з заявою у сервісний центр. Усім власникам та водіям рекомендують надати свої номери мобільних та електронні адреси для отримання повідомлень про порушення в ті самі сервісні центри МВС. Якщо авто на єврономерах, то до відповідальності притягатимуть того, хто ввіз його на територію України.

Якщо автомобіль віддали за дорученням і повідомлення про штраф отримує власник, він може знайти того, хто кермує машиною, а потому внести його до реєстру власників. Якщо він відмовиться, штраф все одно сплачуватиме водій, адже на транспортний засіб накладуть арешт.

Штрафи та відповідальність

Новий закон штрафів за порушення правил паркування і стоянки не збільшує. Якщо авто не створює перешкоди та небезпеки для руху, стягуватимуть 255 грн, якщо створює – 510 грн. Паркування на місцях для інвалідів обернеться штрафом у розмірі від 1020 грн до 1700 грн. Якщо порушення зафіксували в автоматичному режимі, водієві можуть зробити знижку 50%. Для цього протягом 10 днів він повинен сплатити штраф.

Перші 10 хвилин стоянки на будь-якій парковці мають бути безкоштовними. Якщо авто стоятиме довше, а водій не сплатить – отримає штраф. Він встановлюється у 20-кратному розмірі вартості однієї години користування платним майданчиком, на якому відбулося порушення.

Якщо впродовж місяця штраф не сплатять, то інспектор накладе на нього пеню у розмірі 100%. Ще через 30 днів справу передадуть у виконавчу службу для примусового стягнення оплати.

Все в руках влади

Управління патрульної поліції в області фактично перекидає стрілки щодо впровадження цього закону на місцеву владу. Мовляв, їхні функції не зміняться, а інспектори з паркування діятимуть окремо та просто полегшать їм роботу.

«Ми й надалі будемо проводити евакуації, якщо автомобіль суттєво перешкоджає руху за наявності двох свідків. А тими всіма підставами для евакуації, які прописує закон, користуватимуться інспектори з паркування. Ми будемо виписувати штрафи, як і раніше. Тобто, що стосується нас, то майже нічого не зміниться», – розповідає старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю Олександра Бабецька.

Крім поліцейських, право проводити евакуацію отримають також інспектори з паркування. Все це також обов’язково фіксуватиметься на фото чи відео

Разом із тим, вона зазначила, що наразі поліція не має приладів для ручного фіксування порушень, як того вимагає закон. А для автоматичної фіксації слід встановити окремі камери, а не ті, що зараз є в місті. Це повинна виконати міська рада, а виписувати потім постанови і стежити за ними мають інспектори з паркування.

«В нас у місті проблема з паркуванням досить велика. Автомобілів багато, а місць мало. Тому цим потрібно займатися. В патрульній поліції не вистачає людей, щоб опрацьовувати ефективно всі виклики і займатися паркуванням. Тому інспектори нам допоможуть. Все в руках міської влади», – наголосила Бабецька.

Щоб дізнатися більше про всі нюанси, ми звернулися до заступниці начальника управління патрульної поліції Яни Юносової. Нас цікавила інформація про те, чи достатньо в місті евакуаторів, наскільки реальним знову є процес запровадження «листів щастя», про фіксацію порушень у ручному режимі, як притягатимуть до відповідальності за порушення на автомобілях з іноземною реєстрацією та чи напрацьовувала поліція уже план дій з міською радою. Вона повідомила, що керівництво патрульної поліції готове зустрітися, але треба узгодити час із прес-службою. Про зустріч ми намагалися домовитися цілий тиждень, але нічого так і не вийшло.

Місто готове

Перший заступник міського голови Микола Вітенко погоджується з тим, що паркування – серйозна проблема для мешканців та гостей міста. Зараз якраз проводять конкурси на визначення операторів паркування і розширюють паркувальні зони.

Він розповідає, що перші кроки до впровадження нового закону вже зроблені. У 2017 році прийняли положення про громадських інспекторів з благоустрою. Вони будуть стежити також і за паркуванням автомобілів та складатимуть протоколи за ст. 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою), а також ст. 152-1 (порушення правил паркування транспортних засобів). Зможуть інспектори також проводити фото- та відеозйомку порушень.

Хоч таке рішення прийняли ще минулого року, жодного громадського інспектора не з’явилося досі. Це не дивно, адже вони мають працювати на громадських засадах, тобто повністю безкоштовно.

Вітенко зауважує, що складати протоколи за порушення правил паркування можуть і муніципальна варта та муніципальна інспекція з благоустрою. Їх такими повноваженнями наділили ще у 2016 році. Однак зараз вони складають проколи лише за паркування на зелених зонах і за несплату.

Щодо автоматизованої системи контролю оплати за паркування, то її вже готові впроваджувати. В умовах конкурсу з визначення операторів паркування прописано, що один паркомат має бути не менш ніж на 20 місць. Крім того, водії матимуть можливість розрахуватися через мобільний додаток. От тільки паркомати повинні бути внесені в державні реєстри розрахункових операцій і друкувати фіскальні чеки.

Якщо місто готове до впровадження нового закону, то муніципальна варта та інспекція – не дуже

«Деякі паркомати, на думку працівників фіскальної служби, не відповідають таким стандартам. Наприклад, паркомат на вулиці Лесі Українки. Були питання, чи це бокс, чи паркомат. Зараз відсутня можливість розраховуватись картками, але вже замовили таке програмне забезпечення», – зазначає він.

Микола Вітенко впевнений, що завдяки сучасним засобам технічного нагляду громадські інспектори не спокусяться на хабар. А щоб навіть такої думки не виникало, проводити обстеження він пропонує не самостійно, а з кимось. Мовляв, камери – це питання часу і грошей. До того ж, у місті є багато камер відеоспостереження, які, мабуть, можна перепрограмувати на фіксування порушень. Однак він припускає, що це знову може призвести до судових позовів, як колись.

«Місто готове до впровадження цих змін. Ми забезпечили вимогу делегування повноважень складати протоколи за неправильне паркування. Щойно закон вступає в дію, розширення цих повноважень починає реалізовуватись. Ми підготували підґрунтя, а далі будемо впроваджувати це все», – підкреслює Вітенко.

Виконавці – не готові

Якщо місто готове до впровадження нового закону, то муніципальна варта та інспекція – не дуже. Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак пояснює, що з цим є певні проблеми. Адже якщо муніципальна інспекція з благоустрою займатиметься ще й паркуванням, то, відповідно, щось випустить з-під контролю. Мовляв, працівників і так не вистачає.

«Думаю, що потрібно створити окрему структуру – інспекцію з паркування. Там мали би працювати хоч 3-4 людини. Ми не можемо з нашим штатом працівників робити також і це», – міркує Смушак.

До того ж, каже, муніципальній інспекції було б важко складати ці протоколи за неправильне паркування. По-перше, вони не можуть встановлювати особу, а по-друге, не мають права наздоганяти чи затримувати порушника. Це може робити тільки поліція.

«Якщо чесно, то ми це все ще не обговорювали. Поки що немає якихось механізмів, як реалізовувати цей закон. Тобто, як складати протоколи, чим фотографувати, чим евакуйовувати, куди. Але в нас ще три місяці, щоб напрацювати спільно з поліцією план дій», – зазначив Михайло Смушак.

Керівник муніципальної варти Богдан Кухарук також не розуміє наразі, як виконувати цей закон. Він пояснює, що для цього місто повинно мати свій евакуатор та штрафмайданчик. Зараз евакуйовувати автомобілі може тільки патрульна поліція, адже вона має договір з підрядником.

«Зараз це все ще дуже сиро. Треба детально вивчати закон. Є питання також до фото- і відеофіксації. Мають бути сертифіковані засоби. Поки що ми організаційно до цього не доросли. Але поїдемо у відрядження до Львова, там ця система вже давно працює», – зауважує він.

Також Кухарук зазначає, що для варти це додатковий клопіт, адже є багато іншої роботи. Проте сподіватися на підсилення в умовах оголошеної міською владою економії коштів, мабуть, не варто. Та й евакуатор, на його думку, також скоріш за все не куплять. Він вартує щонайменше мільйон, і місто навряд чи має на це кошти.

Видається, що ні місто, ні поліція всерйоз не сприйняли цей закон. Тож водії можуть не переживати – діяти почне він ще не швидко. Навряд чи за цей час вдасться вирішити проблеми з фото- і відеофіксацією в ручному режимі, автоматичною фіксацією, евакуаторами, штрафмайданчиками. А найголовніше – чи буде кому це робити.

Автор: Наталя ДЕРКЕВИЧ

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 18.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...