Мед Атлант

Діоксини та порушення закону: На Прикарпатті назвали причини не спалювати сухе листя

Впродовж кількох днів жителі Івано-Франківська, Бурштина, Коломиї та інших населених пунктів скаржаться на густий дим від спаленого листя. У ДСНС назвали причини, чому листя спалювати не можна.

Унаслідок горіння виділяються шкідливі речовини, які є стійкими у навколишньому середовищі, забруднюють повітря, їжу та водні об’єкти. Повітря стає важким і гірким через вивільнення сотень мікрочастинок диму. До їх складу входять безліч токсичних сполук, оскільки листя вбирає з атмосфери всі викиди.

Однією із найтоксичніших синтетичних сполук, які виділяються в повітря, є діоксин. Діоксини — це суперекотоксиканти, що належать до І класу токсичності. Також, при розкладанні несортованого сміття в атмосферу виділяються небезпечні речовини такі, як важкі метали – окиси азоту, оксид сірки, оксид вуглецю, угарний газ, бензоперон та інші небезпечні речовини. Ці речовини згубно діють на організм людини загострюють або викликають захворювання, переважно серцево-судинної системи і дихальних шляхів та алергічного характеру. спалювання сміття негативно впливає на стан навколишнього середовища і загрожує здоров’ю людей.

Законодавством заборонено спалення в населених пунктах сміття і листя. Це питання регулюють статті 16 і 22 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”; пункту 2.5. “Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць”, затверджених Міністерством охорони здоров’я України від 17.03 2011року за № 145; пункту 6.1.3 “Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря населених місць”. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...