Мед Атлант

Борги – громаді, землі – собі

Корупція у комунальних підприємствах України, на жаль – звичне явище, а схеми, до яких часто вдаються місцеві чиновники різних рівнів, аби нажитися з цих суб’єктів господарської діяльності, не перестають вражати винахідливістю. Саме через комунальні підприємства влада найчастіше освоює бюджетні кошти, виділяючи на кругленькі суми нібито на дуже важливі господарські цілі. Фактично, основна прихована місія цих суб’єктів господарської діяльності, яка ніде не прописується, але де-факто успішно реалізовується, – це бути такою собі годівничкою для окремих політиків та чиновників.

У стані ліквідації

Нинішня Івано-Франківська міська рада на чолі з міським головою Русланом Марцінківим дуже активно розширює сегмент комунального бізнесу. В результаті у місті постійно створюються нові підприємства, керівниками яких стають в основному члени та прихильники провладної політичної команди. Незважаючи на те, що левова частка комунальних підприємств Франківська є збитковими і щороку з бюджету на забезпечення їхньої діяльностіперераховують десяткимільйонів, теперішні управлінці все одно вірять у їхню перспективу.

А ще є плачевні ситуації, коли окремі підприємства настільки себе дискредитують, що влада їх або ліквідовує, або хоча б змінює назву, щоб таким чином погасити шквал критики, приборкати журналістські розслідування та уникнути відповідальності перед законом.

КП “Технічний центр “Сервіс-Авто”” запам’яталося франківцямтим, що роками надавало послуги з паркування. І саме це комунальне підприємство фігурувало в різних розслідуваннях як таке, що не показує справжніх прибутків, і нібито з нього хтось наживається. Правда це чи ні, уже важко довести. Проте варто згадати, що останнім його директором був Андрій Строїч, нині депутат Івано-Франківської міської ради від ВО “Свобода”.

Коли ситуація на підприємстві загострилася і було відкрито ряд кримінальних справ, пан Андрій залишив посаду і подався в депутати. Нині КП “Технічний центр “Сервіс-Авто”” перебуває в стані ліквідації, а передумовами цьому стало насамперед те, що послуги з паркування згідно з законом України делеговані приватним операторам (підприємцям), крім того, підприємство має значні боргові зобов’язання – станом на липень 2018 року сума сягнула майже трьох мільйонів гривень. Міська рада, яка є засновником комунального підприємства, не вважала за доцільне виводити його з боргів, попри те, що КП “Технічний центр “Сервіс-Авто””, окрім послуг з паркування, вело ще одну сумісну господарську діяльність, надаючи послуги автостоянки.

Козирний набуток

Отже, 15 березня 2017 року Івано-Франківська міська рада прийняла рішення про ліквідацію КП “Технічний центр “Сервіс-Авто””, була сформована ліквідаційна комісія, головою якої став Лотоцький Святослав Володимирович. Розпочалася процедура ліквідації. Вона, як відомо, може тривати роками, проте, попри тривалий і дуже клопіткий процес, важливо контролювати, як відбувається закриття комунального підприємства, босаме під час ліквідації з нього можна дуже легко нажитися, аджев цей період з його балансу виводяться всі активи, набуті за роки діяльності.

“Технічний центр “Сервіс-Авто”” було створено в 1996 році, і хоч на підприємстві не було багато активів – тільки автомобілі й основні засоби, його козирним набутком стала комунальна земля – чотири земельні ділянки на території Івано-Франківська, які КП використовувало для автостоянок.

Відповідно до закону, ліквідатор, а в цьому випадку це Святослав Лотоцький, мав би передати земельні ділянки КП “Технічний центр “Сервіс-Авто”” на баланс міської ради. Далі земля могла би бути проданаз аукціону або служити для цілей громади.

“Відповідно до Земельного кодексу України, ліквідація комунального підприємства є підставою для припинення права постійного користування земельною ділянкою, яка йому була надана. Тобто, після завершення ліквідаційної процедури ділянки підприємства звільняються від користувача та переходять у безпосереднє розпорядження громади міста, від імені якої ними управляє міська рада. Далі земля могла б бути продана з аукціонуабоіншим способом служити для цілейгромади”.

Зазначимо, що в місті є чимало атовців, які уже не один рік стоять у черзі на отримання землі і не можуть реалізувати своє законне право. Другий варіант – продати землю на аукціоні забудовникам. Місто поглинуте стихійними забудовами, проти яких часто виступають мешканці окремих мікрорайонів, адже будівельні компанії фактично забудовують сквери і зони відпочинку. Доцільно, мабуть, міській владі запропонувати власне ці ділянки під забудову, провівши прозорі торги, а не йти проти волі людей і постійно нарікати на те, що в місті немає вільної землі.

Приватні інтереси

На жаль, коли йдеться про комунальну землю, тут інтереси громади поступаються інтересам влади. Тому земельні ділянки КП “Технічний центр “Сервіс-Авто”” не перейшли на баланс міста, а отримали інше застосування.

Так, рішенням Івано-Франківської міської ради від 02.05.2018 року дві земельні ділянки комунального підприємства “Технічний центр “Сервіс-Авто”” були напряму передані двом юридичним особам.

Тому земельніділянки КП “Технічний центр “Сервіс-Авто”” не перейшлимісту, а отрималиіншезастосування. Так, рішенням Івано-Франківської міської ради від 02.05.2018 року дві земельні ділянки комунального підприємства “Технічний центр “Сервіс-Авто”” за згодою останього щодо припинення права постійного користування були напряму передані двом юридичним особам.

Хоч мер міста Руслан Марцінків запевняв депутатів у квітні 2016 року під час голосування, що земельні ділянки, які перебувають в оренді у “Сервіс-авто”, будуть передані іншому комунальному підприємству. Та не так сталося, як планував мер.

Зокрема, земельну ділянку на вул. Івасюка біля районної підстанції “Рінь”, площею 0,4535 га, цільовим призначенням якої є обслуговування, розміщення та експлуатація будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства, було передано в оренду терміном на п’ять років товариству з обмеженою відповідальністю “Доброволець ІФ”, за яким зареєстровано право власності на об’єкт незавершеного будівництва від 26.01.2018 року №24562080.

Другу земельну ділянку на вул. Карпатській, біля будинку №12, площею 0,4408 га, цільовим призначенням якої є обслуговування, розміщення та експлуатація будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства, було передано в оренду терміном на п’ять років товариству з обмеженою відповідальністю “Карпати ІФ”, за яким зареєстровано право власності на об’єкт незавершеного будівництва від 26.01.2018 року №24562613.

Третю ділянку, що на вул. Івана Павла II, 18-а, площею 0,2528 га, цільове призначення якої – обслуговуванняторгових приміщень, мало намір взяти в оренду підприємство “Істрейт” терміном на десять років, однак міськвиконком відмовив.

А четверту ділянку, яка розташована в мікрорайоні “Пасічна”, таки віддали ветеранам АТО для будівництва соціального житла.

Зупинимося на двох земельних ділянках, які розташовані на вул. Івасюка та Карпатській. Обидві передані напряму фірмам на правах оренди і без жодних аукціонів. Що це за такі підприємства, що мають привілейовані умови отримання землі?

ТзОВ “Доброволець ІФ”, власницею і директоркою якого є Ільніцька Оксана Ярославівна. Основний вид діяльності – організація будівництва. Однак власницею і директоркою підприємства пані Оксана стала з 21.09.2017 року, перед тим власницями були Криницька Оксана Богданівна та Рекашава Любов Євгенівна.

ТзОВ “Карпати ІФ”, власником і директором якого є Казимирчук Олег Павлович. Основна діяльність – спорудження житлових та нежитлових будівель. Однак власником і директором цього підприємства пан Казимирчук став з 10.10.2017 року, а до нього директоркою була Ільніцька Оксана Ярославівна, а власницями – Криницька Оксана Богданівна та Рекашава Любов Євгенівна.

Обидві фірми, “Карпати ІФ” та “Доброволець ІФ”,між собоюпов’язані. До змін їхніми власниками були ті самі люди, а протягом місяця там призначили нових керівників і отримали земельні ділянки комунального підприємства “Технічний центр “Сервіс-Авто”” на умовах оренди. Обидва підприємства займаються будівництвом житла, і, мабуть, ці земельні ділянки будуть першим кроком для реалізації нового будівельного проекту…

За які заслуги

Та чи мали право міські посадовці ось так, без аукціону, передати землю цим фірмам? Аби зрозуміти, потрібно з’ясувати, чи фірми не є власниками певних об’єктів нерухомості, які розташовані на території цих земельних ділянок; чи не отримували вони декларацій на реконструкцію чи будівництво житла; чи, може, саме комунальне підприємство “Технічний центр “Сервіс-Авто”” в свій час мало наміри щось будувати і реєструвало відповідні дозволи.

Що це означає?Якщо підприємства є власниками будь-якого об’єкта нерухомості, розташованого на території земель, що колись належали комунальному підприємству “Технічний центр “Сервіс-Авто””, то вони мають право оренди на землю для обслуговування цих об’єктів. Навіть якщо це невеличка комора чи склад. Таке законодавство.

Аби з’ясувати, чим керувалася міська рада, коли з легкої руки передала дві земельні ділянки цим фірмам, звертаємося із відповідними запитами до Державного архітектурно-будівельного контролю, яке реєструє всі дозвільні документи, а також паралельно формуємо запит на місцеве Управління архітектурно-будівельного контролю, яке створене Івано-Франківською міською радою в рамках децентралізації. Ці два органи мають дати відповідь на найцікавіші питання.

Відповідь від Державного архітектурно-будівельного контролю була більше творчою, ніж діловою. Вступна частина нагадувала твір на вільну тему і більше скидалася на ухилення від відповідальності, аніж на чітку відповідь на запит. Проте в одному абзаці із двох сторінок писанини вони таки зазначили, що місцеве Управління архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради видало дозвіл на виконання будівельних робіт від 01.03.2018 року №ІФ112180601086 “Реконструкція торгового комплексу під магазин продовольчих та непродовольчих товарів за адресою вул. Івана Павла II (колишня Будівельників), 18а”. Щодо двох інших ділянок, які були передані підприємству, інформація в реєстрах відсутня…

А місцеве Управління архітектурно-будівельного контролю, яке нині знову очолює Тарас Рибак, взагалі не спромоглося надати інформації, бо, за його словами, з’ясувати такі факти йому не під силу.

Насамкінець додамо, що дві земельні ділянки площею 0,4408 та 0,4535 га нині на ринку вартують мільйони. Ці кошти недоотримала громада міста, а саме за них можна було б вирішити найболючіші проблеми у Франківську. Зокрема, реставрувати та ремонтувати старі будинки, щоб людям на голову не падали балкони, покращити умови народження дітей в пологовому будинку або бодай зробити кавалок дороги в забутому мікрорайоні. А от чи законною була передача земельних ділянок, мали б з’ясувати правоохоронні органи.

Автор: Наталя СЕРБИН

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 19.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...