Мед Атлант

Гуцульське свято в центрі Івано-Франківська. ФОТО

У Івано-Франківську сьогодні в центрі міста на площі Ринок розкинулось справжнє гуцульське свято. До міста поз’їздилося багато шанувальників західної культури, а демонструють його корінні жителі Верховини в рамках фестивалю “Верховина в Івано-Франківську”.

Окрім традиційних пісень та звучання трембіти верховинські гуцули привезли до міста свої страви: банош, будз та інші смаколики.

Вже другий рік поспіль верховинці приїздять і приводять до нас свою культуру, або як вони кажуть “приїхаєм” і це дуже гарно, бо це є свій діалект, свій колорит, – розповідає директор Департаменту культури Надія Загурська.

Також для гостей фестивалю проводять майстер-класи та ярмарок. А ще на святі влаштували свій показ мод в стародавньому гуцульському стилі. Люди могли побачити, як в давні часи вдягалися наші предки в різні дні тижня та на різні свята. На Верховині і зараз підтримують давні традиції з виготовлення гуцульського одягу, багато майстрів та справжніх господинь демонстрували свою любов та шану до минулого показуючи людям елементи вишивки, шкіряні пояси, обрядовий одяг, натуральні ткані килими та покривала і все це ручної роботи.

Сьогодні ми привезли з собою гарну погоду. Гуцульська культура є унікальна і об’єднує цілу Україну. Вона тягне до себе, як магнітом – гарна музика, гарна співанка, гарні танці. Ми привезли і різні виставки та майстер-класи, тому всіх запрошуємо дивитись та відпочити. А головне, набратися сили і енергії, – каже голова Верховинської райради Іван Шкіндюк.

Сьогоднішнє свято дозволило людям поринути у справжню атмосферу минулого: різні обряди, пісня, танці, їжа, елементи побуту. Все таке рідне, але водночас й нами забуте.

Читайте також: Гуцули розвінчали міфи про себе та розповіли про інтимне

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...