Мед Атлант

ДСНС видала словник фемінітивів

ДСНС підготувала та видала короткий словник фемінітивів для прес-офіцерів та прес-офіцерок територіальних управлінь

Раніше професії ділили на чоловічі та жіночі, у сучасному світі все по-іншому: рятувальниця, пожежна, та десятки інших професій, котрі раніше вважалися традиційно чоловічими – поступово опановуються жінками та стають нормою нашого життя. У ДСНС підкреслюють важливість використання фемінітивів: активне застосування прес-офіцерам та прес-офіцерками ДСНС фемінітивів торуватиме шлях для більш системних змін.

Важливо, підкреслюють у ДСНС, аби прес-офіцери та прес-офіцерки – люди, які формують інформаційний простір Державної служби з надзвичайних ситуацій, — вживали у свій роботі фемінітиви.

Cловник підготували в рамках Проекту «Посилення здатності жіночих громадських організацій проводити адвокацію та лобіювання включення антидискримінаційного підходу у реформу сектору безпеки», який реалізує Громадська організація «Інформаційно-консультативний жіночий центр» за підтримки Фонду Підзвітності Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів. Найближчим часом він буде розповсюджений серед територіальних підрозділів Служби.

Фемінітиви – це слова жіночого роду, альтернативні або парні аналогічним поняттям чоловічого роду (які зазвичай використовуються до всіх людей незалежно від їхньої статі). Як стверджують вчені, їхнє вживання – не данина мови, а закономірність, властива українській мові.

Нагадуємо, що у грудні 2017 року Уряд скачував наказ про заборону на 458 професій для жінок. Наказ Міністерства охорони здоров’я №256 ухвалили у грудні 1993 року. У ньому затвердили перелік небезпечних, шкідливих та важких робіт, на яких заборонили застосування жіночої праці. У списку були професії в сферах металургії, електротехнічного та хімічного виробництва, водіння великогабаритних машин (пожежні, водолазки тощо), лісозаготівельних робіт.

Читайте також: Франківкам пропонують висловити свою думку щодо пологів і пологового

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...