Мед Атлант

Тисменицьку браму в Івано-Франківську пропонують облаштувати як громадський простір

“Тисменицьку браму”, яку відшукали улітку цього року, пропонують засипати піском, а після зими облаштувати там громадський простір.

“Готові представити вашій увазі ескіз можливого накриття. Також додаю текст з поясненнями щодо задуму, розміщеного на інформаційному плакаті на огородженні розкопок”, – повідомляє засновниця громадської ініціативи «ФранківськЯкийТребаБерегти» Марія Козакевич.

Активісти пропонують і архітектурне рішення накриття, музеєфікації та створення громадського простору.

За задумкою, місце знахідки перетворюється у повноцінний громадський простір, який виконує одночасно кілька функцій: освітню, рекреаційну, наукову. Доступність огляду знахідки з різних сторін та місця для відпочинку дозволяють пізнавально проводити час, організовувати різні заходи та події – від екскурсій та уроків історії чи лекцій для учнів та студентів до наукових конференцій та камерних музичних концертів.

Завдяки скляним конструкціям, простір «Тисменицька Брама» гармонійно вписується в історичне середовище середмістя, вдало доповнюючи вже існуючі домінанти та краєвиди. Наявність інформаційних стендів для містян і туристів, які ознайомлюють з історією археологічної знахідки, підвищуватимуть рівень обізнаності щодо історії міста, зацікавлюватимуть до її вивчення та бережного ставлення до культурної спадщини. Завдяки запропонованим архітектурним рішенням накриття та музеєфікації, надається можливість огляду знайдених під час археологічних розкопок горизонтальних і вертикальних площин фундаментів Тисменицької брами, які виконані різними кладками та матеріалами, характерними 17-18 ст. Для подальшого вивчення, дослідження знахідки конструктивно буде передбачений доступ до знахідки науковців, археологів, студентів.

Впродовж кількох останніх тижнів зусилля археологів зосереджені на написанні наукового звіту та розробці архітектурного рішення музеєфікації та накриття знахідки “Тисменицька брама”. Оскільки розробка проекту та всієї необхідної документації забере не один місяць, до настання холодів накрити її не встигнуть. Наразі вирішено засипати розкопки піском – це вбереже старовинні кам’яні кладки від морозів і можливого руйнування. А з настанням тепла активні роботи на місці продовжаться.

Нагадаємо, розкопки брами тривали до кінця літа. Під час робіт трапився неприємний інцидент: невідомі кинули петарду. 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...