Мед Атлант

Музей історії давнього Галича: Крилос, який вражає

Івано-Франківщина асоціюється з величною історією  Галича.  У часи Середньовіччя саме У Крилосі було розтошовано столицю Галицько-Волинської держави з фортецею, монастирями, цілющими джерелами, котрі збереглися до сьогодення.

На найвищій точці Крилоса височіє курган – літописна Могила Галичини, відома ще з ХІІІ ст., у якій, за версією  Михайла Грушевського, міг бути похований сам засновник Галича.

У ХVІІІ ст. у Крилося зведено Митрополичі палати, котрі слугували резиденцією митрополита Андрія Шептицького. Сбогодні в даній палаті діє історичний музей “Давній Галич”, ідея його створення належить саме митрополиту Шептицькому. Український археолог Ярослав Пастернак зібрав та виставив в каплиці св. Василія Великого найцікавіші знахідки, котрі були виявлені під час розкопок Крилоса. На даний момент усі вони ввійшли до експозиції сучасного музею.

Галич випав з поля зору руського літописця і тому, на жаль, письмових свідчень про початковий етап існування міста не виявлено. Під час досліджень на території Крилосо було виявлено сліди дуже давніх культур – трипільської, комарівської, віднайдено їх зброю, знаряддя праці, елементи одягу, культуру поховань. Вони досить широко представлені в Музеї історії давнього Галича.

Крилос – це історичний осередок, а його архітектура – знахідка для фотографів та молодят. Стиль будівель нагадує синтез архітектури Провансу та класичних напрямів.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...