Мед Атлант

“Хірургічна маска не захищає від зараження хворобами”, – Уляна Супрун про засоби захисту

В. о. міністра охорони здоров’я розвіяла міф про ще одну поширену тенденцію: хірургічна маска не захищає від зараження хворобами.

Багато хто пеерконаний, що одягаючи маску, ми захищаємо свої дихальні шляхи від потрапляння збудників, зазначає Уляна Супрун. Часом навіть називають хірургічні маски відповідною абревіатурою – засіб індивідуального захисту (ЗІЗ).

Хоча хірургічна маска і має певні переваги, вона працює та захищає не зовсім так, як здається. Роз’яснення внесе Infection Control in Ukraine/ Інфекційний контроль в Україні.

Хірургічна маска захищає медика від великих крапель та бризок біологічних рідин пацієнта (при проведенні різноманітних процедур – від клінічного огляду до хірургічних маніпуляцій; чи просто при контакті з пацієнтом в коридорі).

Маски необхідно одягати пацієнтам з метою меншого поширення інфекцій в закритих приміщеннях, або тим, хто здійснює оперативні втручання.

Натомість хірургічні маски не призначені для захисту від потрапляння збудників в дихальні шлях, тобто вона не захищає від хвороб тих, хто власне її вдягає.

Що ж тоді відноситься до ЗІЗ? Простий приклад – респіратори.

На відміну від масок, через респіратор здійснюється фільтрація дрібних часточок (що можуть залишатись в повітрі протягом тривалого періоду часу).

Дизайн респіраторів передбачає щільне прилягання до обличчя (чого ми не спостерігаємо при використанні масок, й зокрема це сприяє потоку повітря через краї). Ступінь функціональної здатності респіратору фільтрувати повітря можна визначити за спеціальним маркуванням на ньому (чого не має на масках).

Тож як індивідуальний захист медичних працівників однозначно рекомендуємо використовувати респіратори. Відповідно до Закону України «Про охорону праці» роботодавець – головний лікар, або департамент охорони здоров’я – має забезпечити своїх працівників необхідним оснащенням, – зазначає Уляна Супрун.

Також в. о. міністра зазначила, що хірургічні маски також неефективні на вулиці.

Читайте також: На Прикарпатті розкажуть про сучасну діагностику захворювань внутрішніх органів

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...